Domowy tantanmen ramen

Kinga Paruzel

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj:

  • termorobota MC Smart z nakładką do gotowania na parze
  • dwa słoiczki

Sposób przygotowania:

JAJKA AJITAMA

KROK 1: GOTUJEMY JAJKA

Do pojemnika miksującego wlewamy ok. 500 ml wody. Jajka przekładamy do koszyczka do gotowania i układamy go w pojemniku. Jajka gotujemy (z zamkniętą miarką), wykorzystując program gotowanie jajek / jajka na półmiękko. Gotowe jajka przekładamy do miski wypełnionej wodą z kostkami lodu, aby zatrzymać proces gotowania.

WSKAZÓWKA! Jajka będą najlepsze, jeśli przy wyborze programu „gotowanie jajek” wybierzemy także rozmiar jajek, które gotujemy.

KROK 2: MARYNUJEMY JAJKA

Do pojemnika miksującego 0,5 szklanki wody, sos sojowy i sos mirin. Całość mieszamy – używamy programu gotowanie wg własnych ustawień / czas 4 sekundy / obroty 5. Ostudzone jajka przekładamy do zamykanego pojemnika i zalewamy marynatą. Jajka marynujemy przez co najmniej kilka godzin (najlepiej całą noc lub kilkanaście godzin).

CHRUPIĄCE CHILI

KROK 1: ROZDRABNIAMY SKŁADNIKI

Do pojemnika miksującego przekładamy obraną szalotkę, ząbki czosnku, płatki chili, sól i cukier. Składniki rozdrabniamy – wybieramy program gotowanie wg własnych ustawień / czas 10 sekund / obroty 6. Następnie przekładamy je do miski, a pojemnik miksujący czyścimy.

KROK 2: SMAŻYMY SKŁADNIKI

Do pojemnika wlewamy olej i podgrzewamy go, używając programu gotowanie wg własnych ustawień / temperatura 100°C / czas 10 minut / obroty 1. Rozdrobnione wcześniej składniki wsypujemy do gorącego oleju przez otwór w pokrywie i mieszamy, wykorzystując program gotowanie wg własnych ustawień / czas 5 sekund / obroty 4. Olej z przyprawami zostawiamy w pojemniku miksującym, aż przestygnie, przelewamy do słoika i przechowujemy w lodówce.

TARE

KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY TARE

Do pojemnika miksującego dodajemy wszystkie składniki na tare i rozdrabniamy je za pomocą programu gotowanie wg własnych ustawień / czas 5 sekund / obroty 6. Gotowe tare przelewamy do słoiczka, a pojemnik miksujący czyścimy.

WSKAZÓWKA! Do przygotowania tare najlepiej wykorzystać masło orzechowe bez dodatku cukru.

MIĘSO MIELONE

KROK 1: ROZDRABNIAMY SKŁADNIKI

Ząbki czosnku, obrany imbir i dymkę przekładamy do pojemnika miksującego. Rozdrabniamy je, używając programu gotowanie wg własnych ustawień / czas 10 sekund / obroty 6.

KROK 2: PODSMAŻAMY MIĘSO

Rozdrobnione składniki zgarniamy ze ścianek naczynia, dodajemy olej sezamowy i mięso. Całość podsmażamy (bez górnej miarki), wykorzystując program gotowanie wg własnych ustawień / temperatura 120°C / czas 5 minut / obroty 1.

KROK 3: DOPRAWIAMY MIĘSO

Do podsmażonych składników dodajemy sos sojowy i pastę gochujang i podgrzewamy, używając programu gotowanie wg własnych ustawień / temperatura 100°C / czas 15 minut / obroty 1. Gotowe mięso przekładamy do miski.

RAMEN

KROK 1: GOTUJEMY MAKARON I PAK CHOI

Kapusty przekrawamy na pół i układamy w koszu do gotowania na parze. W pojemniku miksującym gotujemy 2 l wody – wybieramy program podgrzewanie wody. Do pojemnika miksującego ostrożnie wkładamy koszyk z makaronem ramen, a na nim układamy kosz parowy z kapustą pak choi. Całość gotujemy, używając programu gotowanie wg własnych ustawień / temperatura 100°C / czas 3 minuty / obroty 1. Następnie makaron przelewamy zimną wodą.

WSKAZÓWKA! Kapustę pak choi można w razie potrzeby parować przez dodatkowe 5 minut, aby była ugotowana według gustu.

KROK 2: PODGRZEWAMY BULION

Bulion przelewamy do pojemnika miksującego i podgrzewamy go, wykorzystując program gotowanie wg własnych ustawień / temperatura 100°C / czas 15 minut / obroty 1.

WSKAZÓWKA! Najlepszy do tego dania będzie bulion drobiowo-wołowy.

KROK 3: PODAJEMY RAMEN

Do każdej miski wkładamy po 2 łyżki tare i po 1 łyżce chrupiącego chili. Całość zalewamy gorącym bulionem, dodajemy ugotowany makaron, mięso, po pół pak choi i jajko przekrojone na pół. Nori kruszymy w dłoniach, a szczypior cebuli siekamy i posypujemy nimi danie.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (2)

Avatar
  • Zuza Zuza
    7 dni temu
    Czy jest szansa na przepis bez tego urządzenia? Sądzę, że nie każdy posiada w domu urządzenie gotujące. Chętnie bym zrobiła taki ramen z tego przepisu.

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    4 dni temu
    Zuzo, na ten moment niestety nie planujemy publikować tego przepisu bez użycia termorobota MC Smart. Natomiast wszystkie czynności, które wykonuje za osobę gotującą urządzenie, możesz spokojnie wykonać sama. Zajmie to więcej czasu i będzie wymagało więcej pracy, ale przepis Kingi na pewno i tak się sprawdzi :)

Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!