Prosta zupa w stylu azjatyckim

Kinga Paruzel

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj:

  • termorobota MC Smart

Sposób przygotowania:

KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY TOFU

Pokrojone w kostkę, dobrze odsączone i osuszone tofu wkładamy do pojemnika miksującego i rozdrabniamy. Używamy do tego programu gotowanie wg własnych ustawień / czas 5 sekund / obroty 4. Przez otwór w pokrywie dolewamy olej oraz sos sojowy i podsmażamy tofu, używając programu przypiekanie / czas 7 minuty / temp. 120°C / obroty 1, bez miarki. Tofu przekładamy do miseczki.

KROK 2: PRZYGOTOWUJEMY ZUPĘ

Szalotkę obieramy i przekrawamy na pół. Dodajemy ją wraz z czosnkiem i papryczką chili do pojemnika miksującego i rozdrabniamy. Używamy do tego programu gotowanie wg własnych ustawień / czas 5 sekund / obroty 8. Do rozdrobnionych składników, które dokładnie zgarniamy ze ścianek urządzenia po rozdrobnieniu, dolewamy olej oraz starty na tarce imbir. Wszystko podsmażamy, używając programu przypiekanie / czas 4 minuty / temp. 120°C / obroty 1, bez miarki.

Do przygotowanych składników dodajemy obrany i pokrojony w kostkę o boku 1 cm batat oraz pastę curry. Całość podsmażamy, używając programu gotowanie wg własnych ustawień / czas 2 minuty / temp. 120°C / obroty 1, bez miarki. Do pojemnika miksującego wlewamy mleczko koksowe oraz bulion.

KROK 3: PRZYGOTOWUJEMY WARZYWA

Rzodkiew kroimy w słupki, a marchew w talarki. Warzywa umieszczamy na nakładce do parowania w naczyniu miksującym. Całość gotujemy, używając programu gotowanie wg własnych ustawień / czas 30 minut / temperatura 110°C / obroty 1. Po tym czasie zdejmujemy nakładkę do parowania. Zupę doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy do niej połamany makaron i gotujemy. Używamy programu gotowanie wg własnych ustawień / czas 5 minut / temp. 110°C / obroty 1, bez miarki.

KROK 4: PODAJEMY ZUPĘ

Zupę podajemy z przygotowanymi wcześniej dodatkami: tofu oraz warzywami – rzodkwią, marchewką i posiekaną drobno kapustą pekińską, którą obficie posypujemy kolendrą.

WSKAZÓWKA: Jeśli zupa będzie zbyt gęsta, należy dodać wody lub mleczka kokosowego.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (0)

Avatar

Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!