Bowl z wołowiną w stylu japońskim
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj wcześniej:

Ryż ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

Sposób przygotowania:

KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY SKŁADNIKI

Kapustę pak choi przekrawamy wzdłuż na pół. Papryczkę chili kroimy w cienkie krążki. Nasiona sezamu prażymy na suchej patelni, aż nabiorą złotobrązowego koloru, studzimy i mieszamy z wcześniej ugotowanym ryżem.

KROK 2: SMAŻYMY WOŁOWINĘ

Cebulę, czosnek i imbir obieramy i drobno siekamy. Na dużej patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju i smażymy na nim mięso z cebulą przez ok. 3 minuty, dość energicznie mieszając. W tym czasie w misce mieszamy cukier, papryczkę chili, sos sojowy, imbir i czosnek. Mięso zalewamy ok. 2-3 łyżkami przygotowanego sosu, dokładnie mieszamy, zdejmujemy z patelni i trzymamy w cieple.

KROK 3: SMAŻYMY KAPUSTĘ PAK CHOI

Na rozgrzaną patelnię wlewamy 1 łyżkę oleju i krótko smażymy pak choi.

KROK 4: PODAJEMY BOWL

Jajka smażymy na 1 łyżce oleju tak, aby białko było dość dobrze przysmażone, ale żółtko nadal płynne po rozcięciu. Do misek przekładamy ryż wymieszany z sezamem, mięso, kapustę pak choi i jajka. Danie podajemy z pozostałym sosem sojowym z dodatkami i oprószone sezamem.

WSKAZÓWKA! Jeśli mamy możliwość, bowl z wołowiną warto podać ze świeżą tajską bazylią.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (2)

Avatar
  • Gość Gość
    2 dni temu
    Gdzie w składnikach jest kapusta ????

    odpowiedz

  • Gość Gość
    20 godzin temu
    W składnikach jest pak choi, to jest ta kapusta o której mowa w przepisie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!