zobacz film Bowl proteinowy z pulpecikami z indyka

Kinga Paruzel

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj:

  • termorobot MC Smart

Przygotuj wcześniej:

Makaron ugotuj w lekko osolonej wodzie według instrukcji na opakowaniu.

Sposób przygotowania:

PULPECIKI Z INDYKA

KROK 1: MIELIMY MIĘSO

Mięso mielimy w urządzeniu MC Smart – wybieramy program „własne ustawienia”, czas 15 sekund i prędkość 8.

KROK 2: ROZDRABNIAMY SKŁADNIKI

W misie urządzenia rozdrabniamy cebulę i czosnek – wybieramy program „własne ustawienia”, czas 5 sekund i prędkość 8. Następnie dodajemy szpinak, szczypiorek i płatki owsiane i ponownie rozdrabiamy całość przy tych samych ustawieniach.

KROK 3: PRZYGOTOWUJEMY MASĘ NA PULPECIKI

Do rozdrobnionych składników dodajemy mięso i jajko i wybieramy program „własne ustawienia”, czas 15 sekund i prędkość 1. Następnie dodajemy przyprawę do mięsa i sól i całość ponownie mieszamy – znów wybierajmy własne ustawienia, czas 15 sekund i prędkość 1.

WSKAZÓWKA! Najlepszą przyprawą do mięsa będzie ta marki Kania Natura do mięsa mielonego, bez dodatku soli. Jeśli jednak zdecydujesz się użyć innej gotowej mieszanki przypraw, która zawiera sól, koniecznie dostosuj ilość soli, którą dodajesz do pulpecików.

KROK 4: FORMUJEMY I GOTUJEMY PULPECIKI

Dno kosza do gotowania na parze smarujemy oliwą. Z mięsnej masy forujemy kuleczki wielkości orzecha włoskiego. Pulpeciki układamy w koszu, nakładamy pokrywę, wybieramy program do gotowania na parze i gotujemy je 20 minut.

KROK 5: KROIMY WARZYWA

Kapustę dość drobno siekamy, oprószamy solą i odstawiamy. Cebulę kroimy w półtalarki, zalewamy na chwilę zimną wodą, aby jej smak złagodniał, odcedzamy i przekładamy do miski. Marchewkę kroimy, używając obieraczki do warzyw. Paprykę kroimy na mniejsze kawałki.

KROK 6: PRZYGOTOWUJEMY DRESSING

Bazylię, koperek i pietruszkę dość drobno siekamy. Następnie przekładamy je do miski, dodajemy skyr, oliwę, doprawiamy solą i pieprzem i dokładnie mieszamy.

PODAJEMY DANIE

Na talerzu układamy makaron, klopsiki, warzywa i borówki. Danie podajemy z dressingiem ze skyru.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (0)

Avatar

Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!