Japońskie placki warzywne - okonomiyaki

Kinga Paruzel

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

PRZYGOTUJ

  • tarki o małych i o grubych oczkach

KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY MASĘ JAJECZNĄ

Jajka roztrzepujemy w misce. Dodajemy mąkę, sos sojowy i starty na tarce o drobnych oczkach imbir. Doprawiamy solą i pieprzem. Całość mieszamy.

KROK 2: KROIMY WARZYWA

Kapustę drobno szatkujemy. Marchew i seler ścieramy na tarce o grubych oczkach. Dymkę siekamy. Dodajemy warzywa do masy jajecznej i dokładnie mieszamy.

KROK 3: SMAŻYMY PLACUSZKI

Na rozgrzaną patelnię wlewamy olej. Nakładamy łyżką na patelnię porcję masy i formujemy placuszki. Smażymy na średnim ogniu po kilka minut z każdej strony, aż nabiorą złotego koloru.

KROK 4: PRZYGOTOWUJEMY SOS

Jogurt grecki przekładamy do miski. Dodajemy skórkę otartą z cytryny, wyciśnięty z niej sok i posiekaną drobno rukolę. Doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy.

Japońskie placki podajemy z przygotowanym sosem, posypane prażonym sezamem, posiekaną dymką i papryczką chili.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (12)

Avatar
  • Gość Gość
    151 dni temu
    japońskie danie z greckim jogurtem ? I seler ? Dziękuję, ale nie.

    odpowiedz

  • Kasia Kasia
    1130 dni temu
    Placki pyszne, zrobiłam z podwójnej porcji. Bardzo polecam - świetny zamiennik dla placków ziemniaczanych. No i bardzo sycące.

    odpowiedz

  • Ania Ania
    1625 dni temu
    Przepyszne, a sezam robi robotę!

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1717 dni temu
    w żadnym japonskim przepisie nie dodaje sie selera do tych placków wiec tytul powinien byc raczej... wariacja na temat

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1720 dni temu
    A nam wyszło mega smacznie. A sos zrobiliśmy tzaziki i również bardzo pasował. Dzięki za przepis.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1722 dni temu
    ten przepis to totalna bzdura, a jogurt grecki wygrał

    odpowiedz

  • Gość Gość
    2012 dni temu
    Dołączam się do pytania. Jaka kapusta????

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2010 dni temu
    Sprawdzi się tutaj biała kapusta i kapusta pekińska.
  • Gość Gość
    1997 dni temu
    Biała
  • Gość Gość
    1973 dni temu
    Ja zwykle używam pekińskiej
  • Gość Gość
    2115 dni temu
    A co to za kapusta ?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2115 dni temu
    Biała kapusta :)

zobacz wszystkie


Okonomiyaki, czyli proste placuszki o ciekawym pochodzeniu

Tym razem na tapet bierzemy popularne japońskie placki z kapusty, czyli okonomiyaki. To fantastyczny, warty poznania przysmak, który stanowi jedną z kulinarnych atrakcji turystycznych Japonii. Co ciekawe, pierwotnie był on daniem kryzysowym, które powstało z niedostatku, podobnie jak włoska pizza! A ta obecnie zalicza się do najpopularniejszych potraw na świecie!

Te przepyszne japońskie placuszki przygotowywano po prostu z tego, co było pod ręką. Zresztą ich nazwa w dosłownym tłumaczeniu brzmi „smaż, co chcesz”, dlatego trudno mówić o konkretnym przepisie. Do mącznych placuszków trafiały dowolne dodatki, co sprawia, że obecnie wyróżnia się okonomiyaki w niezliczonych wariantach.

Co więcej, placuszki japońskie okonomiyaki przygotowuje się na dwa sposoby różniące się w zależności od regionu Japonii. Łączy je ciasto naleśnikowe, na którym bazują – zawsze powstaje z mąki pszennej, wody oraz jajek. W okolicach Osaki do prostej bazy dodaje się siekaną kapustę, cebulę, warzywa, mięso, owoce morza a czasami też ser. Wszystkie składniki tworzą jedną masę, z której następnie kształtuje się placki na blasze czy na patelni.

Z kolei japońskie placuszki z Hiroshkimy mają nieco inną budowę. Na usmażonym naleśniku układa się warstwowo składniki. Tuż przed podaniem posypuje się  rozdrobnionymi algami nori oraz polewa słodkawym sosem i japońskim majonezem. Obecnie omawiane placuszki są bardzo popularnym daniem ulicznym, które można kupić na miejskich ulicach, targowiskach, ale też restauracjach, które specjalizują się właśnie w okonomiyaki!

Przepis Kingi Paruzel pozwala Ci je przygotować również we własnym domu! I to bez większych trudności, ponieważ ich wykonanie zajmie Ci zaledwie 30 minut, a sam przepis zalicza się do grupy łatwych. Nie obawiaj się więc, że coś może źle pójść!

Okonomiyaki – przepis oraz praktyczne wskazówki

Jak wiesz, nasze przepyszne placki japońskie radzimy usmażyć na patelni. Najlepiej nakładać masę z ciasta i warzyw za pomocą drewnianej łyżki. Postaraj się, aby nabierać równe porcje – wówczas placuszki będą takiej samej wielkości. Nie przepadasz za smażonymi potrawami? Wobec tego spróbuj upiec placki z białej kapusty i marchewki w piekarniku. Oczywiście w takim wypadku potrzebują dłuższego czasu pieczenia niż te z patelni, za to nie mają tyle tłuszczu. Zresztą piekarnik to również idealne narzędzie do odgrzania naszych znakomitych placuszków.

Pragniesz wzbogacić przepis na okonomiyaki o dodatkowe składniki? Mamy kilka propozycji, które pasują do charakteru japońskich placków. Przykładowo drobno posiekany ogórek dodaje kompozycji chrupkości i świeżości, podobnie zresztą jak kiełki fasoli mung. Aby uczynić je bardziej sytymi, sięgnij po tofu. Wcześniej możesz je rozdrobnić palcami lub pokroić na małe kawałki. Wielbiciele pikantnych, kwaśnych smaków powinni dodać do placków nieco kimchi.

Jaki sos do okonomiyaki wybrać?

Czas na kilka słów o sosach, bez których trudno wyobrazić sobie okonomiyaki – przynajmniej takiego zdania są Japończycy. Oryginalne japońskie placki podaje się z sosem Otafuku. To element, bez którego Japończycy nie przystępują do konsumpcji okonomiyaki. Sos Otafuku to gotowy produkt w butelkach o słodko-pikantny smaku. W jego skład wchodzi zwykle sos sojowy, cukier, ocet, przyprawy i inne dodatkowe składniki. Jest gęsty (dzięki czemu nie spływa z placków), delikatnie kwaskowy i ma wyraźnie wyczuwalny smak umami. Ale to oczywiście tylko jeden z dodatków pasujących do omawianych placków.

Kinga Paruzel proponuje inną, choć równie wyrazistą alternatywę dla Otafuku. W sosie jej autorstwa znajdziesz rukolę o intensywnym smaku, cytrynę zapewniającą pożądaną kwaskowość oraz jogurt grecki stanowiący idealną bazę dla pozostałych komponentów wchodzących w skład smakowitej kompozycji.

Miłośnicy pikantnych akcentów w potrawach również nie będą zawiedzeni. Nasze placki okonomiyaki radzimy udekorować czerwoną papryczką chili, która wnosi do kompozycji atrakcyjny akcent kolorystyczny i oczywiście smakowy. Z kolei zwykły sezam możesz wymienić na jego czarną odmianę. Ma odrobinę wyrazistszy smak oraz ciekawie prezentuje się na talerzu. To pozornie niewielka, ale warta wypróbowania zmiana.

Wolisz samodzielnie przyrządzić sos okonomiyaki? To możliwe! Potrzebujesz 1/4 szklanki sosu sojowego, 2 łyżek ketchupu, 1 łyżki sosu worcestershire, 2 łyżeczek cukru, 1 łyżeczki octu ryżowego (lub innego). Wszystkie składniki umieść w niewielkim naczyniu, po czym dokładnie wymieszaj, aby cukier się rozpuścił, a sos zyskał jednolitą konsystencję. Następnie sprawdź jego smak i w razie potrzeby dodaj odrobinę któregoś ze składników. Taki domowy sos okonomiyaki możesz przechowywać w lodówce. Umieszczony w szczelnie zamkniętym pojemniku zachowa świeżość przez kilka tygodni.

Podsumowując, przekazaliśmy Ci całkiem sporo informacji o japońskich placuszkach z kapusty. Nie czekaj więc, lecz wypróbuj przepis we własnej kuchni z dowolnymi dodatkami oraz pysznym sosem. Ponadto zachęcamy Cię do przyjrzenia się pozostałym przepisom z kolekcji Kuchni Lidla. Nie brakuje tam ciekawych przepisów z różnych stron świata.

Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!