
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ
- tarki o małych i o grubych oczkach
KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY MASĘ JAJECZNĄ
Jajka roztrzepujemy w misce. Dodajemy mąkę, sos sojowy i starty na tarce o drobnych oczkach imbir. Doprawiamy solą i pieprzem. Całość mieszamy.
KROK 2: KROIMY WARZYWA
Kapustę drobno szatkujemy. Marchew i seler ścieramy na tarce o grubych oczkach. Dymkę siekamy. Dodajemy warzywa do masy jajecznej i dokładnie mieszamy.
KROK 3: SMAŻYMY PLACUSZKI
Na rozgrzaną patelnię wlewamy olej. Nakładamy łyżką na patelnię porcję masy i formujemy placuszki. Smażymy na średnim ogniu po kilka minut z każdej strony, aż nabiorą złotego koloru.
KROK 4: PRZYGOTOWUJEMY SOS
Jogurt grecki przekładamy do miski. Dodajemy skórkę otartą z cytryny, wyciśnięty z niej sok i posiekaną drobno rukolę. Doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy.
Japońskie placki podajemy z przygotowanym sosem, posypane prażonym sezamem, posiekaną dymką i papryczką chili.
Zobacz podobne
przepisy
Serowe placuszki z sosem malinowym
Puszyste twarogowe placuszki z intensywnie malinowym sosem z dodatkiem wina. Sprawdź smakowity przepis Pawła!

Placki z cukinii z pikantnym sosem pomidorowym
Szukasz pomysłu na szybki obiad lub lunch do pracy? Spróbuj chrupiących placków z cukinii z dodatkiem świeżych ziół i sera koziego, polanych sosem pomidorowym!

Placuszki warzywne
Marchew, cukinia i brokuły to podstawa warzywnych placków według DG! Podane z jogurtem i parmezanem smakują wybornie!

Wegański placek po węgiersku
Jak Węgry, to gulasz – rozgrzewający, warzywny, wegański! W połączeniu z chrupiącym plackiem ziemniaczanym smakuje naprawdę świetnie!

Komentarze (11)
691 dni temu
Placki pyszne, zrobiłam z podwójnej porcji. Bardzo polecam - świetny zamiennik dla placków ziemniaczanych. No i bardzo sycące.
odpowiedz
1186 dni temu
Przepyszne, a sezam robi robotę!
odpowiedz
1279 dni temu
w żadnym japonskim przepisie nie dodaje sie selera do tych placków wiec tytul powinien byc raczej... wariacja na temat
odpowiedz
1282 dni temu
A nam wyszło mega smacznie. A sos zrobiliśmy tzaziki i również bardzo pasował. Dzięki za przepis.
odpowiedz
1284 dni temu
ten przepis to totalna bzdura, a jogurt grecki wygrał
odpowiedz
1573 dni temu
Dołączam się do pytania. Jaka kapusta????
odpowiedz
1572 dni temu
Sprawdzi się tutaj biała kapusta i kapusta pekińska.
1559 dni temu
Biała
1535 dni temu
Ja zwykle używam pekińskiej
1676 dni temu
A co to za kapusta ?
odpowiedz
1676 dni temu
Biała kapusta :)
zobacz wszystkie