Japońskie placki warzywne - okonomiyaki

Kinga Paruzel

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

PRZYGOTUJ

  • tarki o małych i o grubych oczkach

KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY MASĘ JAJECZNĄ

Jajka roztrzepujemy w misce. Dodajemy mąkę, sos sojowy i starty na tarce o drobnych oczkach imbir. Doprawiamy solą i pieprzem. Całość mieszamy.

KROK 2: KROIMY WARZYWA

Kapustę drobno szatkujemy. Marchew i seler ścieramy na tarce o grubych oczkach. Dymkę siekamy. Dodajemy warzywa do masy jajecznej i dokładnie mieszamy.

KROK 3: SMAŻYMY PLACUSZKI

Na rozgrzaną patelnię wlewamy olej. Nakładamy łyżką na patelnię porcję masy i formujemy placuszki. Smażymy na średnim ogniu po kilka minut z każdej strony, aż nabiorą złotego koloru.

KROK 4: PRZYGOTOWUJEMY SOS

Jogurt grecki przekładamy do miski. Dodajemy skórkę otartą z cytryny, wyciśnięty z niej sok i posiekaną drobno rukolę. Doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy.

Japońskie placki podajemy z przygotowanym sosem, posypane prażonym sezamem, posiekaną dymką i papryczką chili.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (11)

Avatar
  • Kasia Kasia
    691 dni temu
    Placki pyszne, zrobiłam z podwójnej porcji. Bardzo polecam - świetny zamiennik dla placków ziemniaczanych. No i bardzo sycące.

    odpowiedz

  • Ania Ania
    1186 dni temu
    Przepyszne, a sezam robi robotę!

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1279 dni temu
    w żadnym japonskim przepisie nie dodaje sie selera do tych placków wiec tytul powinien byc raczej... wariacja na temat

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1282 dni temu
    A nam wyszło mega smacznie. A sos zrobiliśmy tzaziki i również bardzo pasował. Dzięki za przepis.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1284 dni temu
    ten przepis to totalna bzdura, a jogurt grecki wygrał

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1573 dni temu
    Dołączam się do pytania. Jaka kapusta????

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1572 dni temu
    Sprawdzi się tutaj biała kapusta i kapusta pekińska.
  • Gość Gość
    1559 dni temu
    Biała
  • Gość Gość
    1535 dni temu
    Ja zwykle używam pekińskiej
  • Gość Gość
    1676 dni temu
    A co to za kapusta ?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1676 dni temu
    Biała kapusta :)

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!