zobacz film Wegański placek po węgiersku

Kinga Paruzel

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj

  • tarkę o średnich oczkach
  • sitko                      
  • praskę do czosnku
  • papierowy ręcznik kuchenny

Krok 1: Przygotowujemy gulasz

Pieczarki podsmażamy w całości na rozgrzanym oleju w głębokim garnku. Dodajemy cebulę pokrojoną w kostkę, czosnek przeciśnięty przez praskę i drobno posiekaną papryczkę chili. Dusimy ok. 2-3 minut i zalewamy składniki winem.

Dodajemy liść laurowy, pomidory i koncentrat pomidorowy, a całość rozcieńczamy bulionem warzywnym. Dodajemy sos sojowy i dusimy gulasz ok. 10 minut, od czasu do czasu mieszając.

Pod koniec gotowania dodajemy marchewkę z groszkiem, sól oraz pieprz i gotujemy ok. 5 minut.

Krok 2: Przygotowujemy ciasto na placki

Ziemniaki starte na tarce o średnich oczkach odsączamy na sitku nad miską. Cebulę startą na tarce o średnich oczkach łączymy w misce z czosnkiem przeciśniętym przez praskę.

Starte ziemniaki odciskamy w dłoniach z nadmiaru wody i dodajemy do cebuli i czosnku.

Wodę z ziemniaków odlewamy, a zebraną na dnie miski skrobię ziemniaczaną dodajemy do ciasta. Ciasto doprawiamy solą, pieprzem i drobno posiekanym koperkiem. Mieszamy.

Krok 3: Smażymy i podajemy placki

Placki smażymy na oleju na mocno rozgrzanej patelni (ok. 2-3 minut z każdej strony) i odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.

Podajemy z porcją gulaszu, obficie posypane posiekaną pietruszką.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (12)

Avatar
  • Mieczysław Ryś Mieczysław Ryś
    300 dni temu
    Szczerze to zrobiłem to ale po afrykańsku. Jak to mówią szakalaka smak afyki

    odpowiedz

  • Gość 2 Gość 2
    1222 dni temu
    Całkiem całkiem. Może moje nie było wegańskie, bo placki tarte zrobiłam tradycyjne, ale wyszło ok. Zwiększyłam jednak ilość wina, bo nie było go czuć ;) Osobiście robiłam z połowy porcji pieczarek, wydaje mi się, że autorka na nagraniu również, zachowałam jednak ilość przypraw i dodatków, dlatego zastanawiają mnie jedynie proporcje z przepisu na tutejszej str. internetowej 🤔 Mnie starczyło na 2 dni.

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1221 dni temu
    Cieszymy się, że placek smakował :) Podane składniki są składnikami przygotowanymi na 4 osoby, dlatego ich ilość można odpowiednio zmniejszyć lub zwiększyć, w zależności od indywidualnych potrzeb ;)
  • Gość Gość
    1680 dni temu
    Wyszedł bardzo smaczny. Na pewno będę wracać do tego przepisu. ;)

    odpowiedz

  • Agnieszka Agnieszka
    1876 dni temu
    Czy placki z samych ziemniaków, nawet z dodatkiem skrobi pozostałej po odsączeniu, da się usmażyć, upiec? Obawiam się, że bez spoiwa, typu mąka/jajko, będą się rozpadały.

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1876 dni temu
    Agnieszko, z przepisu Kingi wychodzą nierozpadające się placki :)
  • Kaki Kaki
    2053 dni temu
    Zrobiłam i było smaczne :) co prawda ja gotowałam wegetariańsko więc placek ziemniaczany zrobiłam tak jak robię zawsze, ale pomysł na gulasz jak najbardziej na plus :)

    odpowiedz

  • Kucharz Tata Kucharz Tata
    2107 dni temu
    Prowadząca jest przeurocza i bardzo się stara - ale jaki "cud" można ugotować z ziemniaków, pieczarek, marchewki i groszka ??? Spróbowałem, i nic dziwnego - nic nowego, też. Nawet wino sprawy nie poprawia.

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2104 dni temu
    Czasem w Kuchni Lidla stawiamy na klasykę :) Na stare, sprawdzone smaki :)
  • diablo38 diablo38
    2167 dni temu
    Szanuje i lubie wszystkich prowadzacych. Nie macie innych ciekawszych propozycji. Nie wszyscy musza lub chca byc na dozywotniej diecie. W koncu dojdzie do tego ze na talerzu bedzie lisc salaty + kawalek ryby gotowanej na parze ... a Wy napiszecie "Potrawa na Wigilie". Pozdrawiam. Staly czytelnik.

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2166 dni temu
    Staramy się, by menu Kuchni Lidla było urozmaicone :) Kinga tworzy przepisy bez wykluczeniem konkretnych grup składników. Karol gotuje tradycyjnie z nutą nowoczesności. Daria lubi łatwe i szybkie przepisy :) Także nie skupiamy się jedynie na dietach! Pozdrawiamy!
  • Maria S. Maria S.
    2173 dni temu
    Super przepisy, ale razi mnie to twoje powiedzenie " na sam koniec" przecież koniec jest zawsze z reguły sam " :(. Wystarczy powiedzieć " na koniec" i kropka:)

    odpowiedz

zobacz wszystkie


Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!