Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- tarkę o średnich oczkach
- sitko
- praskę do czosnku
- papierowy ręcznik kuchenny
Krok 1: Przygotowujemy gulasz
Pieczarki podsmażamy w całości na rozgrzanym oleju w głębokim garnku. Dodajemy cebulę pokrojoną w kostkę, czosnek przeciśnięty przez praskę i drobno posiekaną papryczkę chili. Dusimy ok. 2-3 minut i zalewamy składniki winem.
Dodajemy liść laurowy, pomidory i koncentrat pomidorowy, a całość rozcieńczamy bulionem warzywnym. Dodajemy sos sojowy i dusimy gulasz ok. 10 minut, od czasu do czasu mieszając.
Pod koniec gotowania dodajemy marchewkę z groszkiem, sól oraz pieprz i gotujemy ok. 5 minut.
Krok 2: Przygotowujemy ciasto na placki
Ziemniaki starte na tarce o średnich oczkach odsączamy na sitku nad miską. Cebulę startą na tarce o średnich oczkach łączymy w misce z czosnkiem przeciśniętym przez praskę.
Starte ziemniaki odciskamy w dłoniach z nadmiaru wody i dodajemy do cebuli i czosnku.
Wodę z ziemniaków odlewamy, a zebraną na dnie miski skrobię ziemniaczaną dodajemy do ciasta. Ciasto doprawiamy solą, pieprzem i drobno posiekanym koperkiem. Mieszamy.
Krok 3: Smażymy i podajemy placki
Placki smażymy na oleju na mocno rozgrzanej patelni (ok. 2-3 minut z każdej strony) i odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.
Podajemy z porcją gulaszu, obficie posypane posiekaną pietruszką.
Zobacz podobne
przepisy
Pieczone placki ziemniaczane z łososiem
Wypróbuj przepis na pieczone placki ziemniaczane z sosem tzatziki i wędzonym łososiem!
Placki ziemniaczane z kwaśną śmietaną i duszoną cebulką
Przepisów na placki ziemniaczane jest wiele. Zobacz, jak przygotowuje je mistrz kuchni – Karol Okrasa!
Placki ziemniaczane z ciecierzycą z sałatką z pomidorów
Nie masz pomysłu na szybki obiad? Przygotuj pyszne placki ziemniaczane z dodatkiem ciecierzycy!
Placki ziemniaczane z kapustą oraz dipem z rzodkiewki i rzeżuchy
Placki ziemniaczane mogą mieć wiele wcieleń. Poznaj to nietypowe, a zarazem bardzo pyszne – z białą kapustą.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Ciasto marchewkowe
- Ekspresowy bigos - z kiszonej lub świeżej kapusty
- Kutia
- Świąteczne pierniczki
- Golonka pieczona po bawarsku
- Pistacjowy sernik baskijski
- Przekąski sylwestrowe
- Dorsz w czosnku i cytrynie
- Uszka z grzybami
- Pierogi pieczone z kapustą i grzybami
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Wegańska ryba po grecku
- Wigilijny makowiec
- Pieczona ryba po grecku
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (12)
371 dni temu
Szczerze to zrobiłem to ale po afrykańsku. Jak to mówią szakalaka smak afyki
odpowiedz
1293 dni temu
Całkiem całkiem. Może moje nie było wegańskie, bo placki tarte zrobiłam tradycyjne, ale wyszło ok. Zwiększyłam jednak ilość wina, bo nie było go czuć ;) Osobiście robiłam z połowy porcji pieczarek, wydaje mi się, że autorka na nagraniu również, zachowałam jednak ilość przypraw i dodatków, dlatego zastanawiają mnie jedynie proporcje z przepisu na tutejszej str. internetowej 🤔 Mnie starczyło na 2 dni.
odpowiedz
1292 dni temu
Cieszymy się, że placek smakował :) Podane składniki są składnikami przygotowanymi na 4 osoby, dlatego ich ilość można odpowiednio zmniejszyć lub zwiększyć, w zależności od indywidualnych potrzeb ;)
1751 dni temu
Wyszedł bardzo smaczny. Na pewno będę wracać do tego przepisu. ;)
odpowiedz
1947 dni temu
Czy placki z samych ziemniaków, nawet z dodatkiem skrobi pozostałej po odsączeniu, da się usmażyć, upiec? Obawiam się, że bez spoiwa, typu mąka/jajko, będą się rozpadały.
odpowiedz
1947 dni temu
Agnieszko, z przepisu Kingi wychodzą nierozpadające się placki :)
2124 dni temu
Zrobiłam i było smaczne :) co prawda ja gotowałam wegetariańsko więc placek ziemniaczany zrobiłam tak jak robię zawsze, ale pomysł na gulasz jak najbardziej na plus :)
odpowiedz
2178 dni temu
Prowadząca jest przeurocza i bardzo się stara - ale jaki "cud" można ugotować z ziemniaków, pieczarek, marchewki i groszka ??? Spróbowałem, i nic dziwnego - nic nowego, też. Nawet wino sprawy nie poprawia.
odpowiedz
2175 dni temu
Czasem w Kuchni Lidla stawiamy na klasykę :) Na stare, sprawdzone smaki :)
2238 dni temu
Szanuje i lubie wszystkich prowadzacych. Nie macie innych ciekawszych propozycji. Nie wszyscy musza lub chca byc na dozywotniej diecie. W koncu dojdzie do tego ze na talerzu bedzie lisc salaty + kawalek ryby gotowanej na parze ... a Wy napiszecie "Potrawa na Wigilie". Pozdrawiam. Staly czytelnik.
odpowiedz
2237 dni temu
Staramy się, by menu Kuchni Lidla było urozmaicone :) Kinga tworzy przepisy bez wykluczeniem konkretnych grup składników. Karol gotuje tradycyjnie z nutą nowoczesności. Daria lubi łatwe i szybkie przepisy :) Także nie skupiamy się jedynie na dietach! Pozdrawiamy!
2244 dni temu
Super przepisy, ale razi mnie to twoje powiedzenie " na sam koniec" przecież koniec jest zawsze z reguły sam " :(. Wystarczy powiedzieć " na koniec" i kropka:)
odpowiedz
zobacz wszystkie