
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- tarkę o średnich oczkach
- sitko
- praskę do czosnku
- papierowy ręcznik kuchenny
Krok 1: Przygotowujemy gulasz
Pieczarki podsmażamy w całości na rozgrzanym oleju w głębokim garnku. Dodajemy cebulę pokrojoną w kostkę, czosnek przeciśnięty przez praskę i drobno posiekaną papryczkę chili. Dusimy ok. 2-3 minut i zalewamy składniki winem.
Dodajemy liść laurowy, pomidory i koncentrat pomidorowy, a całość rozcieńczamy bulionem warzywnym. Dodajemy sos sojowy i dusimy gulasz ok. 10 minut, od czasu do czasu mieszając.
Pod koniec gotowania dodajemy marchewkę z groszkiem, sól oraz pieprz i gotujemy ok. 5 minut.
Krok 2: Przygotowujemy ciasto na placki
Ziemniaki starte na tarce o średnich oczkach odsączamy na sitku nad miską. Cebulę startą na tarce o średnich oczkach łączymy w misce z czosnkiem przeciśniętym przez praskę.
Starte ziemniaki odciskamy w dłoniach z nadmiaru wody i dodajemy do cebuli i czosnku.
Wodę z ziemniaków odlewamy, a zebraną na dnie miski skrobię ziemniaczaną dodajemy do ciasta. Ciasto doprawiamy solą, pieprzem i drobno posiekanym koperkiem. Mieszamy.
Krok 3: Smażymy i podajemy placki
Placki smażymy na oleju na mocno rozgrzanej patelni (ok. 2-3 minut z każdej strony) i odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.
Podajemy z porcją gulaszu, obficie posypane posiekaną pietruszką.
Zobacz podobne
przepisy
Pieczone placki ziemniaczane z łososiem
Wypróbuj przepis na pieczone placki ziemniaczane z sosem tzatziki i wędzonym łososiem!

Placki ziemniaczane z kwaśną śmietaną i duszoną cebulką
Przepisów na placki ziemniaczane jest wiele. Zobacz, jak przygotowuje je mistrz kuchni – Karol Okrasa!

Placki ziemniaczane z ciecierzycą z sałatką z pomidorów
Nie masz pomysłu na szybki obiad? Przygotuj pyszne placki ziemniaczane z dodatkiem ciecierzycy!

Placki ziemniaczane z kapustą oraz dipem z rzodkiewki i rzeżuchy
Placki ziemniaczane mogą mieć wiele wcieleń. Poznaj to nietypowe, a zarazem bardzo pyszne – z białą kapustą.

Komentarze (9)
364 dni temu
Wyszedł bardzo smaczny. Na pewno będę wracać do tego przepisu. ;)
odpowiedz
561 dni temu
Czy placki z samych ziemniaków, nawet z dodatkiem skrobi pozostałej po odsączeniu, da się usmażyć, upiec? Obawiam się, że bez spoiwa, typu mąka/jajko, będą się rozpadały.
odpowiedz
560 dni temu
Agnieszko, z przepisu Kingi wychodzą nierozpadające się placki :)
737 dni temu
Zrobiłam i było smaczne :) co prawda ja gotowałam wegetariańsko więc placek ziemniaczany zrobiłam tak jak robię zawsze, ale pomysł na gulasz jak najbardziej na plus :)
odpowiedz
791 dni temu
Prowadząca jest przeurocza i bardzo się stara - ale jaki "cud" można ugotować z ziemniaków, pieczarek, marchewki i groszka ??? Spróbowałem, i nic dziwnego - nic nowego, też. Nawet wino sprawy nie poprawia.
odpowiedz
788 dni temu
Czasem w Kuchni Lidla stawiamy na klasykę :) Na stare, sprawdzone smaki :)
851 dni temu
Szanuje i lubie wszystkich prowadzacych. Nie macie innych ciekawszych propozycji. Nie wszyscy musza lub chca byc na dozywotniej diecie. W koncu dojdzie do tego ze na talerzu bedzie lisc salaty + kawalek ryby gotowanej na parze ... a Wy napiszecie "Potrawa na Wigilie". Pozdrawiam. Staly czytelnik.
odpowiedz
850 dni temu
Staramy się, by menu Kuchni Lidla było urozmaicone :) Kinga tworzy przepisy bez wykluczeniem konkretnych grup składników. Karol gotuje tradycyjnie z nutą nowoczesności. Daria lubi łatwe i szybkie przepisy :) Także nie skupiamy się jedynie na dietach! Pozdrawiamy!
857 dni temu
Super przepisy, ale razi mnie to twoje powiedzenie " na sam koniec" przecież koniec jest zawsze z reguły sam " :(. Wystarczy powiedzieć " na koniec" i kropka:)
odpowiedz
zobacz wszystkie