zobacz film

Daria Ładocha

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Przygotuj

  • blachę piekarnikową
  • praskę do czosnku
  • piekarnik rozgrzany do temperatury 200°C

Krok 1: Przygotowujemy placki

Ziemniaki dokładnie myjemy, obieramy i trzemy na tarce o grubych oczkach. Pozostawiamy na chwilę i odciskamy nadmiar płynu. Do ziemniaków ścieramy cebulę, również na grubych oczkach tarki. Dodajemy jajka, mąkę, sól, pieprz, posiekaną papryczkę chili i kolendrę. Dolewamy olej i dokładnie mieszamy.

Krok 2: Pieczemy placki

Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wykładamy placki ziemniaczane. Skrapiamy olejem ryżowym i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200°C przez 25 minut.

Krok 3: Przygotowujemy sos tzatziki

Ogórek obieramy ze skóry, przekrawamy wzdłuż na pół i usuwamy pestki, ścieramy na drobnych oczkach tarki i osączamy z nadmiaru wody. W misce łączymy jogurt, oliwę z oliwek, ocet i starty ogórek. Dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę, doprawiamy solą oraz pieprzem. Na koniec dodajemy drobno posiekany koperek.

Na upieczony placek nakładamy sos i zwinięty plasterek łososia. Dekorujemy posiekanym szczypiorkiem i skrapiamy sokiem z cytryny.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (2)

Avatar
  • Gość Gość
    79 dni temu
    Placki pyszne, jednak czas pieczenia w piekarniku (25min), nawet dla cienutkich placuszków, jest za krótki. Po tym czasie spód placków w ogóle nie jest wypieczony.

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    79 dni temu
    Niestety każdy piekarnik jest inny i może grzać nieco inaczej. Jeśli placki wyglądają na niedopieczone - wydłużamy czas pieczenia :)

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram