Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- blachę piekarnikową
- praskę do czosnku
- piekarnik rozgrzany do temperatury 200°C
Krok 1: Przygotowujemy placki
Ziemniaki dokładnie myjemy, obieramy i trzemy na tarce o grubych oczkach. Pozostawiamy na chwilę i odciskamy nadmiar płynu. Do ziemniaków ścieramy cebulę, również na grubych oczkach tarki. Dodajemy jajka, mąkę, sól, pieprz, posiekaną papryczkę chili i kolendrę. Dolewamy olej i dokładnie mieszamy.
Krok 2: Pieczemy placki
Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wykładamy placki ziemniaczane. Skrapiamy olejem ryżowym i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200°C przez 25 minut.
Krok 3: Przygotowujemy sos tzatziki
Ogórek obieramy ze skóry, przekrawamy wzdłuż na pół i usuwamy pestki, ścieramy na drobnych oczkach tarki i osączamy z nadmiaru wody. W misce łączymy jogurt, oliwę z oliwek, ocet i starty ogórek. Dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę, doprawiamy solą oraz pieprzem. Na koniec dodajemy drobno posiekany koperek.
Na upieczony placek nakładamy sos i zwinięty plasterek łososia. Dekorujemy posiekanym szczypiorkiem i skrapiamy sokiem z cytryny.
Zobacz podobne
przepisy
Placki ziemniaczane z pieca
Darek pokaże Ci, jak przygotować placki ziemniaczane w piekarniku! Z dodatkiem sosu z pieczarkami i kiełbasą smakują wyśmienicie.
Placki ziemniaczane z kwaśną śmietaną i duszoną cebulką
Przepisów na placki ziemniaczane jest wiele. Zobacz, jak przygotowuje je mistrz kuchni – Karol Okrasa!
Placki ziemniaczane z ciecierzycą z sałatką z pomidorów
Nie masz pomysłu na szybki obiad? Przygotuj pyszne placki ziemniaczane z dodatkiem ciecierzycy!
Placuszki ziemniaczane z makrelą wędzoną
Placki z ziemniaków inaczej niż myślisz. Po pierwsze, z gotowanych ziemniaków, po drugie, z makrelą, po trzecie... Spróbuj!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Ziołowe placki ziemniaczane ze śmietaną
- Prawdziwe souvlaki po grecku
- Placki ziemniaczane z kapustą oraz dipem z rzodkiewki i rzeżuchy
- Placki ziemniaczane z ciecierzycą z sałatką z pomidorów
- Placki ziemniaczane z purée ze świeżych truskawek
- Nigiri sushi z wędzonym łososiem i krewetkami
- Placki z selera
- Placki ziemniaczane z kwaśną śmietaną i duszoną cebulką
- 3 sposoby na spring rollsy (z łososiem wędzonym, z warzywami, z pieczonym boczkiem)
- Szaraki z pieczonym łososiem i kremowym szpinakiem
- Placuszki ziemniaczane
- Kapusta z pigwą i wędzonym łososiem
- Placki ziemniaczane z pieca
- Spaghetti z łososiem
- Omlet białkowy z łososiem
- Wegański tatar
- Gulasz z warzyw korzeniowych pieczony z bułeczkami
- Ciastka korzenne Gwiazdki – przepis
- Tarta czekoladowa z konfiturą z czarnej porzeczki
- Tatar z łososia
- Miniserniczki z serka homogenizowanego
- Sylwestrowe trufle kokosowe
- Mielony serek twarogowy z tortillą
- Stek z udźca jelenia z rozmarynem
- Sałatka z kozim serem
- Dwukolorowe naleśniki z borówkami i sosem czekoladowym
- Zupa z zielonych szparagów z szynką i grissini
- Kisiel gryczany z boczkiem
- Babeczki leśny mech
- Serduszkowe muffiny z konfiturą z pomidorów czekoladowych
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (3)
1959 dni temu
Od jakichś 20 lat jadą się to w Niemczech, żadna nowość. Mus jablkowy smażony z imbirem i bitą śmietana, pycha.
odpowiedz
2233 dni temu
Placki pyszne, jednak czas pieczenia w piekarniku (25min), nawet dla cienutkich placuszków, jest za krótki. Po tym czasie spód placków w ogóle nie jest wypieczony.
odpowiedz
2233 dni temu
Niestety każdy piekarnik jest inny i może grzać nieco inaczej. Jeśli placki wyglądają na niedopieczone - wydłużamy czas pieczenia :)