Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- blachę piekarnikową
- praskę do czosnku
- piekarnik rozgrzany do temperatury 200°C
Krok 1: Przygotowujemy placki
Ziemniaki dokładnie myjemy, obieramy i trzemy na tarce o grubych oczkach. Pozostawiamy na chwilę i odciskamy nadmiar płynu. Do ziemniaków ścieramy cebulę, również na grubych oczkach tarki. Dodajemy jajka, mąkę, sól, pieprz, posiekaną papryczkę chili i kolendrę. Dolewamy olej i dokładnie mieszamy.
Krok 2: Pieczemy placki
Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wykładamy placki ziemniaczane. Skrapiamy olejem ryżowym i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200°C przez 25 minut.
Krok 3: Przygotowujemy sos tzatziki
Ogórek obieramy ze skóry, przekrawamy wzdłuż na pół i usuwamy pestki, ścieramy na drobnych oczkach tarki i osączamy z nadmiaru wody. W misce łączymy jogurt, oliwę z oliwek, ocet i starty ogórek. Dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę, doprawiamy solą oraz pieprzem. Na koniec dodajemy drobno posiekany koperek.
Na upieczony placek nakładamy sos i zwinięty plasterek łososia. Dekorujemy posiekanym szczypiorkiem i skrapiamy sokiem z cytryny.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Piernik świąteczny
- Zupa grzybowa z makaronem
- Lasagne. Przepis, który zawsze wychodzi
- Świąteczne pierniczki
- Burek ze szpinakiem
- Klasyczna sałatka grecka
- Ciastka korzenne Gwiazdki – przepis
- Mini burgery
- Kurczak po chińsku z makaronem ryżowym
- Paszteciki z ciasta francuskiego z kapustą i grzybami
- Zupa dyniowa – przepis na krem z dyni
- Krokiety z mięsem
- Śledź w oleju
- Wilgotny makowiec z gotowej masy makowej
- Polędwiczki wieprzowe w sosie własnym
- Paszteciki z pieczarkami drożdżowe
- Uszka z grzybami
- Pierniki
- Śledzie po kaszubsku
- Kutia
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (3)
2311 dni temu
Od jakichś 20 lat jadą się to w Niemczech, żadna nowość. Mus jablkowy smażony z imbirem i bitą śmietana, pycha.
Odpowiedz
2585 dni temu
Placki pyszne, jednak czas pieczenia w piekarniku (25min), nawet dla cienutkich placuszków, jest za krótki. Po tym czasie spód placków w ogóle nie jest wypieczony.
Odpowiedz
2585 dni temu
Niestety każdy piekarnik jest inny i może grzać nieco inaczej. Jeśli placki wyglądają na niedopieczone - wydłużamy czas pieczenia :)