
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
Piekarnik rozgrzej do temperatury 180°C.
Przygotuj wcześniej:
Ryż ugotuj według instrukcji na opakowaniu.
Przygotowanie:
Krok 1: Przygotowujemy dynię
Odcinamy górę dyni, a następnie wydrążamy pestki oraz włóknistą część miąższu. Dynię smarujemy oliwą zarówno na zewnątrz, jak i wewnątrz, a następnie oprószamy solą i pieprzem. Układamy dynię wraz z odciętą czapeczką na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 180°C przez około 35-40 minut, aż miąższ stanie się lekko miękki.
Krok 2: Przygotowujemy farsz
Szalotkę i papryczkę chili drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy oliwę wraz z masłem i smażymy posiekane warzywa. Następnie przez praskę wyciskamy czosnek bezpośrednio na patelnię. Pieczarki oczyszczamy, kroimy w talarki i dorzucamy na patelnię, smażąc wszystko razem.
Orzeszki ziemne, pietruszkę, ser grana padano, sok z cytryny i pieprz umieszczamy w blenderze i miksujemy. Szpinak dodajemy do pieczarek na patelni i dusimy razem. Następnie dokładamy ugotowany ryż i ścieramy ser cheddar. Na koniec do farszu dodajemy pestki dyni.
Krok 3: Faszerujemy dynię
Dynię wyjmujemy z piekarnika i wypełniamy farszem. Na wierzch posypujemy startym cheddarem, po czym całość pieczemy przez około 10-15 minut.
Krok 4: Podajemy dynię
Gotową dynię wyjmujemy z piekarnika, obsypujemy popcornem i polewamy pesto.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (0)