Faszerowana dynia z pesto i popcornem

Kinga Paruzel


Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj:

Piekarnik rozgrzej do temperatury 180°C.

Przygotuj wcześniej:

Ryż ugotuj według instrukcji na opakowaniu.

Przygotowanie:

Krok 1: Przygotowujemy dynię

Odcinamy górę dyni, a następnie wydrążamy pestki oraz włóknistą część miąższu. Dynię smarujemy oliwą zarówno na zewnątrz, jak i wewnątrz, a następnie oprószamy solą i pieprzem. Układamy dynię wraz z odciętą czapeczką na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 180°C przez około 35-40 minut, aż miąższ stanie się lekko miękki.

Krok 2: Przygotowujemy farsz

Szalotkę i papryczkę chili drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy oliwę wraz z masłem i smażymy posiekane warzywa. Następnie przez praskę wyciskamy czosnek bezpośrednio na patelnię. Pieczarki oczyszczamy, kroimy w talarki i dorzucamy na patelnię, smażąc wszystko razem.

Orzeszki ziemne, pietruszkę, ser grana padano, sok z cytryny i pieprz umieszczamy w blenderze i miksujemy. Szpinak dodajemy do pieczarek na patelni i dusimy razem. Następnie dokładamy ugotowany ryż i ścieramy ser cheddar. Na koniec do farszu dodajemy pestki dyni.

Krok 3: Faszerujemy dynię

Dynię wyjmujemy z piekarnika i wypełniamy farszem. Na wierzch posypujemy startym cheddarem, po czym całość pieczemy przez około 10-15 minut.

Krok 4: Podajemy dynię

Gotową dynię wyjmujemy z piekarnika, obsypujemy popcornem i polewamy pesto.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (0)

Dodaj swój komentarz
Avatar

Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

Wróć do gotowania
kuchnialidla.pl