zobacz film Dynia faszerowana komosą ryżową

Kinga Paruzel

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

PRZYGOTUJ:

  • piekarnik rozgrzany do temperatury 220°C
  • blachę lub kratkę do pieczenia
  • papier do pieczenia
  • sitko
  • tarkę o drobnych oczkach

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Krok 1: PIECZEMY DYNIE

Dynie przekrawamy wzdłuż na pół. Pestki i część miąższu wyjmujemy za pomocą łyżki. Połówki dyni skrapiamy oliwą od strony miąższu, wcieramy oliwę w miąższ i skórkę. Połówki dyni układamy skórą do dołu na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, a ich miąższ oprószamy solą i pieprzem.

Pieczemy ok. 45-55 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 220°C. Po upieczeniu odstawiamy do wystudzenia. Temperaturę piekarnika zmniejszamy do 200°C.

Krok 2: PRAŻYMY I GOTUJEMY KOMOSĘ

Komosę prażymy ok. 2 minut w rondelku na rozgrzanej oliwie. Zalewamy wodą lub bulionem. Zagotowujemy i zmniejszamy ogień. Gotujemy pod przykryciem ok. 10-15 minut. Po upływie tego czasu odstawiamy rondelek z, by komosa wchłonęła nadmiar płynu.

Krok 3: PRZYGOTOWUJEMY FARSZ

Na patelni na rozgrzanej oliwie przesmażamy szpinak. Gdy liście zmniejszą swoją objętość, dodajemy drobno posiekany czosnek i pokrojone w paski suszone pomidory. Doprawiamy suszonym oregano. Mieszamy.

Dodajemy ugotowaną komosę ryżową i koncentrat pomidorowy. Mieszamy i smażymy ok. 3 minut, aż smaki się połączą. Dodajemy odcedzoną na sitku, przepłukaną i odsączoną z wody czerwoną fasolę, skórkę otartą z pomarańczy i wyciśnięty z niej sok. Całość doprawiamy solą i pieprzem. Pod koniec smażenia dodajemy żurawiny z nerkowcami. Mieszamy.

Krok 4: FASZERUJEMY I ZAPIEKAMY DYNIE

Przestudzone dynie obficie wypełniamy farszem. Zapiekamy ok. 10 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200°C.

Krok 5: PODAJEMY FASZEROWANE DYNIE

Upieczone dynie oprószamy z wierzchu posiekanym szczypiorem z dymki. Dekorujemy listkami świeżej bazylii.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (0)

Avatar

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!