zobacz film Dynia faszerowana komosą ryżową

Kinga Paruzel

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

PRZYGOTUJ:

  • piekarnik rozgrzany do temperatury 220°C
  • blachę lub kratkę do pieczenia
  • papier do pieczenia
  • sitko
  • tarkę o drobnych oczkach

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Krok 1: PIECZEMY DYNIE

Dynie przekrawamy wzdłuż na pół. Pestki i część miąższu wyjmujemy za pomocą łyżki. Wnętrza dyni skrapiamy oliwą, wcieramy oliwę w miąższ i skórkę. Połówki dyni układamy skórą do dołu na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i je oprószamy solą i pieprzem.

Pieczemy ok. 45-55 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 220°C. Po upieczeniu odstawiamy do wystudzenia. Temperaturę piekarnika zmniejszamy do 200°C.

Krok 2: PRAŻYMY I GOTUJEMY KOMOSĘ

Komosę prażymy ok. 2 minut w rondelku na rozgrzanej oliwie. Zalewamy wodą lub bulionem. Zagotowujemy i zmniejszamy ogień. Gotujemy pod przykryciem ok. 10-15 minut. Po upływie tego czasu odstawiamy rondelek z, by komosa wchłonęła nadmiar płynu.

Krok 3: PRZYGOTOWUJEMY FARSZ

Na patelni na rozgrzanej oliwie przesmażamy szpinak. Gdy liście zmniejszą swoją objętość, dodajemy drobno posiekany czosnek i pokrojone w paski suszone pomidory. Doprawiamy suszonym oregano. Mieszamy.

Dodajemy ugotowaną komosę ryżową i koncentrat pomidorowy. Mieszamy i smażymy ok. 3 minut, aż smaki się połączą. Dodajemy odcedzoną na sitku, przepłukaną i odsączoną z wody czerwoną fasolę, skórkę otartą z pomarańczy i wyciśnięty z niej sok. Całość doprawiamy solą i pieprzem. Pod koniec smażenia dodajemy żurawiny z nerkowcami. Mieszamy.

Krok 4: FASZERUJEMY I ZAPIEKAMY DYNIE

Przestudzone dynie obficie wypełniamy farszem. Zapiekamy ok. 10 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200°C.

Krok 5: PODAJEMY FASZEROWANE DYNIE

Upieczone dynie oprószamy z wierzchu posiekanym szczypiorem z dymki. Dekorujemy listkami świeżej bazylii.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (7)

Avatar
  • Gość Gość
    56 dni temu
    Malutka ta dynia 100g, jak ona pomieści tyle składników?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    56 dni temu
    Bardzo dziękujemy za uważne czytanie przepisu! Faktycznie na listę składników wkradł się błąd. Do przygotowania dania potrzebne są dwie, średniej wielkości, dynie piżmowe.
  • Jusia Jusia
    373 dni temu
    Osobiście to albo dodaje do farszu albo wykorzystuje do innego dania. Można zamrozić. Nie zmarnuje się.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    776 dni temu
    A co się stało z miąszem dyni? Nie ma w opisie.

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    776 dni temu
    Prawie cały miąższ zostaje w dyni, wyjmujemy jedynie tę część, w której są pestki. Przepis nie wymaga użycia pestek ani włókiem miąższu, które je otaczają, jednak jeśli chcesz, możesz oczyścić pestki i je wysuszyć lub uprażyć. Na pewno będą pyszną przekąską :)
  • Gość Gość
    408 dni temu
    Oproszony solą i pieprzem miąższ czeka do tej pory! Natomiast czerwona fasola wygryzła podstępem białą fasolę, która jest wypisana jako pierwszy składnik. Co za tupet!
  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    407 dni temu
    Faktycznie ten przepis doświadczył pewnych trudności technicznych i niejasności. Już poprawiliśmy listę składników i treść. Bardzo dziękujemy za uważne czytanie i mamy nadzieję, że teraz wszystko będzie zrozumiałe :)

Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!