Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ:
- piekarnik rozgrzany do temperatury 220°C
- blachę lub kratkę do pieczenia
- papier do pieczenia
- sitko
- tarkę o drobnych oczkach
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Krok 1: PIECZEMY DYNIE
Dynie przekrawamy wzdłuż na pół. Pestki i część miąższu wyjmujemy za pomocą łyżki. Wnętrza dyni skrapiamy oliwą, wcieramy oliwę w miąższ i skórkę. Połówki dyni układamy skórą do dołu na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i je oprószamy solą i pieprzem.
Pieczemy ok. 45-55 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 220°C. Po upieczeniu odstawiamy do wystudzenia. Temperaturę piekarnika zmniejszamy do 200°C.
Krok 2: PRAŻYMY I GOTUJEMY KOMOSĘ
Komosę prażymy ok. 2 minut w rondelku na rozgrzanej oliwie. Zalewamy wodą lub bulionem. Zagotowujemy i zmniejszamy ogień. Gotujemy pod przykryciem ok. 10-15 minut. Po upływie tego czasu odstawiamy rondelek z, by komosa wchłonęła nadmiar płynu.
Krok 3: PRZYGOTOWUJEMY FARSZ
Na patelni na rozgrzanej oliwie przesmażamy szpinak. Gdy liście zmniejszą swoją objętość, dodajemy drobno posiekany czosnek i pokrojone w paski suszone pomidory. Doprawiamy suszonym oregano. Mieszamy.
Dodajemy ugotowaną komosę ryżową i koncentrat pomidorowy. Mieszamy i smażymy ok. 3 minut, aż smaki się połączą. Dodajemy odcedzoną na sitku, przepłukaną i odsączoną z wody czerwoną fasolę, skórkę otartą z pomarańczy i wyciśnięty z niej sok. Całość doprawiamy solą i pieprzem. Pod koniec smażenia dodajemy żurawiny z nerkowcami. Mieszamy.
Krok 4: FASZERUJEMY I ZAPIEKAMY DYNIE
Przestudzone dynie obficie wypełniamy farszem. Zapiekamy ok. 10 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200°C.
Krok 5: PODAJEMY FASZEROWANE DYNIE
Upieczone dynie oprószamy z wierzchu posiekanym szczypiorem z dymki. Dekorujemy listkami świeżej bazylii.
Zobacz podobne
przepisy
Zapiekanka z dyni z chipsami z pietruszki
Wykorzystaj dynię, by przygotować oryginalną, sycącą zapiekankę, która sprawdzi się w roli obiadu dla całej rodziny. Z chipsami z pietruszki smakuje wyśmienicie!
Pieczona dynia hokkaido z pesto z rukoli
Pieczonej dyni trudno się oprzeć – zwłaszcza gdy podamy ją z aromatycznym pesto i pysznym sosem! Wykorzystaj przepis Karola i przygotuj to proste, ale wyjątkowe danie!
Papryka faszerowana kaszą i warzywami
Kolorowe i pełne pożywnego farszu papryki najpierw skuszą wyglądem, a później oczarują wyjątkowym smakiem. To świetny pomysł na obiad lub kolację dla całej rodziny.
Faszerowany bakłażan z kuskusem i migdałami
Bakłażany faszerowane aromatycznym kuskusem to danie, które cieszy podwójnie, bo nie tylko idealnie smakuje, ale też fantastycznie wygląda! Koniecznie musisz spróbować!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Imbirowy dżem z winogron
- Makaron z buraczanym pesto
- Aromatyczna jabłkowa konfitura
- Łopatka z suszonymi pomidorami
- Labraks w cytrusach z sałatką z rukoli
- Pstrąg łososiowy z orzechową fasolką
- Faszerowana dynia
- Jabłecznik
- Bezglutenowa tortilla
- Wianki z orzechami i polewą
- Lekkie ciasteczka z komosą ryżową
- Ryżowe placuszki z owocami
- Kotleciki z komosy ryżowej
- Cruffiny czekoladowo-cynamonowe
- Wrap z placuszkami z komosy ryżowej
- Biszkopt z galaretką pomarańczową
- Sałatka krabowa z makaronem ryżowym
- Tyrolski gröstl
- Wegańskie knedle ze śliwkami i sosem waniliowym
- Quiche z papryczkami padrón i wędzonym serem
- Batony cytrynowe na orkiszowym spodzie
- Sylwestrowa pasta z pieczonego bakłażana i krokiety ziemniaczane
- Sernik na zimno na spodzie z korzennych ciastek
- Pizza margherita – przepis
- Mus jagodowy z sosem jeżynowym
- Sałata na ciepło z pak choi i białą kiełbasą
- Wiosenne jajka przepiórcze
- Pasztet z krewetek i łososia
- Wegańska tarta bez pieczenia z owocami
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (7)
56 dni temu
Malutka ta dynia 100g, jak ona pomieści tyle składników?
odpowiedz
56 dni temu
Bardzo dziękujemy za uważne czytanie przepisu! Faktycznie na listę składników wkradł się błąd. Do przygotowania dania potrzebne są dwie, średniej wielkości, dynie piżmowe.
373 dni temu
Osobiście to albo dodaje do farszu albo wykorzystuje do innego dania. Można zamrozić. Nie zmarnuje się.
odpowiedz
776 dni temu
A co się stało z miąszem dyni? Nie ma w opisie.
odpowiedz
776 dni temu
Prawie cały miąższ zostaje w dyni, wyjmujemy jedynie tę część, w której są pestki. Przepis nie wymaga użycia pestek ani włókiem miąższu, które je otaczają, jednak jeśli chcesz, możesz oczyścić pestki i je wysuszyć lub uprażyć. Na pewno będą pyszną przekąską :)
408 dni temu
Oproszony solą i pieprzem miąższ czeka do tej pory! Natomiast czerwona fasola wygryzła podstępem białą fasolę, która jest wypisana jako pierwszy składnik. Co za tupet!
407 dni temu
Faktycznie ten przepis doświadczył pewnych trudności technicznych i niejasności. Już poprawiliśmy listę składników i treść. Bardzo dziękujemy za uważne czytanie i mamy nadzieję, że teraz wszystko będzie zrozumiałe :)