Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ:
- piekarnik rozgrzany do temperatury 220°C
 - blachę lub kratkę do pieczenia
 - papier do pieczenia
 - sitko
 - tarkę o drobnych oczkach
 
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Krok 1: PIECZEMY DYNIE
Dynie przekrawamy wzdłuż na pół. Pestki i część miąższu wyjmujemy za pomocą łyżki. Wnętrza dyni skrapiamy oliwą, wcieramy oliwę w miąższ i skórkę. Połówki dyni układamy skórą do dołu na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i je oprószamy solą i pieprzem.
Pieczemy ok. 45-55 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 220°C. Po upieczeniu odstawiamy do wystudzenia. Temperaturę piekarnika zmniejszamy do 200°C.
Krok 2: PRAŻYMY I GOTUJEMY KOMOSĘ
Komosę prażymy ok. 2 minut w rondelku na rozgrzanej oliwie. Zalewamy wodą lub bulionem. Zagotowujemy i zmniejszamy ogień. Gotujemy pod przykryciem ok. 10-15 minut. Po upływie tego czasu odstawiamy rondelek z, by komosa wchłonęła nadmiar płynu.
Krok 3: PRZYGOTOWUJEMY FARSZ
Na patelni na rozgrzanej oliwie przesmażamy szpinak. Gdy liście zmniejszą swoją objętość, dodajemy drobno posiekany czosnek i pokrojone w paski suszone pomidory. Doprawiamy suszonym oregano. Mieszamy.
Dodajemy ugotowaną komosę ryżową i koncentrat pomidorowy. Mieszamy i smażymy ok. 3 minut, aż smaki się połączą. Dodajemy odcedzoną na sitku, przepłukaną i odsączoną z wody czerwoną fasolę, skórkę otartą z pomarańczy i wyciśnięty z niej sok. Całość doprawiamy solą i pieprzem. Pod koniec smażenia dodajemy żurawiny z nerkowcami. Mieszamy.
Krok 4: FASZERUJEMY I ZAPIEKAMY DYNIE
Przestudzone dynie obficie wypełniamy farszem. Zapiekamy ok. 10 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200°C.
Krok 5: PODAJEMY FASZEROWANE DYNIE
Upieczone dynie oprószamy z wierzchu posiekanym szczypiorem z dymki. Dekorujemy listkami świeżej bazylii.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Sałatka gyros
 - Ciasto marchewkowe
 - Mini burgery
 - Ryba z piekarnika
 - Wigilijny barszcz czerwony z uszkami – przepis
 - Nuggetsy z kurczaka
 - Kutia
 - Uszka z grzybami
 - Pierniki
 - Pistacjowy sernik baskijski
 - Makowiec japoński
 - Pieczona ryba po grecku
 - Ciastka korzenne Gwiazdki – przepis
 - Paszteciki z ciasta francuskiego z kapustą i grzybami
 - Najlepsza sałatka z tortellini
 - Sernik pistacjowy
 - Piernik świąteczny
 - Pulpety w sosie pomidorowym
 - Świąteczne pierniczki
 - Barszcz czerwony z ziemniakami
 
                Przepisy według 
                składników
            
            
        Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
 
				
				
				
				
				
				
				
				
    
Komentarze (7)
403 dni temu
Malutka ta dynia 100g, jak ona pomieści tyle składników?
Odpowiedz
403 dni temu
Bardzo dziękujemy za uważne czytanie przepisu! Faktycznie na listę składników wkradł się błąd. Do przygotowania dania potrzebne są dwie, średniej wielkości, dynie piżmowe.
721 dni temu
Osobiście to albo dodaje do farszu albo wykorzystuje do innego dania. Można zamrozić. Nie zmarnuje się.
Odpowiedz
1124 dni temu
A co się stało z miąszem dyni? Nie ma w opisie.
Odpowiedz
1123 dni temu
Prawie cały miąższ zostaje w dyni, wyjmujemy jedynie tę część, w której są pestki. Przepis nie wymaga użycia pestek ani włókiem miąższu, które je otaczają, jednak jeśli chcesz, możesz oczyścić pestki i je wysuszyć lub uprażyć. Na pewno będą pyszną przekąską :)
755 dni temu
Oproszony solą i pieprzem miąższ czeka do tej pory! Natomiast czerwona fasola wygryzła podstępem białą fasolę, która jest wypisana jako pierwszy składnik. Co za tupet!
754 dni temu
Faktycznie ten przepis doświadczył pewnych trudności technicznych i niejasności. Już poprawiliśmy listę składników i treść. Bardzo dziękujemy za uważne czytanie i mamy nadzieję, że teraz wszystko będzie zrozumiałe :)