Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- blender
- papier do pieczenia
- blachę do pieczenia
- piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C
- tarkę o drobnych oczkach
Sposób przygotowania:
Krok 1: PRZYGOTOWUJEMY PESTO Z RUKOLI
Umytą i dokładnie osuszoną rukolę łączymy w naczyniu blendera z pistacjami, serem grana padano lub parmezanem startym na tarce o drobnych oczkach, czosnkiem i oliwą z oliwek. Doprawiamy solą i pieprzem. Miksujemy na gładką, jednolitą masę.
Krok 2: PIECZEMY DYNIĘ
Umytą dynię pozbawiamy końcówek i kroimy na ćwiartki. Za pomocą łyżeczki wyjmujemy gniazda nasienne. Każdą ćwiartkę dyni kroimy na cieńsze plastry, skrapiamy oliwą, oprószamy pieprzem, solą i świeżym tymiankiem.
Oliwę z przyprawami wcieramy w kawałki dyni, które następnie przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy do miękkości ok. 30-45 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C.
Krok 3: PRZYGOTOWUJEMY SOS
Oliwę delikatnie rozgrzewamy w rondelku. Dodajemy czosnek pokrojony w cienkie plasterki. Blanszujemy (tak, by czosnek nie zmienił koloru) i dodajemy zmiażdżone pistacje oraz curry. Mieszamy i przesmażamy chwilę, aż smaki się połączą.
Dodajemy mleczko kokosowe, mieszamy. Dodajemy wodę, papryczkę chili pokrojoną w cienkie paski i skórkę otartą z limonki. Gotujemy ok. 5 minut, aż sos zgęstnieje. Dodajemy sok wyciśnięty z limonki. Pod koniec gotowania dodajemy pomidorki przekrojone na pół, mieszamy i wyłączamy ogień.
Krok 4: PODAJEMY DANIE
Sos z pomidorkami rozprowadzamy na talerzach. Na warstwie sosu układamy upieczone kawałki dyni. Z wierzchu posypujemy zmiażdżonymi pistacjami i papryczką chili pokrojoną w cienkie paski. Na kawałkach upieczonej dyni układamy porcje pesto z rukoli.
Zobacz podobne
przepisy
Zapiekanka z dyni z chipsami z pietruszki
Wykorzystaj dynię, by przygotować oryginalną, sycącą zapiekankę, która sprawdzi się w roli obiadu dla całej rodziny. Z chipsami z pietruszki smakuje wyśmienicie!
Wegańskie cinnamon rollsy z dyni
Ciasto drożdżowe bez jajek? Kinga Paruzel wie, jak je przygotować! Wypróbuj przepis na drożdżowe cinnamon rollsy z jabłkami!
Spaghetti z dynią i borowikami
Szybki, włoski pomysł na obiad? Wyśmienite spaghetti z dynią i borowikami!
Risotto z dynią
Przepis na pyszne risotto z dynią, podlewane białym winem i bulionem. Koniecznie wypróbuj!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Kurczak po chińsku z makaronem ryżowym
- Pieczona ryba po grecku
- Kapusta z grzybami i selerem miodowym
- Ciasto marchewkowe
- Śledzie po kaszubsku
- Najlepsza sałatka z tortellini
- Przekąski sylwestrowe
- Pistacjowy sernik baskijski
- Dorsz w czosnku i cytrynie
- Świąteczne pierniczki
- Wigilijny barszcz czerwony z uszkami – przepis
- Kutia
- Sernik krakowski
- Wigilijny makowiec
- Piernik staropolski
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (5)
1140 dni temu
Super danie, polecam!
odpowiedz
1140 dni temu
makowiec, potwierdzamy! Zdecydowanie warto spróbować :) Ale od naszych rekomendacji cenniejsze są komentarze osób, które już próbowały dyni z przepisu Karola. Cieszymy się, że jest Was aż tyle!
1144 dni temu
Rewelacyjny przepis.
odpowiedz
1147 dni temu
Bomba i petarda, choć dla mnie ciut za duzo soku z limonki - następbym razem dam mniej. Bez pesto też by było przepyszne, ale z powoduje dodanie zielnego koloru do dania i ładniej się prezentuje.
odpowiedz
1486 dni temu
Wspaniały pomysł na obiad. Zrobiłem tak samo :P. Dekoracja i smak do którego na początku nie byłem zbytnio przekonany w połączeniu już na talerzu stał się ciekawym i bardzo smacznym połączeniem. Jedynie trochę dla mnie za ostre mimo ze z połowy papryczki zrobiłem, ale to co kto lubi. Dla mnie całość bomba :D
odpowiedz