zobacz film Pieczona dynia hokkaido z pesto z rukoli

Karol Okrasa

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj:

  • blender
  • papier do pieczenia
  • blachę do pieczenia
  • piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C
  • tarkę o drobnych oczkach

Sposób przygotowania:
Krok 1: PRZYGOTOWUJEMY PESTO Z RUKOLI

Umytą i dokładnie osuszoną rukolę łączymy w naczyniu blendera z pistacjami, serem grana padano lub parmezanem startym na tarce o drobnych oczkach, czosnkiem i oliwą z oliwek. Doprawiamy solą i pieprzem. Miksujemy na gładką, jednolitą masę.

Krok 2: PIECZEMY DYNIĘ

Umytą dynię pozbawiamy końcówek i kroimy na ćwiartki. Za pomocą łyżeczki wyjmujemy gniazda nasienne. Każdą ćwiartkę dyni kroimy na cieńsze plastry, skrapiamy oliwą, oprószamy pieprzem, solą i świeżym tymiankiem.

Oliwę z przyprawami wcieramy w kawałki dyni, które następnie przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy do miękkości ok. 30-45 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C.

Krok 3: PRZYGOTOWUJEMY SOS

Oliwę delikatnie rozgrzewamy w rondelku. Dodajemy czosnek pokrojony w cienkie plasterki. Blanszujemy (tak, by czosnek nie zmienił koloru) i dodajemy zmiażdżone pistacje oraz curry. Mieszamy i przesmażamy chwilę, aż smaki się połączą.

Dodajemy mleczko kokosowe, mieszamy. Dodajemy wodę, papryczkę chili pokrojoną w cienkie paski i skórkę otartą z limonki. Gotujemy ok. 5 minut, aż sos zgęstnieje. Dodajemy sok wyciśnięty z limonki. Pod koniec gotowania dodajemy pomidorki przekrojone na pół, mieszamy i wyłączamy ogień.

Krok 4: PODAJEMY DANIE

Sos z pomidorkami rozprowadzamy na talerzach. Na warstwie sosu układamy upieczone kawałki dyni. Z wierzchu posypujemy zmiażdżonymi pistacjami i papryczką chili pokrojoną w cienkie paski. Na kawałkach upieczonej dyni układamy porcje pesto z rukoli.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (5)

Avatar
  • makowiec makowiec
    1150 dni temu
    Super danie, polecam!

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1150 dni temu
    makowiec, potwierdzamy! Zdecydowanie warto spróbować :) Ale od naszych rekomendacji cenniejsze są komentarze osób, które już próbowały dyni z przepisu Karola. Cieszymy się, że jest Was aż tyle!
  • Gość Gość
    1154 dni temu
    Rewelacyjny przepis.

    odpowiedz

  • Alina Alina
    1157 dni temu
    Bomba i petarda, choć dla mnie ciut za duzo soku z limonki - następbym razem dam mniej. Bez pesto też by było przepyszne, ale z powoduje dodanie zielnego koloru do dania i ładniej się prezentuje.

    odpowiedz

  • Jacek Jacek
    1497 dni temu
    Wspaniały pomysł na obiad. Zrobiłem tak samo :P. Dekoracja i smak do którego na początku nie byłem zbytnio przekonany w połączeniu już na talerzu stał się ciekawym i bardzo smacznym połączeniem. Jedynie trochę dla mnie za ostre mimo ze z połowy papryczki zrobiłem, ale to co kto lubi. Dla mnie całość bomba :D

    odpowiedz


Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!