Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ:
- papier do pieczenia
- piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Krok 1: PIECZEMY BAKŁAŻANY
Bakłażany przekrawamy wzdłuż. Miąższ każdego bakłażana nacinamy na krzyż, aby nie uszkodzić skórki. Nacieramy oliwą i oprószamy solą.
Bakłażany przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy przez 30 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C.
Krok 2: GOTUJEMY KASZĘ KUSKUS
Wodę, kaszę kuskus i szczyptę soli łączymy w małym rondelku. Gotujemy, mieszając od czasu do czasu. Doprowadzamy do wrzenia, zdejmujemy z ognia, przykrywamy talerzem i odstawiamy na czas dalszych przygotowań.
Krok 3: PRZYGOTOWUJEMY FARSZ
Posiekany czosnek szklimy na patelni z dodatkiem odrobiny oliwy. Dodajemy szpinak i smażymy całość do momentu, aż zwiędnie. Następnie dodajemy kuskus oraz płatki migdałów. Doprawiamy pieprzem i solą.
Krok 4: DODAJEMY MIĄŻSZ BAKŁAŻANÓW DO FARSZU
Bakłażany wyjmujemy z pieca. Piekarnik pozostawiamy włączony.
Odrobinę miąższu wyjmujemy ostrożnie łyżką, dodajemy do farszu i dokładnie mieszamy.
Krok 5: FASZERUJEMY BAKŁAŻANY
Bakłażany nadziewamy farszem i ponownie zapiekamy przez 5 minut.
Wyjmujemy bakłażany z piekarnika i posypujemy ziarenkami granatu oraz listkami bazylii.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Bardzo puszysty sernik z wiaderka
- Paszteciki z ciasta francuskiego z kapustą i grzybami
- Śledź w oleju
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Kutia
- Świąteczne pierniczki
- Boczek pieczony
- Ryba po japońsku
- Makowiec japoński
- Kurczak po chińsku z makaronem ryżowym
- Ryba z piekarnika
- Ślimaczki z ciasta francuskiego z serem i szynką
- Rolada serowa — z kurczakiem i pieczarkami
- Sałatka Cezar z kurczakiem na dwa sposoby
- Klasyczna sałatka grecka
- Uszka z grzybami
- Zupa dyniowa – przepis na krem z dyni
- Łazanki
- Pinsa – przepis na lżejszą kuzynkę pizzy
- Golonka pieczona po bawarsku
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (2)
1441 dni temu
Nie ma podanej ilości szpinaku w przepisie
Odpowiedz
1440 dni temu
70 g szpinaku wystarczy :)