Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ:
- papier do pieczenia
- piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Krok 1: PIECZEMY BAKŁAŻANY
Bakłażany przekrawamy wzdłuż. Miąższ każdego bakłażana nacinamy na krzyż, aby nie uszkodzić skórki. Nacieramy oliwą i oprószamy solą.
Bakłażany przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy przez 30 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C.
Krok 2: GOTUJEMY KASZĘ KUSKUS
Wodę, kaszę kuskus i szczyptę soli łączymy w małym rondelku. Gotujemy, mieszając od czasu do czasu. Doprowadzamy do wrzenia, zdejmujemy z ognia, przykrywamy talerzem i odstawiamy na czas dalszych przygotowań.
Krok 3: PRZYGOTOWUJEMY FARSZ
Posiekany czosnek szklimy na patelni z dodatkiem odrobiny oliwy. Dodajemy szpinak i smażymy całość do momentu, aż zwiędnie. Następnie dodajemy kuskus oraz płatki migdałów. Doprawiamy pieprzem i solą.
Krok 4: DODAJEMY MIĄŻSZ BAKŁAŻANÓW DO FARSZU
Bakłażany wyjmujemy z pieca. Piekarnik pozostawiamy włączony.
Odrobinę miąższu wyjmujemy ostrożnie łyżką, dodajemy do farszu i dokładnie mieszamy.
Krok 5: FASZERUJEMY BAKŁAŻANY
Bakłażany nadziewamy farszem i ponownie zapiekamy przez 5 minut.
Wyjmujemy bakłażany z piekarnika i posypujemy ziarenkami granatu oraz listkami bazylii.
Zobacz podobne
przepisy
Zapiekanka warzywna
Zapiekanka z marchewką, kalafiorem i brokułem doskonale sprawdzi się zarówno jako zimna przekąska, jak i danie główne!
Prosta zapiekanka z brukselką
Jak odczarować smak brukselki? Dowiesz się z przepisu Darii na zieloną zapiekankę z dodatkiem wędzonego łososia i świeżych ziół!
Zapiekanka z dyni z chipsami z pietruszki
Wykorzystaj dynię, by przygotować oryginalną, sycącą zapiekankę, która sprawdzi się w roli obiadu dla całej rodziny. Z chipsami z pietruszki smakuje wyśmienicie!
Papryka faszerowana kaszą i warzywami
Kolorowe i pełne pożywnego farszu papryki najpierw skuszą wyglądem, a później oczarują wyjątkowym smakiem. To świetny pomysł na obiad lub kolację dla całej rodziny.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Mus czekoladowy
- Makaron z buraczanym pesto
- Duszona sałata lodowa z wędzonym łososiem i z kremem z groszku
- Filet z pstrąga łososiowego z sosem maślanym i zapiekanką bakłażanowo-pomidorową
- Faszerowany bakłażan po włosku
- Sernik cytrynowy na zimno
- Kaszaloty, czyli papryki faszerowane mięsem i kaszą
- Kuskus z duszoną sałatą i kremem czosnkowym
- Łosoś z kremem musztardowym w chlebie pita
- Tarta z masą krówkową i figami
- Stateczki z cukinii z nadzieniem z kurczaka i ryżu
- Tarta z pomarańczami i kumkwatami
- Tarta z warzywami i serem pleśniowym
- Podlaskie całuski z jabłkami
- Chlebki naan z gorgonzolą i figami
- Sałatka ze szparagami i serem pleśniowym Blu Fou
- Kurczak pieczony z kminkiem
- Kisiel gryczany z boczkiem
- Pizza rolls z burakami i fetą
- Młoda kapusta z salsą z pomidorów
- Kaczka konfit z konfiturą cebulową i purée z selera
- Miodowe szaszłyki z kurczaka i wątróbki
- Kiszone sałatki z warzyw na dwa sposoby
- Strudel z jabłkami i makiem
- Szałwiowe medaliony z polędwiczek z grilla
- Pomidorowy pstrąg z imbirem
- PASTA Z KALAFIORA
- Kokosowo-limonkowa galaretka z liczi
- Babeczki marchewkowe z kremem lawendowym
- Grzyby marynowane
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (2)
1096 dni temu
Nie ma podanej ilości szpinaku w przepisie
odpowiedz
1096 dni temu
70 g szpinaku wystarczy :)