Faszerowany bakłażan z kuskusem i migdałami

Kinga Paruzel

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

PRZYGOTUJ:

  • papier do pieczenia
  • piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C 

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Krok 1: PIECZEMY BAKŁAŻANY

Bakłażany przekrawamy wzdłuż. Miąższ każdego bakłażana nacinamy na krzyż, aby nie uszkodzić skórki. Nacieramy oliwą i oprószamy solą.

Bakłażany przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy przez 30 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C.

Krok 2: GOTUJEMY KASZĘ KUSKUS

Wodę, kaszę kuskus i szczyptę soli łączymy w małym rondelku. Gotujemy, mieszając od czasu do czasu. Doprowadzamy do wrzenia, zdejmujemy z ognia, przykrywamy talerzem i odstawiamy na czas dalszych przygotowań.

Krok 3: PRZYGOTOWUJEMY FARSZ

Posiekany czosnek szklimy na patelni z dodatkiem odrobiny oliwy. Dodajemy szpinak i smażymy całość do momentu, aż zwiędnie. Następnie dodajemy kuskus oraz płatki migdałów. Doprawiamy pieprzem i solą.

Krok 4: DODAJEMY MIĄŻSZ BAKŁAŻANÓW DO FARSZU

Bakłażany wyjmujemy z pieca. Piekarnik pozostawiamy włączony.

Odrobinę miąższu wyjmujemy ostrożnie łyżką, dodajemy do farszu i dokładnie mieszamy.

Krok 5: FASZERUJEMY BAKŁAŻANY

Bakłażany nadziewamy farszem i ponownie zapiekamy przez 5 minut.

Wyjmujemy bakłażany z piekarnika i posypujemy ziarenkami granatu oraz listkami bazylii.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (2)

Avatar
  • Gość Gość
    884 dni temu
    Nie ma podanej ilości szpinaku w przepisie

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    884 dni temu
    70 g szpinaku wystarczy :)

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!