Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ WCZEŚNIEJ:
Kaszę jaglaną ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
PRZYGOTUJ:
- piekarnik rozgrzany do temperatury 200°C
- blachę
- papier do pieczenia
- tarkę
- patelnię
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
KROK 1: WYDRĄŻAMY DYNIĘ
Dynię kroimy na pół i wydrążamy miąższ (nie wyrzucamy go!). Tak przygotowane połówki dyni układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
KROK 2: POSMAŻAMY CEBULĘ
Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na oliwie. Kukurydzę odsączamy z zalewy.
KROK 3: ŁĄCZYMY SKŁADNIKI FARSZU
Do podsmażonej cebuli dodajemy ugotowaną kaszę, wydrążony miąższ z dyni i kukurydzę. Całość zalewamy bulionem i dusimy ok. 5 minut. Doprawiamy solą, pieprzem i porwanymi na mniejsze kawałki liśćmi szałwii, mieszamy.
KROK 4: FASZERUJEMY I PIECZEMY DYNIĘ
Gotowy farsz wkładamy do wydrążonych połówek dyni, a następnie pieczemy je w piekarniku około 20-30 minut, do momentu, aż dynia będzie miękka. Po tym czasie połówki dyni posypujemy startą mozzarellą i pieczemy jeszcze 5 minut.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Boczek pieczony
- Spaghetti carbonara
- Bardzo puszysty sernik z wiaderka
- Rolada serowa — z kurczakiem i pieczarkami
- Pierniki
- Sałatka Cezar z kurczakiem na dwa sposoby
- Paszteciki z pieczarkami drożdżowe
- Uszka z grzybami
- Ekspresowy bigos - z kiszonej lub świeżej kapusty
- Jajka na miękko
- Sernik pistacjowy
- Lasagne. Przepis, który zawsze wychodzi
- Guacamole
- Ślimaczki z ciasta francuskiego z serem i szynką
- Zupa dyniowa – przepis na krem z dyni
- Ryba po japońsku
- Makówki śląskie
- Kutia
- Ciasto na pierogi
- Śledzie po kaszubsku
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (0)