Dynia faszerowana kaszą jaglaną, warzywami i ziołami
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

PRZYGOTUJ WCZEŚNIEJ:

Kaszę jaglaną ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

PRZYGOTUJ:

  • piekarnik rozgrzany do temperatury 200°C
  • blachę
  • papier do pieczenia
  • tarkę
  • patelnię

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

KROK 1: WYDRĄŻAMY DYNIĘ

Dynię kroimy na pół i wydrążamy miąższ (nie wyrzucamy go!). Tak przygotowane połówki dyni układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

KROK 2: POSMAŻAMY CEBULĘ

Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na oliwie. Kukurydzę odsączamy z zalewy.

KROK 3: ŁĄCZYMY SKŁADNIKI FARSZU

Do podsmażonej cebuli dodajemy ugotowaną kaszę, wydrążony miąższ z dyni i kukurydzę. Całość zalewamy bulionem i dusimy ok. 5 minut. Doprawiamy solą, pieprzem i porwanymi na mniejsze kawałki liśćmi szałwii, mieszamy.

KROK 4: FASZERUJEMY I PIECZEMY DYNIĘ

Gotowy farsz wkładamy do wydrążonych połówek dyni, a następnie pieczemy je w piekarniku około 20-30 minut, do momentu, aż dynia będzie miękka. Po tym czasie połówki dyni posypujemy startą mozzarellą i pieczemy jeszcze 5 minut.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (0)

Avatar

Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!