Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ WCZEŚNIEJ:
Kaszę jaglaną ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
PRZYGOTUJ:
- piekarnik rozgrzany do temperatury 200°C
- blachę
- papier do pieczenia
- tarkę
- patelnię
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
KROK 1: WYDRĄŻAMY DYNIĘ
Dynię kroimy na pół i wydrążamy miąższ (nie wyrzucamy go!). Tak przygotowane połówki dyni układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
KROK 2: POSMAŻAMY CEBULĘ
Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na oliwie. Kukurydzę odsączamy z zalewy.
KROK 3: ŁĄCZYMY SKŁADNIKI FARSZU
Do podsmażonej cebuli dodajemy ugotowaną kaszę, wydrążony miąższ z dyni i kukurydzę. Całość zalewamy bulionem i dusimy ok. 5 minut. Doprawiamy solą, pieprzem i porwanymi na mniejsze kawałki liśćmi szałwii, mieszamy.
KROK 4: FASZERUJEMY I PIECZEMY DYNIĘ
Gotowy farsz wkładamy do wydrążonych połówek dyni, a następnie pieczemy je w piekarniku około 20-30 minut, do momentu, aż dynia będzie miękka. Po tym czasie połówki dyni posypujemy startą mozzarellą i pieczemy jeszcze 5 minut.
Zobacz podobne
przepisy
Dynia makaronowa z sosem pomidorowym z oliwkami
Spróbuj, jak dynia makaronowa smakuje z oliwkami i pomidorami! To połączenie na każdą okazję.
Warzywna zapiekanka z serem feta
Szukasz prostego i efektownego dania inspirowanego kuchnią grecką? Koniecznie przygotuj więc wg przepisu Kingi warzywną zapiekankę na spodzie z ciasta francuskiego!
Dynia faszerowana komosą ryżową
Dynia kocha faszerowanie i pieczenie! Wypełnij ją wspaniałym farszem na bazie komosy ryżowej, szpinaku, orzechów i pomidorów, który zaskakuje delikatną pomarańczową nutą.
Kaszotto z warzyw korzeniowych
Porcja warzyw i pożywnej kaszy w wyjątkowo smacznym daniu! Wykorzystaj przepis Karola na kaszotto warzywne i przygotuj wartościowy, roślinny obiad z prostych składników!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Sałatka fitness
- Faszerowana kalarepa
- Dynia makaronowa z sosem pomidorowym z oliwkami
- Owsianka z tartym jabłkiem i suszonymi śliwkami
- Kotleciki ziemniaczane z kaszą
- Deser wegański à la snickers
- Donuty dyniowe
- Faszerowana dynia piżmowa
- Gofry szpinakowe z wędzonym łososiem
- Tabbouleh z krewetkami, ananasem i suszonymi pomidorami
- Czekoladowa miska smoothie i ciastka owsiane – lunchbox na słodko
- Koktajl odbudowujący – orzechowo-czekoladowy
- Kanapka z kurczakiem
- Makaron z zielonym pesto i dodatkami
- Risotto z warzywami
- Gulasz z dzika z grzybami
- Bigos świąteczny na gęsiej piersi
- Lodowe kanapki dla dzieci
- Jesienna owsianka
- Piyaz
- Dynia faszerowana kaszą jaglaną, warzywami i ziołami
- Zielone kaszotto na zimno, czyli sałatka z ziołowym pesto
- Babka cytrynowa
- Burger wołowy z serem pleśniowym i gruszką
- Pizza na spodzie z kalafiora
- Szampańska galaretka z puszystą pianką i owocami
- Błyskawiczne pierniczki
- Wegetariańskie kanapki
- Andaluzyjska kanapka serranito
- Wegetariańska zapiekanka pasterska
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (0)