Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C
- formę do tarty o średnicy 20 cm
- obieraczkę do warzyw, mandolinę lub nożyk do julienne
Krok 1: PRZYGOTOWUJEMY SPÓD ZAPIEKANKI
Formę do tarty wykładamy ciastem francuskim tak, by przylegało do jej dna i boków. Nadmiar ciasta odkrawamy wzdłuż brzegu formy. Na dnie rozsmarowujemy pesto. Ser feta kruszymy w dłoniach i rozkładamy równomiernie na warstwie pesto.
Krok 2: KROIMY WARZYWA
Bakłażan ze skórką, marchew i cukinię kroimy w cienkie, długie i równe paski za pomocą obieraczki, mandoliny lub nożyka do julienne. W przypadku cukinii i bakłażana do tego celu możemy również użyć noża.
Krok 3: UKŁADAMY WARSTWY ZAPIEKANKI
Pierwsze 6 pasków warzyw nakładamy na siebie naprzemiennie i zwijamy w niewielki, ciasny rulon, który następnie układamy na środku formy. Kolejne plastry układamy wokół rulonu, tworząc kolorową spiralę, która ma wypełnić całą powierzchnię formy.
Krok 4: PIECZEMY ZAPIEKANKĘ
Zapiekankę skrapiamy z wierzchu oliwą, oprószamy solą i pieprzem. Pieczemy ok. 20-25 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C.
Krok 5: PODAJEMY ZAPIEKANKĘ
Zapiekankę kroimy na kawałki za pomocą ostrego noża. Opcjonalnie posypujemy posiekanymi orzeszkami pinii lub pokruszonym serem feta.
Zobacz podobne
przepisy
Zapiekanka z dyni z chipsami z pietruszki
Wykorzystaj dynię, by przygotować oryginalną, sycącą zapiekankę, która sprawdzi się w roli obiadu dla całej rodziny. Z chipsami z pietruszki smakuje wyśmienicie!
Brukselka pod beszamelem i parmezanem
Dodatek do obiadu lub samodzielne danie – brukselka zapiekana pod beszamelem! Łatwy przepis Kingi Paruzel z pewnością trafi do Waszych ulubionych!
Wegetariańskie enchiladas
Łatwe danie w meksykańskim stylu! Wegetariańskie enchiladas z bogatym farszem i domowym sosem pomidorowym. Musisz wypróbować ten przepis!
Quiche z curry, ziemniakami i pomidorami
Warzywny farsz na kruchym spodzie – świetny pomysł na obiad dla całej rodziny! Danie możesz podawać na ciepło lub na zimno.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Uszka z grzybami
- Przekąski sylwestrowe
- Wegańska ryba po grecku
- Wigilijny makowiec
- Sernik krakowski
- Pierogi pieczone z kapustą i grzybami
- Dorsz w czosnku i cytrynie
- Piernik staropolski
- Błyskawiczne pierniczki
- Świąteczne pierniczki
- Pierogi z kapustą i grzybami
- Kapusta z grochem
- Pieczona ryba po grecku
- Sałatka gyros
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (11)
985 dni temu
przepraszam ,,, ale to niemożliwe żeby surowa marchew upiekla sie w 25min. jaka jest wiarygodność tych przepisów ????
odpowiedz
984 dni temu
Drogi Gościu, marchew jest pocięta w cieniutkie paseczki, dzięki temu można ją piec krócej.
1068 dni temu
Przepraszam ale to straszny syf. Warzywa surowe po 45 minutach. 180 stopni 25 minut i kolejne 20 minut 200 stopni. Breja na dole, bez smaku mimo, że doprawiłem dobrze.
odpowiedz
1106 dni temu
Też nie polecam. Po 20-25 min warzywa i ciasto surowe. Po kolejnych 20 min nadal. Następnego dnia, jako lunch, odgrzewane długo w piekarniku (ponad 30min) równie surowe - niemal bez zmian. Rzeczywiście potrzebny jest jakiś wstępnie przygotowawczy krok z warzywami. Dodatkowo wciśnięcie 3 szt. każdego jest chyba niemożliwe (zmieściłem 1 cukinię, 1 bakłażan i 2 marchewki).
odpowiedz
1378 dni temu
Jakaś masakra. Warzywa wyszły surowe a ciasto przypalone. Bardzo nie polecam.... Jak chcecie już robić to może spróbujcie przed wyłożeniem na ciasto je podgotować albo podsmażyć. Nie wiem
odpowiedz
1476 dni temu
Ja zrobiłam na cieście francuskim i niestety rozwala się. Jest sporo wody. W smaku pyszne, ale niestety nie podam chyba tak ładnie gościom jak na filmie. Szkoda :( jest jakiś sposób, żeby nie była z tego ciapka i warzywami?
odpowiedz
1474 dni temu
Następnym razem spróbuj zwiększyć moce piekarnika do 200 stopni i piec zapiekankę nieco dłużej, obserwując, czy warzywa nie przypalają się zbytnio. Powodem nadmiaru wody mogło być również zbyt grube pokrojenie warzyw-cienkie paseczki szybciej się upieką i podsuszą.
1675 dni temu
Mi też się udało to zrobić, forma średnicy 20cm i wcisnąłem 1 cukinię, 1 bakłażan, 2 marchewki. Także info o sztukach warzyw(x3) jest dla "profesjonalistów" którzy kroją idealne cienkie paseczki :D Pozdrawiam
odpowiedz
1732 dni temu
Nie spodziewałam się, że zapiekanka wyjdzie aż taka smaczna. Zamieniłam ciasto francuskie na spód własnej roboty z mąki orkiszowej. Tarta wyszła bardzo dobra. Dziękuję za przepis.
odpowiedz
1732 dni temu
Dodam jeszcze, że w mojej formie o średnicy 26 cm zmieściła się tylko jedna cukinia, jeden bakłażan i jedna marchew.
1731 dni temu
Anno, cieszymy się, że smakowało! :)
zobacz wszystkie