zobacz film

Kinga Paruzel

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Przygotuj:

  • piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C
  • formę do tarty o średnicy 20 cm
  • obieraczkę do warzyw, mandolinę lub nożyk do julienne

Krok 1: PRZYGOTOWUJEMY SPÓD ZAPIEKANKI

Formę do tarty wykładamy ciastem francuskim tak, by przylegało do jej dna i boków. Nadmiar ciasta odkrawamy wzdłuż brzegu formy. Na dnie rozsmarowujemy pesto. Ser feta kruszymy w dłoniach i rozkładamy równomiernie na warstwie pesto.

Krok 2: KROIMY WARZYWA

Bakłażan ze skórką, marchew i cukinię kroimy w cienkie, długie i równe paski za pomocą obieraczki, mandoliny lub nożyka do julienne. W przypadku cukinii i bakłażana do tego celu możemy również użyć noża.

Krok 3: UKŁADAMY WARSTWY ZAPIEKANKI

Pierwsze 6 pasków warzyw nakładamy na siebie naprzemiennie i zwijamy w niewielki, ciasny rulon, który następnie układamy na środku formy. Kolejne plastry układamy wokół rulonu, tworząc kolorową spiralę, która ma wypełnić całą powierzchnię formy.

Krok 4: PIECZEMY ZAPIEKANKĘ

Zapiekankę skrapiamy z wierzchu oliwą, oprószamy solą i pieprzem. Pieczemy ok. 20-25 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C.

Krok 5: PODAJEMY ZAPIEKANKĘ

Zapiekankę kroimy na kawałki za pomocą ostrego noża. Opcjonalnie posypujemy posiekanymi orzeszkami pinii lub pokruszonym serem feta.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (4)

Avatar
  • Gość Gość
    195 dni temu
    Mi też się udało to zrobić, forma średnicy 20cm i wcisnąłem 1 cukinię, 1 bakłażan, 2 marchewki. Także info o sztukach warzyw(x3) jest dla "profesjonalistów" którzy kroją idealne cienkie paseczki :D Pozdrawiam

    odpowiedz

  • Anna Anna
    251 dni temu
    Nie spodziewałam się, że zapiekanka wyjdzie aż taka smaczna. Zamieniłam ciasto francuskie na spód własnej roboty z mąki orkiszowej. Tarta wyszła bardzo dobra. Dziękuję za przepis.

    odpowiedz

  • Anna Anna
    251 dni temu
    Dodam jeszcze, że w mojej formie o średnicy 26 cm zmieściła się tylko jedna cukinia, jeden bakłażan i jedna marchew.
  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    251 dni temu
    Anno, cieszymy się, że smakowało! :)

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram