zobacz film Warzywna zapiekanka z serem feta

Kinga Paruzel

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj:

  • piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C
  • formę do tarty o średnicy 20 cm
  • obieraczkę do warzyw, mandolinę lub nożyk do julienne

Krok 1: PRZYGOTOWUJEMY SPÓD ZAPIEKANKI

Formę do tarty wykładamy ciastem francuskim tak, by przylegało do jej dna i boków. Nadmiar ciasta odkrawamy wzdłuż brzegu formy. Na dnie rozsmarowujemy pesto. Ser feta kruszymy w dłoniach i rozkładamy równomiernie na warstwie pesto.

Krok 2: KROIMY WARZYWA

Bakłażan ze skórką, marchew i cukinię kroimy w cienkie, długie i równe paski za pomocą obieraczki, mandoliny lub nożyka do julienne. W przypadku cukinii i bakłażana do tego celu możemy również użyć noża.

Krok 3: UKŁADAMY WARSTWY ZAPIEKANKI

Pierwsze 6 pasków warzyw nakładamy na siebie naprzemiennie i zwijamy w niewielki, ciasny rulon, który następnie układamy na środku formy. Kolejne plastry układamy wokół rulonu, tworząc kolorową spiralę, która ma wypełnić całą powierzchnię formy.

Krok 4: PIECZEMY ZAPIEKANKĘ

Zapiekankę skrapiamy z wierzchu oliwą, oprószamy solą i pieprzem. Pieczemy ok. 20-25 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C.

Krok 5: PODAJEMY ZAPIEKANKĘ

Zapiekankę kroimy na kawałki za pomocą ostrego noża. Opcjonalnie posypujemy posiekanymi orzeszkami pinii lub pokruszonym serem feta.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (11)

Avatar
  • Gość Gość
    985 dni temu
    przepraszam ,,, ale to niemożliwe żeby surowa marchew upiekla sie w 25min. jaka jest wiarygodność tych przepisów ????

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    984 dni temu
    Drogi Gościu, marchew jest pocięta w cieniutkie paseczki, dzięki temu można ją piec krócej.
  • Brejaokropna Brejaokropna
    1068 dni temu
    Przepraszam ale to straszny syf. Warzywa surowe po 45 minutach. 180 stopni 25 minut i kolejne 20 minut 200 stopni. Breja na dole, bez smaku mimo, że doprawiłem dobrze.

    odpowiedz

  • Filip Filip
    1106 dni temu
    Też nie polecam. Po 20-25 min warzywa i ciasto surowe. Po kolejnych 20 min nadal. Następnego dnia, jako lunch, odgrzewane długo w piekarniku (ponad 30min) równie surowe - niemal bez zmian. Rzeczywiście potrzebny jest jakiś wstępnie przygotowawczy krok z warzywami. Dodatkowo wciśnięcie 3 szt. każdego jest chyba niemożliwe (zmieściłem 1 cukinię, 1 bakłażan i 2 marchewki).

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1378 dni temu
    Jakaś masakra. Warzywa wyszły surowe a ciasto przypalone. Bardzo nie polecam.... Jak chcecie już robić to może spróbujcie przed wyłożeniem na ciasto je podgotować albo podsmażyć. Nie wiem

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1476 dni temu
    Ja zrobiłam na cieście francuskim i niestety rozwala się. Jest sporo wody. W smaku pyszne, ale niestety nie podam chyba tak ładnie gościom jak na filmie. Szkoda :( jest jakiś sposób, żeby nie była z tego ciapka i warzywami?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1474 dni temu
    Następnym razem spróbuj zwiększyć moce piekarnika do 200 stopni i piec zapiekankę nieco dłużej, obserwując, czy warzywa nie przypalają się zbytnio. Powodem nadmiaru wody mogło być również zbyt grube pokrojenie warzyw-cienkie paseczki szybciej się upieką i podsuszą.
  • Gość Gość
    1675 dni temu
    Mi też się udało to zrobić, forma średnicy 20cm i wcisnąłem 1 cukinię, 1 bakłażan, 2 marchewki. Także info o sztukach warzyw(x3) jest dla "profesjonalistów" którzy kroją idealne cienkie paseczki :D Pozdrawiam

    odpowiedz

  • Anna Anna
    1732 dni temu
    Nie spodziewałam się, że zapiekanka wyjdzie aż taka smaczna. Zamieniłam ciasto francuskie na spód własnej roboty z mąki orkiszowej. Tarta wyszła bardzo dobra. Dziękuję za przepis.

    odpowiedz

  • Anna Anna
    1732 dni temu
    Dodam jeszcze, że w mojej formie o średnicy 26 cm zmieściła się tylko jedna cukinia, jeden bakłażan i jedna marchew.
  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1731 dni temu
    Anno, cieszymy się, że smakowało! :)

zobacz wszystkie


Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!