Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ
- sitko
- naczynie żaroodporne
- piekarnik rozgrzany do temperatury 200°C
KROK 1: Przygotowujemy brukselkę
Brukselkę gotujemy w osolonej wodzie z cukrem przez 10 minut. Odcedzamy i przekładamy do naczynia żaroodpornego. Dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę i tymianek, skrapiamy całość oliwą. Całość mieszamy.
KROK 2: Przygotowujemy beszamel
W urządzeniu Monsieur Cuisine wybieramy program „beszamel”. Postępujemy według wskazań robota.
Beszamel możemy przygotować również w garnku. Masło roztapiamy w rondelku. Dodajemy mąkę i mieszamy, aby nie powstały grudki. Dolewamy mleko. Zagotowujemy, nieustannie mieszając. Przyprawiamy.
KROK 3: Zapiekamy bruskelkę
Na brukselkę wylewamy beszamel. Na wierzch ścieramy parmezan. Możemy również delikatnie posypać wszystko bułką tartą. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200°C i zapiekamy przez 20 minut.
Zobacz podobne
przepisy
Zapiekanka z kaszy gryczanej i cukinii
Prosta zapiekanka doskonała na przyjęcia i rodzinne obiady. Jej tradycyjny polski smak przypadnie do gustu każdemu.
Prosta zapiekanka z brukselką
Jak odczarować smak brukselki? Dowiesz się z przepisu Darii na zieloną zapiekankę z dodatkiem wędzonego łososia i świeżych ziół!
Curry z bakłażanem i brukselką
Orientalna nuta i warzywny skład – oto curry Darii! Zasmakuje wszystkim miłośnikom pożywnych dań z charakterem!
Karmelizowana brukselka
Jak polubić brukselkę? Wykorzystaj ją, by podać niecodzienne i ciekawe danie! Karmelizowana brukselka z przepisu Karola zachwyci Cię wyglądem i smakiem!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Schab zapiekany pod beszamelem z pieczarkami
- Pieczona dynia w ziołach
- Roladki ze schabu pod serowym beszamelem
- Ciabatta z wegańskimi klopsikami
- Arabska sałatka ziemniaczana
- Owoce z kruszonką owsianą
- Cukinia faszerowana mięsem mielonym
- Śledzie pod pierzynką
- Łosoś w sosie teriyaki z warzywami na parze
- Gęsty, domowy gulasz wołowy
- Kurczak z ostrą pastą curry i liczi!
- Stek wołowy w sosie serowo-tymiankowym
- Zielone szparagi z burratą
- Koktajl na odnowę – zielony z gruszką
- Kremowa jajecznica z pomidorami
- Różowe deviled eggs z zieloną kruszonką
- Kokosanki
- Pieczone pulpety drobiowe z sosem grzybowym
- Kaczka po chińsku ze smażonym makaronem chow mein i z warzywami
- Marynata azjatycka
- Warstwowa sałatka z kurczakiem
- „Podwodne” rogaliki migdałowe
- Kabanosy w cieście francuskim
- Lody smażone z sosem wiśniowo-imbirowym
- Tort czekoladowo-miętowy
- Carskie tosty
- Samosy z nadzieniem kokosowym z soczewicą
- Domowe lody szparagowe
- Sałatka śniadaniowa z chorizo
- Halibut w beszamelu z duszonym porem
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (3)
1399 dni temu
parmezan nie jest z reguły wegetariański
odpowiedz
1148 dni temu
Jest wegetariański, nie jest wegański. Wegetarianizm nie wyklucza nabiału, weganizm owszem.
1144 dni temu
Parmezan jest absolutnie wegetariański! Ale nie jest wegański.