
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ
- sitko
- naczynie żaroodporne
- piekarnik rozgrzany do temperatury 200°C
KROK 1: Przygotowujemy brukselkę
Brukselkę gotujemy w osolonej wodzie z cukrem przez 10 minut. Odcedzamy i przekładamy do naczynia żaroodpornego. Dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę i tymianek, skrapiamy całość oliwą. Całość mieszamy.
KROK 2: Przygotowujemy beszamel
W urządzeniu Monsieur Cuisine wybieramy program „beszamel”. Postępujemy według wskazań robota.
Beszamel możemy przygotować również w garnku. Masło roztapiamy w rondelku. Dodajemy mąkę i mieszamy, aby nie powstały grudki. Dolewamy mleko. Zagotowujemy, nieustannie mieszając. Przyprawiamy.
KROK 3: Zapiekamy bruskelkę
Na brukselkę wylewamy beszamel. Na wierzch ścieramy parmezan. Możemy również delikatnie posypać wszystko bułką tartą. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200°C i zapiekamy przez 20 minut.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Pieczona ryba po grecku
- Zupa dyniowa – przepis na krem z dyni
- Pinsa – przepis na lżejszą kuzynkę pizzy
- Ciasto marchewkowe
- Ekspresowy bigos - z kiszonej lub świeżej kapusty
- Ryba po japońsku
- Kutia
- Wigilijny barszcz czerwony z uszkami – przepis
- Golonka pieczona po bawarsku
- Śledzie po kaszubsku
- Burek ze szpinakiem
- Pierniki
- Świąteczne pierniczki
- Ciasto na pierogi
- Ryba z piekarnika
- Piernik świąteczny
- Domek z piernika
- Barszcz czerwony z ziemniakami
- Spaghetti carbonara
- Paszteciki z ciasta francuskiego z kapustą i grzybami
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (3)
1735 dni temu
parmezan nie jest z reguły wegetariański
Odpowiedz
1484 dni temu
Jest wegetariański, nie jest wegański. Wegetarianizm nie wyklucza nabiału, weganizm owszem.
1479 dni temu
Parmezan jest absolutnie wegetariański! Ale nie jest wegański.