Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- ręczny palnik gazowy do crème brûlée
- łyżkę cedzakową
Sposób przygotowania:
Krok 1: GOTUJEMY BRUKSELKĘ
Brukselkę obieramy z zewnętrznych listków. Głąb (spodnią część warzywa) nacinamy na krzyż. Przekładamy do wody zagotowanej w dużym garnku i parzymy przez ok. 2-3 minuty.
Sparzone brukselki chwilę hartujemy w wodzie z lodem, a następnie przekładamy na deskę i przekrawamy na pół.
Jeśli podczas gotowania od brukselek oddzieliły się pojedyncze listki, odkładamy je na bok.
Krok 2: KARMELIZUJEMY BRUKSELKĘ
Na lekko rozgrzaną patelnię przelewamy miód. Kiedy zacznie się karmelizować, a na jego powierzchni powstaną sztywne bąbelki, dodajemy drobno posiekane warzywa – czosnek i papryczkę chili.
Dodajemy połowę tymianku. Całość oprószamy pieprzem. Dodajemy brukselkę, mieszamy i chwilę karmelizujemy, by odparować wodę.
Cytrynę obieramy ze skórki (bez białej części). Skórkę kroimy w paseczki. Połowę dodajemy do brukselki. Resztę odkładamy Na patelnię wyciskamy sok z połowy cytryny i dodajemy drugą połowę tymianku.
Krok 3: PODAJEMY BRUKSELKĘ
Skarmelizowaną brukselkę przekładamy na talerz i posypujemy skórką cytryny wcześniej pokrojoną w cienkie paseczki.
Odłożone listki brukselki opalamy palnikiem do crème brûlée i dekorujemy nimi danie. Na wierzchu układamy gałązki tymianku.
Zobacz podobne
przepisy
Sałatka na ciepło z brukselką i dynią
Taki sposób na brukselkę pokochają wszyscy! Wypróbuj przepis Darii i przygotuj sałatkę na ciepło – przyprawy, orzechy i pieczone warzywa łączą się w niej ze smakiem!
Steki z kalafiora z sałatką z jarmużu
Warzywne steki? To możliwe! Wypróbuj przepis Kingi i przygotuj pyszne steki z kalafiora!
Faszerowane bataty
Wegański przepis na kolorowe i pyszne danie – bataty faszerowane warzywami z kremowym sosem orzechowym i chrupiącym tofu! Wypróbuj!
Sałatka z pieczonych warzyw z sosem tymiankowo-cytrynowym
Wypróbuj przepis na lekkostrawną sałatkę z pieczonych warzyw, okraszoną sosem tymiankowo-cytrynowym, podaną z kawałkami pokruszonego białego sera.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Makaron z buraczanym pesto
- Penne z czerwoną cebulą i kozim serem
- Curry
- Kotleciki z batatów i kaszy
- Zupa krem z cukinii z grzankami
- Tofurnik z borówkami
- Roladki z tortilli
- Sałatka na ciepło z brukselką i dynią
- Wolno pieczona karkówka w przyprawach korzennych
- Tort z arbuza
- Stek wołowy z sałatką z kaszy bulgur
- Zapiekanka ziemniaczana z dorszem
- Brukselka zapiekana z boczkiem
- Sałatka z brukselki
- Schab z pesto bazyliowym na bagietce
- Trzypoziomowe tosty (wieża kanapkowa)
- Łosoś w sosie teriyaki z warzywami na parze
- Faszerowane papryki na Halloween
- Jabłecznik
- Limes z mango i limonki
- Zabajone z owocami
- Biszkopt z masą śmietanową i galaretką
- Biszkopt szpinakowo-bazyliowy z musem malinowo-jogurtowym
- Koreański dosirak – ryż z przystawkami w pudełku
- Owocowy róg obfitości z lodami waniliowymi
- Wegańska polędwica wellington z burakami
- Łupacz z salsą pomidorową
- Sernik z marakują
- Biała kiełbasa z kapustą kiszoną
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (1)
493 dni temu
smaczne
odpowiedz