zobacz film

Karol Okrasa

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Przygotuj:

  • ręczny palnik gazowy do crème brûlée
  • łyżkę cedzakową

Sposób przygotowania:

Krok 1: GOTUJEMY BRUKSELKĘ

Brukselkę obieramy z zewnętrznych listków. Głąb (spodnią część warzywa) nacinamy na krzyż. Przekładamy do wody zagotowanej w dużym garnku i parzymy przez ok. 2-3 minuty.

Sparzone brukselki chwilę hartujemy w wodzie z lodem, a następnie przekładamy na deskę i przekrawamy na pół.

Jeśli podczas gotowania od brukselek oddzieliły się pojedyncze listki, odkładamy je na bok.

Krok 2: KARMELIZUJEMY BRUKSELKĘ

Na lekko rozgrzaną patelnię przelewamy miód. Kiedy zacznie się karmelizować, a na jego powierzchni powstaną sztywne bąbelki, dodajemy drobno posiekane warzywa – czosnek i papryczkę chili.

Dodajemy połowę tymianku. Całość oprószamy pieprzem. Dodajemy brukselkę, mieszamy i chwilę karmelizujemy, by odparować wodę.

Cytrynę obieramy ze skórki (bez białej części). Skórkę kroimy w paseczki. Połowę dodajemy do brukselki. Resztę odkładamy Na patelnię wyciskamy sok z połowy cytryny i dodajemy drugą połowę tymianku.

Krok 3: PODAJEMY BRUKSELKĘ

Skarmelizowaną brukselkę przekładamy na talerz i posypujemy skórką cytryny wcześniej pokrojoną w cienkie paseczki.

Odłożone listki brukselki opalamy palnikiem do crème brûlée i dekorujemy nimi danie. Na wierzchu układamy gałązki tymianku.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (0)

Avatar

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram