Dyniowa zapiekanka z chrupiącą serową kruszonką  - MCS

Kinga Paruzel


Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj:

- termorobota MC Smart

- piekarnik rozgrzany do 200°C

Przygotowanie:

Krok 1: Przygotowujemy czekoladowe serce

Dynię obieramy i kroimy w kostkę o wielkości ok. 3 cm. Do pojemnika miksującego wlewamy 1 l wody. Dynię skrapiamy oliwą i umieszczamy na nakładce do parowania. Korzystamy z programu „gotowanie na parze” / czas: 10 min / temperatura: 120 °C / obroty: 1. Ugotowaną dynię przekładamy do naczynia żaroodpornego.

Krok 2: Przygotowujemy sos

Do misy wkładamy cebulę pokrojoną na ćwiartki, chili pokrojone na dwucentymetrowe kawałki oraz czosnek. Korzystamy z programu „rozdrabnianie” / czas: 5 sekund / obroty: 7. Za pomocą szpatułki zgarniamy kawałki warzyw ze ścianek naczynia. Dodajemy łyżkę oliwy i podsmażamy za pomocą programu „przypiekanie” / czas: 5 min / temperatura: 90°C / obroty: 1. Dodajemy śmietankę, sól, pieprz i gałkę muszkatołową. Gotujemy za pomocą programu „własne ustawienia” / czas: 5 min / temperatura: 90°C / obroty: 1. Dynię polewamy sosem i posypujemy kaparami. Całość delikatnie mieszamy.

Krok 3: Przygotowujemy kruszonkę

Do czystej misy termorobota wkładamy cheddar oraz parmezan i miksujemy za pomocą programu „własne ustawienia” / czas: 5 sekund / obroty: 6. Bułkę kroimy w kostkę i dodajemy do misy, następnie ponownie miksujemy – czas: 5 sekund / obroty: 7. Zapiekankę posypujemy kruszonką oraz mieszanką nasion i pestek.

Krok 4: Zapiekamy danie

Do rozgrzanego piekarnika wkładamy zapiekankę i pieczemy przez 15 minut, aż wierzch będzie złocisty i chrupiący.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Zobacz podobne przepisy


zobacz więcej

Komentarze (0)

Dodaj swój komentarz
Avatar

Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

Wróć do gotowania
kuchnialidla.pl