Parmigiana di melanzane – przepis na zapiekankę z bakłażanem
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

PRZYGOTUJ:

  • naczynie żaroodporne
  • nóż
  • deskę do krojenia
  • patelnie
  • drewnianą łyżkę do mieszania
  • ręcznik papierowy
  • chochelkę

PRZYGOTUJ WCZEŚNIEJ:

Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C.

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY SKŁADNIKI

Czosnek zgnieć nożem, a następnie obierz i drobno pokrój. Bazylię poszatkuj. Bakłażana umyj, a potem pokrój wzdłuż w plastry o grubości 1-1,5 cm. Ułóż warzywo na talerzu i posyp sporą ilością soli, a następnie odstaw na 20 minut, by wydobyć z niego całą gorycz. Po upływie wyznaczonego czasu opłucz go i osusz.

KROK 2: SMAŻYMY BAKŁAŻANA

Na patelni rozgrzej oliwę (ok. 10 ml) i obsmaż na niej plastry bakłażana z obu stron. Smaż tak długo, aż warzywo nabierze złotego koloru, a potem wyłóż na ręcznik papierowy, by pozbyć się z niego nadmiaru tłuszczu.

KROK 3: SMAŻYMY RESZTĘ SKŁADNIKÓW

Na średnim ogniu i reszcie oliwy podsmaż czosnek, a następnie dodaj pomidory. Gotuj przez 10 minut. Dodaj pieprz, sól oraz bazylię, a potem wymieszaj całość. Gotuj przez 20 minut, aż zawarta w pomidorach woda wyparuje. Powinien z tego wyjść dość gęsty sos.

KROK 4: KROIMY MOZZARELLĘ

Mozzarellę pokrój w cienkie plastry.

KROK 5: UKŁADAMY SKŁADNIKI W NACZYNIU

Nabierz chochelką sos pomidorowy i wlej na spód naczynia, a następnie ułóż na nim plastry bakłażana. Warzywo przykryj warstwą z mozzarelli oraz parmezanu. Czynność powtarzaj, aż zapełnisz całe naczynie. To bardzo ważne, żeby ostatnia warstwa kończyła się na serze i była pokryta jego nieco grubszą warstwą.

KROK 6: PIECZEMY ZAPIEKANKĘ

Wsadź naczynie do piekarnika i piecz przez 20-30 minut. Ser powinien się roztopić i lekko zbrązowieć. Gotową zapiekankę wyjmij z pieca i daj jej przestygnąć. Po jakichś 5-6 minutach pokrój ją i przełóż na talerze. Życzymy smacznego!

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (0)

Avatar

Parmigiana di melanzane — przepis z południa Włoch

Parmigiana di Melanzane to nic innego jak znana i kochana zapiekanka, składająca się z bakłażana, sera i pomidorów. Historia powstania tego dania jest dość zagmatwana, bo wiele regionów Włoch spiera się co do jej pochodzenia, ale o tym opowiemy wam nieco później.

Początkowo do zapiekanki używano tylko bakłażana i sera, a w miarę upływu lat wzbogacono przepis o inne składniki. Niezależnie od historii powstania i faktycznego pochodzenia, melanza jest obecnie daniem przyrządzanym w całych Włoszech, a przepis na nią istnieje w wielu wersjach.

Jedni smażą bakłażana w panierce lub mące i jajku, jeszcze inni smażą go dwukrotnie i dodają do sosu kiełbasę. W każdej z tych modyfikacji jest cząstka włoskiej kultury i smaku danego regionu. Różnorodne i świeże składniki czynią to danie naprawdę wyjątkowym. Nic więc dziwnego, że parmigiana jest tak chętnie przygotowywana także poza granicami Włoch.

Co to znaczy parmigiana?

Parmigiana to po prostu włoska zapiekanka z dodatkiem sera. Niektóre źródła podają, że parmigiana pochodzi z regionu Emilia-Romania, który słynie z wyśmienitych serów (to właśnie stąd pochodzi parmezan). Podobno nazwa tego dania wzięła się właśnie od używanego do niej parmezanu (Parmigiano Regiano z miejscowości Parma).

Istnieje także podanie, w którym zapiekanka z bakłażana występuje jako danie reprezentujące kuchnię Neapolu, w okolicach którego wyrastają najlepsze melanzane (bakłażany). Inne źródła historyczne donoszą, że melanzana ta pochodzi aż z Sycylii, a swoją nazwę wzięła od średniowiecznej wiklinowej rękawicy używanej do wyciągania potraw z pieca, którą nazywano „damagiana”.

Najlepszy przepis na parmigiana di melanzane

Gwarancją udanego przepisu na Parmigiana di Melanzane jest jakość i świeżość składników. Włosi bardzo dbają o to, aby produkty przez nich zjadane pochodziły z pewnych źródeł, często od zaprzyjaźnionych rolników. Żeby Twoja parmigiana smakowała jak z przepisu włoskiej gospodyni, użyj warzyw z Ryneczku Lidla.

Oryginalny przepis na danie o nazwie Parmigiana di melanzane zawiera tylko bakłażana, ser i pomidory. Wszelkie modyfikacje przepisu np. dodanie mięsa lub innych warzyw, pozwalają na stworzenie innego dania oraz zastosowanie do niego odmiennej nazwy. To bardzo ważne, ponieważ Włosi są bardzo przywiązani do odpowiedniego nazewnictwa dań lub produktów. Jeśli użyjesz do przygotowania zapiekanki innego sera zamiast parmezanu, potrawa przestanie się już nazywać parmigianą, a jej nazwa będzie brzmieć melanzane alla parmigiana.

Z czym podawać parmigianę?

Parmigiana z bakłażana może być podawana jako danie główne, jak i dodatek do mięs.

Zapiekany bakłażan rewelacyjnie komponuje się ze smażoną wieprzowiną lub wołowiną z dodatkiem świeżych ziół (np. rozmarynu). Parmigiana często podawana jest podczas letnich przyjęć w ogrodzie, jako dodatek do grillowanych potraw.

Bardzo często parmigiana z bakłażanem serwowana jest z dodatkiem świeżej sałaty z ziołami oraz pieczywem. Włosi uwielbiają maczać w sosie chrupiący, lekko podpieczony chleb. Jeśli chcesz, możesz również skropić zapiekankę ziołowym pesto i podać z grzankami czosnkowymi. Gwarantujemy – taka wersja parmigiany przeniesie Cię do krainy pełnej kulinarnych uniesień.

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!