Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ:
- naczynie żaroodporne
- nóż
- deskę do krojenia
- patelnie
- drewnianą łyżkę do mieszania
- ręcznik papierowy
- chochelkę
PRZYGOTUJ WCZEŚNIEJ:
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C.
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY SKŁADNIKI
Czosnek zgnieć nożem, a następnie obierz i drobno pokrój. Bazylię poszatkuj. Bakłażana umyj, a potem pokrój wzdłuż w plastry o grubości 1-1,5 cm. Ułóż warzywo na talerzu i posyp sporą ilością soli, a następnie odstaw na 20 minut, by wydobyć z niego całą gorycz. Po upływie wyznaczonego czasu opłucz go i osusz.
KROK 2: SMAŻYMY BAKŁAŻANA
Na patelni rozgrzej oliwę (ok. 10 ml) i obsmaż na niej plastry bakłażana z obu stron. Smaż tak długo, aż warzywo nabierze złotego koloru, a potem wyłóż na ręcznik papierowy, by pozbyć się z niego nadmiaru tłuszczu.
KROK 3: SMAŻYMY RESZTĘ SKŁADNIKÓW
Na średnim ogniu i reszcie oliwy podsmaż czosnek, a następnie dodaj pomidory. Gotuj przez 10 minut. Dodaj pieprz, sól oraz bazylię, a potem wymieszaj całość. Gotuj przez 20 minut, aż zawarta w pomidorach woda wyparuje. Powinien z tego wyjść dość gęsty sos.
KROK 4: KROIMY MOZZARELLĘ
Mozzarellę pokrój w cienkie plastry.
KROK 5: UKŁADAMY SKŁADNIKI W NACZYNIU
Nabierz chochelką sos pomidorowy i wlej na spód naczynia, a następnie ułóż na nim plastry bakłażana. Warzywo przykryj warstwą z mozzarelli oraz parmezanu. Czynność powtarzaj, aż zapełnisz całe naczynie. To bardzo ważne, żeby ostatnia warstwa kończyła się na serze i była pokryta jego nieco grubszą warstwą.
KROK 6: PIECZEMY ZAPIEKANKĘ
Wsadź naczynie do piekarnika i piecz przez 20-30 minut. Ser powinien się roztopić i lekko zbrązowieć. Gotową zapiekankę wyjmij z pieca i daj jej przestygnąć. Po jakichś 5-6 minutach pokrój ją i przełóż na talerze. Życzymy smacznego!
Zobacz podobne
przepisy
Parmigiana z bakłażanem i ziemniakami
Przygotuj danie inspirowane jednym z najbardziej popularnych dań neapolitańskich! Zapiekane bakłażany z dodatkiem ziemniaków, sera i oczywiście pomidorów!
Tartichèvre (gratin z ziemniaków z kozim serem)
Wyborna, bardzo aromatyczna zapiekanka. Prawdziwy francuski przysmak, który wyczarujesz z kilku prostych składników.
Zapiekanka ziemniaczana z cukinią i oliwkami
Warzywna kompozycja z delikatnym sosem pokryta warstwą słonego sera – oto sposób na prostą i smaczną zapiekankę.
Zapiekanka z mięsa mielonego i bakłażana z serem mozzarella
Delikatny mięsny farsz zawinięty w plastry bakłażana, a do tego serowa okrasa – przepis na zapiekankę doskonałą!
Parmigiana di melanzane — przepis z południa Włoch
Parmigiana di Melanzane to nic innego jak znana i kochana zapiekanka, składająca się z bakłażana, sera i pomidorów. Historia powstania tego dania jest dość zagmatwana, bo wiele regionów Włoch spiera się co do jej pochodzenia, ale o tym opowiemy wam nieco później.
Początkowo do zapiekanki używano tylko bakłażana i sera, a w miarę upływu lat wzbogacono przepis o inne składniki. Niezależnie od historii powstania i faktycznego pochodzenia, melanza jest obecnie daniem przyrządzanym w całych Włoszech, a przepis na nią istnieje w wielu wersjach.
Jedni smażą bakłażana w panierce lub mące i jajku, jeszcze inni smażą go dwukrotnie i dodają do sosu kiełbasę. W każdej z tych modyfikacji jest cząstka włoskiej kultury i smaku danego regionu. Różnorodne i świeże składniki czynią to danie naprawdę wyjątkowym. Nic więc dziwnego, że parmigiana jest tak chętnie przygotowywana także poza granicami Włoch.
Co to znaczy parmigiana?
Parmigiana to po prostu włoska zapiekanka z dodatkiem sera. Niektóre źródła podają, że parmigiana pochodzi z regionu Emilia-Romania, który słynie z wyśmienitych serów (to właśnie stąd pochodzi parmezan). Podobno nazwa tego dania wzięła się właśnie od używanego do niej parmezanu (Parmigiano Regiano z miejscowości Parma).
Istnieje także podanie, w którym zapiekanka z bakłażana występuje jako danie reprezentujące kuchnię Neapolu, w okolicach którego wyrastają najlepsze melanzane (bakłażany). Inne źródła historyczne donoszą, że melanzana ta pochodzi aż z Sycylii, a swoją nazwę wzięła od średniowiecznej wiklinowej rękawicy używanej do wyciągania potraw z pieca, którą nazywano „damagiana”.
Najlepszy przepis na parmigiana di melanzane
Gwarancją udanego przepisu na Parmigiana di Melanzane jest jakość i świeżość składników. Włosi bardzo dbają o to, aby produkty przez nich zjadane pochodziły z pewnych źródeł, często od zaprzyjaźnionych rolników. Żeby Twoja parmigiana smakowała jak z przepisu włoskiej gospodyni, użyj warzyw z Ryneczku Lidla.
Oryginalny przepis na danie o nazwie Parmigiana di melanzane zawiera tylko bakłażana, ser i pomidory. Wszelkie modyfikacje przepisu np. dodanie mięsa lub innych warzyw, pozwalają na stworzenie innego dania oraz zastosowanie do niego odmiennej nazwy. To bardzo ważne, ponieważ Włosi są bardzo przywiązani do odpowiedniego nazewnictwa dań lub produktów. Jeśli użyjesz do przygotowania zapiekanki innego sera zamiast parmezanu, potrawa przestanie się już nazywać parmigianą, a jej nazwa będzie brzmieć melanzane alla parmigiana.
Z czym podawać parmigianę?
Parmigiana z bakłażana może być podawana jako danie główne, jak i dodatek do mięs.
Zapiekany bakłażan rewelacyjnie komponuje się ze smażoną wieprzowiną lub wołowiną z dodatkiem świeżych ziół (np. rozmarynu). Parmigiana często podawana jest podczas letnich przyjęć w ogrodzie, jako dodatek do grillowanych potraw.
Bardzo często parmigiana z bakłażanem serwowana jest z dodatkiem świeżej sałaty z ziołami oraz pieczywem. Włosi uwielbiają maczać w sosie chrupiący, lekko podpieczony chleb. Jeśli chcesz, możesz również skropić zapiekankę ziołowym pesto i podać z grzankami czosnkowymi. Gwarantujemy – taka wersja parmigiany przeniesie Cię do krainy pełnej kulinarnych uniesień.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Zapiekanka z mięsa mielonego i bakłażana z serem mozzarella
- Kurczak z tymiankiem, oliwkami, pomidorami i cukinią w clafoutis z bakłażana
- Zapiekanka z kaszy gryczanej i mięsa mielonego
- Lasagne z bakłażanem i cukinią
- Parmigiana z bakłażanem i ziemniakami
- Zapiekanka z amarantusem i tuńczykiem
- Pyzy ziemniaczane
- Zapiekanka z grillowaną cukinią
- Zupa meksykańska z indykiem
- Carpaccio di bresaola
- Croque madame
- Sos czosnkowy
- Przepis na pulpety w sosie pieczarkowym
- Ravioli con uovo – przepis na ravioli z płynnym żółtkiem
- Przepis na risotto z mięsem mielonym
- Pesto z suszonych pomidorów
- Kulebiak z kapustą i grzybami
- Croissanty z truskawkami i serem brie
- Sylwestrowe jajka faszerowane
- Grzybowy sos pieczeniowy
- Steki z łososia w sosie cytrynowym z karczochami
- Czekoladowa miska smoothie i ciastka owsiane – lunchbox na słodko
- Sałatka hamburgerowa
- Nuggetsy z halloumi
- Koreczki ze schabem w boczku
- Marynowane ogórki w stylu koreańskim
- Lody rabarbarowo-jogurtowe
- Pieczone frytki warzywne z dipem blue cheese
- Haluszki z wędzonymi serkami i sosem żurawinowym
- Kapusta z pigwą i wędzonym łososiem
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (0)