• DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Przygotuj

  • naczynie żaroodporne
  • piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C

Krok 1: Smażymy plastry bakłażanów

Bakłażany oczyszczamy, kroimy w plastry i solimy. Odstawiamy na 10 minut. W międzyczasie ziemniaki obieramy, kroimy w cienkie plastry i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez 3-4 minuty. Odcedzamy i osączamy. Plastry bakłażana osuszamy i smażymy porcjami na niewielkiej ilości gorącej oliwy z oliwek z obu stron przez ok. 5 minut. Osączamy na papierze kuchennym.

Krok 2: Przygotowujemy sos

Cebulę i czosnek obieramy i siekamy. Smażymy na 2 łyżkach oliwy z oliwek. Dodajemy pomidory, doprawiamy solą, pieprzem, 1 łyżeczką cukru. Gotujemy na małym ogniu przez 10 minut. Bazylię siekamy i dodajemy do warzyw. Mozzarellę osączamy i kroimy w plasterki. Parmezan ścieramy drobno na tarce.

Krok 3: Układamy warstwy zapiekanki

1/3 bakłażana układamy w natłuszczonej formie do zapiekanek, przykrywamy 1/3 sosu. Na tym rozkładamy połowę ziemniaków, plasterków mozzarelli i posypujemy 1 łyżką parmezanu. Czynność powtarzamy, na wierzchu układamy pozostałe bakłażany i polewamy sosem pomidorowym. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C przez 25 minut. Tosty drobno rozcieramy i mieszamy z pozostałym parmezanem. Posypujemy zapiekankę. Pieczemy przez kolejne 20 minut na złotobrązowy kolor.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (2)

Avatar
  • Gość Gość
    55 dni temu
    Zapiekane ziemniaki, to już wiem, że będzie to dobre danie :)

    odpowiedz

  • Piotr z Tczewa Piotr z Tczewa
    162 dni temu
    Pierwsza reklama w życiu, która mi się przydała. Piwko dla Twórców i Marketingowców. Dzięki

    odpowiedz

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram