Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- naczynie żaroodporne
- piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C
Krok 1: Smażymy plastry bakłażanów
Bakłażany oczyszczamy, kroimy w plastry i solimy. Odstawiamy na 10 minut. W międzyczasie ziemniaki obieramy, kroimy w cienkie plastry i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez 3-4 minuty. Odcedzamy i osączamy. Plastry bakłażana osuszamy i smażymy porcjami na niewielkiej ilości gorącej oliwy z oliwek z obu stron przez ok. 5 minut. Osączamy na papierze kuchennym.
Krok 2: Przygotowujemy sos
Cebulę i czosnek obieramy i siekamy. Smażymy na 2 łyżkach oliwy z oliwek. Dodajemy pomidory, doprawiamy solą, pieprzem, 1 łyżeczką cukru. Gotujemy na małym ogniu przez 10 minut. Bazylię siekamy i dodajemy do warzyw. Mozzarellę osączamy i kroimy w plasterki. Parmezan ścieramy drobno na tarce.
Krok 3: Układamy warstwy zapiekanki
1/3 bakłażana układamy w natłuszczonej formie do zapiekanek, przykrywamy 1/3 sosu. Na tym rozkładamy połowę ziemniaków, plasterków mozzarelli i posypujemy 1 łyżką parmezanu. Czynność powtarzamy, na wierzchu układamy pozostałe bakłażany i polewamy sosem pomidorowym. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C przez 25 minut. Tosty drobno rozcieramy i mieszamy z pozostałym parmezanem. Posypujemy zapiekankę. Pieczemy przez kolejne 20 minut na złotobrązowy kolor.
Zobacz podobne
przepisy
Tartichèvre (gratin z ziemniaków z kozim serem)
Wyborna, bardzo aromatyczna zapiekanka. Prawdziwy francuski przysmak, który wyczarujesz z kilku prostych składników.
Zapiekanka ziemniaczana z cukinią i oliwkami
Warzywna kompozycja z delikatnym sosem pokryta warstwą słonego sera – oto sposób na prostą i smaczną zapiekankę.
Musaka grecka
Kochasz greckie smaki? Zatem typowa dla tej kuchni zapiekanka w naszej wersji także będzie Ci smakować.
Zapiekanka z mięsa mielonego i bakłażana z serem mozzarella
Delikatny mięsny farsz zawinięty w plastry bakłażana, a do tego serowa okrasa – przepis na zapiekankę doskonałą!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Prosta paella z kurczakiem
- Gruszki karmelizowane pod chrupiącą owsianą kruszonką
- Imam bayildi – nadziewane bakłażany
- Risotto ze szpinakiem i smażoną rybą
- Chłodnik z botwiny z ogórkiem i szczypiorem
- Klopsy z mięsa mielonego z fasolką
- Burek z serem kozim i oliwkami
- Pizza z mięsem mielonym i suszonymi pomidorami
- Lasagne w papryce
- Holenderskie frikandele
- Bakłażany zapiekane z parmezanem
- Śródziemnomorski burger z paprykowym relishem
- Croque madame
- Quesadilla śniadaniowa
- Parmigiana di melanzane – przepis na zapiekankę z bakłażanem
- Nalewka z głogu
- Sałatka z kiełkami fasoli
- Gulasz z sarny na winie z pieczarkami
- Talerz przekąsek w stylu adriatyckim
- Pieczeń z dzika w sosie myśliwskim z pyzami i kapustą
- Drożdżowe zajączki na Wielkanoc
- Dorsz w owsianej panierce z frytkami z warzyw
- Duszone warzywa z fasolką i ziemniakami z dodatkiem fety
- Chrupiące ciasteczka czekoladowe
- Panierowany camembert z migdałami i pistacjami
- Smażona okra z cebulą i suszonymi morelami
- Pasta z sera feta z oliwkami
- Kotlety jagnięce z sałatką z groszku i mięty
- Kotleciki jagnięce
- Jesiotr parzony w maśle z sokiem z kiszonej kapusty i smażoną dynią
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (4)
1305 dni temu
Wszystko git tylko ziemniaki po tych 25 minutach były ciut twarde. Nie wiem czy to kwestia piekarnika czy nie, ale w moim przypadku danie powinno leżeć w piekarniku około 40 minut.
odpowiedz
1574 dni temu
Zrobiłam i wyszło smaczne :)
odpowiedz
2669 dni temu
Zapiekane ziemniaki, to już wiem, że będzie to dobre danie :)
odpowiedz
2776 dni temu
Pierwsza reklama w życiu, która mi się przydała. Piwko dla Twórców i Marketingowców. Dzięki
odpowiedz