
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- naczynie żaroodporne
- piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C
Krok 1: Smażymy plastry bakłażanów
Bakłażany oczyszczamy, kroimy w plastry i solimy. Odstawiamy na 10 minut. W międzyczasie ziemniaki obieramy, kroimy w cienkie plastry i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez 3-4 minuty. Odcedzamy i osączamy. Plastry bakłażana osuszamy i smażymy porcjami na niewielkiej ilości gorącej oliwy z oliwek z obu stron przez ok. 5 minut. Osączamy na papierze kuchennym.
Krok 2: Przygotowujemy sos
Cebulę i czosnek obieramy i siekamy. Smażymy na 2 łyżkach oliwy z oliwek. Dodajemy pomidory, doprawiamy solą, pieprzem, 1 łyżeczką cukru. Gotujemy na małym ogniu przez 10 minut. Bazylię siekamy i dodajemy do warzyw. Mozzarellę osączamy i kroimy w plasterki. Parmezan ścieramy drobno na tarce.
Krok 3: Układamy warstwy zapiekanki
1/3 bakłażana układamy w natłuszczonej formie do zapiekanek, przykrywamy 1/3 sosu. Na tym rozkładamy połowę ziemniaków, plasterków mozzarelli i posypujemy 1 łyżką parmezanu. Czynność powtarzamy, na wierzchu układamy pozostałe bakłażany i polewamy sosem pomidorowym. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C przez 25 minut. Tosty drobno rozcieramy i mieszamy z pozostałym parmezanem. Posypujemy zapiekankę. Pieczemy przez kolejne 20 minut na złotobrązowy kolor.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Pistacjowy sernik baskijski
- Ciasto marchewkowe
- Łazanki
- Pulpety w sosie pomidorowym
- Ciasto na pierogi
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Paszteciki z ciasta francuskiego z kapustą i grzybami
- Bardzo puszysty sernik z wiaderka
- Pinsa – przepis na lżejszą kuzynkę pizzy
- Klasyczna sałatka grecka
- Wilgotny makowiec z gotowej masy makowej
- Polędwiczki wieprzowe w sosie własnym
- Ślimaczki z ciasta francuskiego z serem i szynką
- Wigilijny barszcz czerwony z uszkami – przepis
- Śledź w oleju
- Golonka pieczona po bawarsku
- Przekąski sylwestrowe
- Świąteczne pierniczki
- Pierniki
- Boczek pieczony
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (4)
1632 dni temu
Wszystko git tylko ziemniaki po tych 25 minutach były ciut twarde. Nie wiem czy to kwestia piekarnika czy nie, ale w moim przypadku danie powinno leżeć w piekarniku około 40 minut.
Odpowiedz
1901 dni temu
Zrobiłam i wyszło smaczne :)
Odpowiedz
2996 dni temu
Zapiekane ziemniaki, to już wiem, że będzie to dobre danie :)
Odpowiedz
3103 dni temu
Pierwsza reklama w życiu, która mi się przydała. Piwko dla Twórców i Marketingowców. Dzięki
Odpowiedz