zobacz film Jesienna zapiekanka no waste z burratą

Kinga Paruzel

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj:

  • piekarnik rozgrzany do temperatury 200°C

Sposób przygotowania:

KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY MARYNATĘ

Czosnek kroimy w cienkie talarki, z gałązek rozmarynu obrywamy liście. Wszystkie składniki marynaty umieszczamy w misce i dokładnie mieszamy.

KROK 2: KROIMY WARZYWA I ŚLIWKI

Warzywa i owoce bardzo dokładnie myjemy, nie obieramy ich. Cukinię, paprykę, cebulę, dynię i śliwki kroimy w dość duże kawałki o dowolnym kształcie.

KROK 3: ŁĄCZYMY WARZYWA I ŚLIWKI Z MARYNATĄ

Pokrojone warzywa wrzucamy do marynaty, dokładnie mieszamy i doprawiamy pieprzem do smaku.

KROK 4: SKŁADAMY ZAPIEKANKĘ

Kromki czerstwego chleba układamy na dnie naczynia żaroodpornego. Na pieczywo wykładamy zamarynowane warzywa i śliwki.

KROK 5: PIECZEMY ZAPIEKANKĘ

Gotową zapiekankę wkładamy do rozgrzanego do 200°C piekarnika na ok. 30 minut. Po tym czasie wyjmujemy zapiekankę z piekarnika. Burratę delikatnie rozrywamy i układamy na warzywach, całość posypujemy orzechami włoskimi. Zapiekankę ponownie wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200°C na ok. 5 minut, tak aby orzechy się podpiekły.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (0)

Avatar

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!