Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- piekarnik rozgrzany do temperatury 200°C
Sposób przygotowania:
KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY MARYNATĘ
Czosnek kroimy w cienkie talarki, z gałązek rozmarynu obrywamy liście. Wszystkie składniki marynaty umieszczamy w misce i dokładnie mieszamy.
KROK 2: KROIMY WARZYWA I ŚLIWKI
Warzywa i owoce bardzo dokładnie myjemy, nie obieramy ich. Cukinię, paprykę, cebulę, dynię i śliwki kroimy w dość duże kawałki o dowolnym kształcie.
KROK 3: ŁĄCZYMY WARZYWA I ŚLIWKI Z MARYNATĄ
Pokrojone warzywa wrzucamy do marynaty, dokładnie mieszamy i doprawiamy pieprzem do smaku.
KROK 4: SKŁADAMY ZAPIEKANKĘ
Kromki czerstwego chleba układamy na dnie naczynia żaroodpornego. Na pieczywo wykładamy zamarynowane warzywa i śliwki.
KROK 5: PIECZEMY ZAPIEKANKĘ
Gotową zapiekankę wkładamy do rozgrzanego do 200°C piekarnika na ok. 30 minut. Po tym czasie wyjmujemy zapiekankę z piekarnika. Burratę delikatnie rozrywamy i układamy na warzywach, całość posypujemy orzechami włoskimi. Zapiekankę ponownie wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200°C na ok. 5 minut, tak aby orzechy się podpiekły.
Zobacz podobne
przepisy
Briam – zapiekanka warzywna w stylu greckim
Tradycyjna zapiekanka warzywna w greckim stylu – briam. Pełna warzyw, ziół i smaku; zwykle jest podawana z serem feta, świeżym i chrupiącym chlebem oraz oliwkami.
Zapiekanka z batatów
Szukasz pomysłu na smaczny obiad? Zapiekanka z batatów z dodatkiem dipu z orzechów nerkowca to propozycja, którą musisz wypróbować!
Zapiekanka z bakłażanów z mozzarellą i parmezanem
Przepyszna zapiekanka z bakłażanów, która podbije serce Twoje i Twoich gości! Spróbuj połączenia bakłażanów, mozzarelli i parmezanu. Gwarantujemy, że ten przepis trafi na listę Twoich ulubionych!
Zapiekanka z dyni z chipsami z pietruszki
Wykorzystaj dynię, by przygotować oryginalną, sycącą zapiekankę, która sprawdzi się w roli obiadu dla całej rodziny. Z chipsami z pietruszki smakuje wyśmienicie!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Makaron zapiekany z kalafiorem w sosie z mięsem mielonym
- Pulpety gryczane w delikatnym winnym sosie
- Quiche z pieczarkami i kurczakiem
- Tarta czekoladowo-kawowa z jagodami
- Gołąbki bez zawijania
- Czerstwy chleb na 3 sposoby: tarta, spaghetti i bułka na mleku
- Lekkie ciasteczka z komosą ryżową
- Ekspresowe bułeczki śniadaniowe
- Faszerowany kurczak pieczony w całości
- Milopitakia
- Kolorowe lody na patyku bez dodatku cukru
- Kuleczki energetyczne
- Tumbet
- Bezmięsny pie
- Placuszki bez laktozy z szynką
- Arbuzowe szaleństwo
- Ryż na mleku z rabarbarem
- Kulebiak z karpiem i kapustą
- Knedle serowe z morelami
- Chrupiące chlebki z siemieniem lnianym
- Domowa pasta tahini
- Frittata z cukinią i szpinakiem
- Cytrynowa zupa w stylu greckim z kurczakiem
- Wegańskie minidonuty z kremem czekoladowym
- Wegańska pasta à la makrela
- Trifle truskawkowy z makaronikami
- Zupa jarzynowa z brukselką
- Owocowo-czekoladowe Lizaki-Cudaki
- Kaczka z brzoskwiniami
- Hiszpańska pizza
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (1)
622 dni temu
czas pieczenia zdecydowanie musi być dłuższy
odpowiedz