
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- piekarnik rozgrzany do temperatury 200°C
Sposób przygotowania:
KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY MARYNATĘ
Czosnek kroimy w cienkie talarki, z gałązek rozmarynu obrywamy liście. Wszystkie składniki marynaty umieszczamy w misce i dokładnie mieszamy.
KROK 2: KROIMY WARZYWA I ŚLIWKI
Warzywa i owoce bardzo dokładnie myjemy, nie obieramy ich. Cukinię, paprykę, cebulę, dynię i śliwki kroimy w dość duże kawałki o dowolnym kształcie.
KROK 3: ŁĄCZYMY WARZYWA I ŚLIWKI Z MARYNATĄ
Pokrojone warzywa wrzucamy do marynaty, dokładnie mieszamy i doprawiamy pieprzem do smaku.
KROK 4: SKŁADAMY ZAPIEKANKĘ
Kromki czerstwego chleba układamy na dnie naczynia żaroodpornego. Na pieczywo wykładamy zamarynowane warzywa i śliwki.
KROK 5: PIECZEMY ZAPIEKANKĘ
Gotową zapiekankę wkładamy do rozgrzanego do 200°C piekarnika na ok. 30 minut. Po tym czasie wyjmujemy zapiekankę z piekarnika. Burratę delikatnie rozrywamy i układamy na warzywach, całość posypujemy orzechami włoskimi. Zapiekankę ponownie wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200°C na ok. 5 minut, tak aby orzechy się podpiekły.
Zobacz podobne
przepisy
Briam – zapiekanka warzywna w stylu greckim
Tradycyjna zapiekanka warzywna w greckim stylu – briam. Pełna warzyw, ziół i smaku; zwykle jest podawana z serem feta, świeżym i chrupiącym chlebem oraz oliwkami.

Zapiekanka z batatów
Szukasz pomysłu na smaczny obiad? Zapiekanka z batatów z dodatkiem dipu z orzechów nerkowca to propozycja, którą musisz wypróbować!

Zapiekanka z bakłażanów z mozzarellą i parmezanem
Przepyszna zapiekanka z bakłażanów, która podbije serce Twoje i Twoich gości! Spróbuj połączenia bakłażanów, mozzarelli i parmezanu. Gwarantujemy, że ten przepis trafi na listę Twoich ulubionych!

Zapiekanka z dyni z chipsami z pietruszki
Wykorzystaj dynię, by przygotować oryginalną, sycącą zapiekankę, która sprawdzi się w roli obiadu dla całej rodziny. Z chipsami z pietruszki smakuje wyśmienicie!

Zobacz przepisy
na lato
- Placuszki z kaszy manny
- Fit makaron à la carbonara
- Makaron z sosem amatriciana i guanciale
- Młode ziemniaki z grilla w boczku
- Spaghetti napoli – przepis
- Tagliatelle z sosem alfredo
- Suflet czekoladowy
- Przepis na sos pomidorowy do gołąbków
- Angielskie śniadanie — przepis
- Tiramisu pistacjowe z truskawkami
- Szaszłyki z piekarnika
- Frytki z batatów
- Croque madame
- Sałatka Cezar z kurczakiem na dwa sposoby
- Cacio e pepe – makaron z serem i pieprzem
- Spaghetti carbonara
- Corn dog
- Pieczony naleśnik, czyli dutch baby
- Aglio, olio e peperoncino – makaron z chili
- Kurczak w sosie jogurtowym
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (1)
843 dni temu
czas pieczenia zdecydowanie musi być dłuższy
odpowiedz