Briam – zapiekanka warzywna w stylu greckim

Kinga Paruzel

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

PRZYGOTUJ:

  • naczynie żaroodporne
  • folię aluminiową
  • piekarnik rozgrzany do temperatury 200°C

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY WARZYWA

Ziemniaki obieramy i myjemy. Wszystkie warzywa kroimy w talarki o grubości ok. 1 cm, wkładamy do miski, skrapiamy oliwą, dodajemy sól, zioła i pokrojony w plasterki czosnek.

KROK 2: UKŁADAMY SKŁADNIKI

Pomidory z puszki mieszamy z 1/3 szklanki wody. Tak przygotowany sos wykładamy na dno naczynia żaroodpornego i przykrywamy warzywami. Całość oprószamy serem feta i przykrywamy folią aluminiową.

KROK 3: PIECZEMY BRIAM

Danie pieczemy przez ok. 30 minut (do momentu, aż ziemniaki będą miękkie). Po tym czasie zdejmujemy folię aluminiową i pieczemy kolejne 10-20 minut, aż sos się zredukuje, a warzywa nabiorą złotobrązowego koloru.

Wskazówka: warzywa można ułożyć w ciekawy wzór, np. w okręgi (jak na zdjęciu), lub rzędami, dzięki czemu danie pięknie przyozdobi stół.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (10)

Avatar
  • Gość Gość
    31 dni temu
    Ktoś powinien usunąć ten przepis ze strony. Zmarnowałam jedynie warzywa i czas. Żałuję, że nie zjechałam od razu do komentarzy, ale skupiłam się na przepisie.

    odpowiedz

  • Zły gość Zły gość
    386 dni temu
    Przepis fatalny ziemniaki surowe a całość przypomina zupę a nie zapiekankę

    odpowiedz

  • Gość Gość
    233 dni temu
    Dokładnie, u mnie tak samo.
  • Gość Gość
    541 dni temu
    bardzo słaby przepis. Ziemniaki pieką się najdłużej ze wszystkich warzyw. Niemożliwym jest, aby wszystkie warzywa w tym samym czasie ładnie doszły. Poza tym ziemniaki w połączeniu z sosem z pomidorów (kwasowość) na dnie będą piekły się jeszcze dłużej lub nawet w ogóle nie zmiekną podczas gdy pozostałe warzywa zaczną się przypalać. Generalnie przepis słaby, zero różnorodności smaków, po prostu kilka warzyw pokrojonych w plasterki, ułożonych w estetyczną konfigurację. Tylko ładnie wygląda. Jeśli zrobiłabym ten przepis, dla kogoś kto nie lubi warzyw, to na pewno bym go nie zachęciła.

    odpowiedz

  • Andzia Andzia
    659 dni temu
    Ja częste piekę zielniaki. Przynajmniej godzine potrzebują

    odpowiedz

  • Gość Gość
    689 dni temu
    Ziemniaki muszą być krojone cienko bo są twarde.

    odpowiedz

  • Mat Mat
    727 dni temu
    Ziemniaki twarde. Przepis słaby.

    odpowiedz

  • Kowal Kowal
    764 dni temu
    Zrobiłem wg przepisu, ale ziemniaki były twarde nawet po dodatkowych 15 min pieczenia. Chyba lepiej je ugotować wcześniej?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    764 dni temu
    Kowalu, możesz następnym razem ziemniaki delikatnie podgotować przed pieczeniem, lub zmienić rodzaj ziemniaków na bardziej mączyste, które szybciej zmiękną.
  • Mat Mat
    727 dni temu
    miałem to samo

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!