Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ:
- naczynie żaroodporne
- folię aluminiową
- piekarnik rozgrzany do temperatury 200°C
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY WARZYWA
Ziemniaki obieramy i myjemy. Wszystkie warzywa kroimy w talarki o grubości ok. 1 cm, wkładamy do miski, skrapiamy oliwą, dodajemy sól, zioła i pokrojony w plasterki czosnek.
KROK 2: UKŁADAMY SKŁADNIKI
Pomidory z puszki mieszamy z 1/3 szklanki wody. Tak przygotowany sos wykładamy na dno naczynia żaroodpornego i przykrywamy warzywami. Całość oprószamy serem feta i przykrywamy folią aluminiową.
KROK 3: PIECZEMY BRIAM
Danie pieczemy przez ok. 30 minut (do momentu, aż ziemniaki będą miękkie). Po tym czasie zdejmujemy folię aluminiową i pieczemy kolejne 10-20 minut, aż sos się zredukuje, a warzywa nabiorą złotobrązowego koloru.
Wskazówka: warzywa można ułożyć w ciekawy wzór, np. w okręgi (jak na zdjęciu), lub rzędami, dzięki czemu danie pięknie przyozdobi stół.
Zobacz podobne
przepisy
Zapiekanka warzywna
Zapiekanka z marchewką, kalafiorem i brokułem doskonale sprawdzi się zarówno jako zimna przekąska, jak i danie główne!
Zapiekanka warzywna
Podsmażone warzywa w masie jajecznej, to sposób na prostą zapiekankę, która z pewnością zasmakuje całej rodzinie!
Warzywna zapiekanka z serem feta
Szukasz prostego i efektownego dania inspirowanego kuchnią grecką? Koniecznie przygotuj więc wg przepisu Kingi warzywną zapiekankę na spodzie z ciasta francuskiego!
Zapiekanka z batatów
Szukasz pomysłu na smaczny obiad? Zapiekanka z batatów z dodatkiem dipu z orzechów nerkowca to propozycja, którą musisz wypróbować!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Ciasto na pierogi
- Ciasto marchewkowe
- Piernik staropolski
- Uszka z grzybami
- Pierogi ruskie z mąki orkiszowej
- Najlepsza sałatka z tortellini
- Pierogi z kapustą i grzybami
- Zupa grzybowa z makaronem
- Kapusta z grzybami i selerem miodowym
- Ryba po japońsku
- Świąteczne pierniczki
- Pieczona ryba po grecku
- Przekąski sylwestrowe
- Pierogi pieczone z kapustą i grzybami
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (10)
200 dni temu
Ktoś powinien usunąć ten przepis ze strony. Zmarnowałam jedynie warzywa i czas. Żałuję, że nie zjechałam od razu do komentarzy, ale skupiłam się na przepisie.
odpowiedz
555 dni temu
Przepis fatalny ziemniaki surowe a całość przypomina zupę a nie zapiekankę
odpowiedz
402 dni temu
Dokładnie, u mnie tak samo.
710 dni temu
bardzo słaby przepis. Ziemniaki pieką się najdłużej ze wszystkich warzyw. Niemożliwym jest, aby wszystkie warzywa w tym samym czasie ładnie doszły. Poza tym ziemniaki w połączeniu z sosem z pomidorów (kwasowość) na dnie będą piekły się jeszcze dłużej lub nawet w ogóle nie zmiekną podczas gdy pozostałe warzywa zaczną się przypalać. Generalnie przepis słaby, zero różnorodności smaków, po prostu kilka warzyw pokrojonych w plasterki, ułożonych w estetyczną konfigurację. Tylko ładnie wygląda. Jeśli zrobiłabym ten przepis, dla kogoś kto nie lubi warzyw, to na pewno bym go nie zachęciła.
odpowiedz
828 dni temu
Ja częste piekę zielniaki. Przynajmniej godzine potrzebują
odpowiedz
858 dni temu
Ziemniaki muszą być krojone cienko bo są twarde.
odpowiedz
896 dni temu
Ziemniaki twarde. Przepis słaby.
odpowiedz
933 dni temu
Zrobiłem wg przepisu, ale ziemniaki były twarde nawet po dodatkowych 15 min pieczenia. Chyba lepiej je ugotować wcześniej?
odpowiedz
933 dni temu
Kowalu, możesz następnym razem ziemniaki delikatnie podgotować przed pieczeniem, lub zmienić rodzaj ziemniaków na bardziej mączyste, które szybciej zmiękną.
896 dni temu
miałem to samo