zobacz film Zapiekanka z batatów

Karol Okrasa

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

PRZYGOTUJ:

  • obieraczkę do warzyw
  • naczynie żaroodporne o wymiarach 12,5 x 6 cm
  • piekarnik rozgrzany do temperatury 185°C
  • tarkę o drobnych oczkach
  • blender kielichowy

PRZYGOTUJ WCZEŚNIEJ:

Orzechy nerkowca zalej letnią wodą i odstaw na ok. 30 minut.

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

KROK 1: KROIMY POR I PISTACJE

Por kroimy wzdłuż, a następnie w cienkie paseczki. Pistacje kruszymy przy użyciu ostrza noża, a następnie delikatnie siekamy.

KROK 2: BLANSZUJEMY BATAT

Batat obieramy i kroimy w bardzo cienkie plasterki. Wkładamy je do garnka z gotującą się wodą i blanszujemy przez 30 sekund. Przekładamy na talerz.

KROK 3: SMAŻYMY POR I PISTACJE

Por przesmażamy na oleju na dobrze rozgrzanej patelni. Doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy chwilę i dodajemy pistacje. Smażymy, cały czas mieszając, ok. 30 sekund. Zmniejszamy gaz i smażymy jeszcze ok. 1 minuty, a następnie zdejmujemy patelnię z gazu.

KROK 4: PRZYGOTOWUJEMY SOS

W garnku łączymy mleczko kokosowe, ostrą paprykę, mielony biały pieprz, curry, kumin i sól. Dokładnie mieszamy i dodajemy żółtka. Ponownie mieszamy. Sos zagotowujemy i gotujemy ok. 5 minut.

KROK 5: PRZYGOTOWUJEMY NACZYNIE ŻAROODPORNE

Dno i boki naczynia żaroodpornego smarujemy masłem, a następnie posypujemy bułką tartą. Bułkę rozprowadzamy równomiernie po całym naczyniu.

KROK 6: SKŁADAMY I PIECZEMY ZAPIEKANKĘ

Na dnie naczynia układamy plasterki batata tak, aby zachodziły jeden na drugi. Posypujemy ½ pora z pistacjami i polewamy ⅓ sosu. Układamy kolejną porcję plastrów batata, a następnie znów posypujemy je porem i pistacjami i zalewamy ½ pozostałego sosu. Następnie znów układamy plastry batata i polewamy sosem. Zapiekankę pieczemy ok. 15 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 185°C. Następnie posypujemy ją parmezanem startym na tarce o drobnych oczkach i pieczemy kolejne 25 minut.

KROK 7: PRZYGOTOWUJEMY DIP

Orzechy nerkowca odsączone z wody przekładamy do kielicha blendera. Dodajemy pomidory z zalewy, sól, pieprz, kumin, gorącą wodę i olej po suszonych pomidorach (odrobinę oleju zostawiamy do polania dipu). Całość blendujemy. Dip przekładamy do miseczki. Polewamy pozostałym olejem po suszonych pomidorach i oprószamy ostrą papryką.

KROK 8: PRZYGOTOWUJEMY POLEWĘ

Olej po suszonych pomidorach, posiekane zioła i posiekane pomidory z zalewy łączymy w misce.

KROK 9: PODAJEMY ZAPIEKANKĘ

Zapiekankę wyjmujemy z piekarnika. Polewamy polewą i podajemy z dipem z orzechów nerkowca.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (12)

Avatar
  • jane jane
    1 dzień temu
    Czym mogę zastąpić mleko kokosowe w sosie? (Bo to jest za słodkie)

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1 dzień temu
    Możesz spróbować wykorzystać kwaśną śmietanę lub kokosową alternatywę dla kwaśnej śmietany, jednak taki urok tej zapiekanki, że przez użycie batatów i mleczka kokosowego jest lekko słodka :)
  • jane jane
    2 dni temu
    Zapiekanka wyszła dwa razy większa niż w przepisie, niestety trochę za słodka przez mleko kokosowe, ale wystarczy dodać więcej parmezanu. Dip dobry ale nie pasuje do zapiekanki. Bardziej się nadaje na pastę kanapkową. Co do przepisu lepiej obejrzeć filmik, w przepisie niektórych punktów w ogóle nie trzeba robić, składniki są pomieszane a części nawet nie ma w przepisie.

    odpowiedz

  • Kasia Kasia
    89 dni temu
    Co to za wymiary naczynia żaroodpornego 12,5 x 6 cm? Czy nie wkradł się błąd?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    88 dni temu
    Kasiu, wymiary się zgadzają, to naczynie żaroodporne jest wyjątkowo niewielkie.
  • A A
    365 dni temu
    Ile gramów batata?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    362 dni temu
    Jeden batat waży ok. 230-250 gramów, także taka ilość będzie odpowiednia.
  • Gość Gość
    493 dni temu
    Na liście składników mamy kminek, w opisie przyrządzenia wszędzie kumin. Wypadałoby uściślić.

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    493 dni temu
    Bardzo dziękujemy za zwrócenie uwagi! Faktycznie w przepisie używamy kuminu, na listę składników wkradł się mały błąd :)
  • dzony_fasola dzony_fasola
    698 dni temu
    takie sobie

    odpowiedz

  • Gość Gość
    872 dni temu
    Odmiany! Kroję kogo? co? batata, pora, nie batat, nie por

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    871 dni temu
    Sprawdziliśmy ten przepis jeszcze raz i wygląda na to, że wszystkie odmiany są poprawne. Bardzo dziękujemy za czujność i życzymy udanego gotowania!

zobacz wszystkie


Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!