Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ:
- obieraczkę do warzyw
- naczynie żaroodporne o wymiarach 12,5 x 6 cm
- piekarnik rozgrzany do temperatury 185°C
- tarkę o drobnych oczkach
- blender kielichowy
PRZYGOTUJ WCZEŚNIEJ:
Orzechy nerkowca zalej letnią wodą i odstaw na ok. 30 minut.
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
KROK 1: KROIMY POR I PISTACJE
Por kroimy wzdłuż, a następnie w cienkie paseczki. Pistacje kruszymy przy użyciu ostrza noża, a następnie delikatnie siekamy.
KROK 2: BLANSZUJEMY BATAT
Batat obieramy i kroimy w bardzo cienkie plasterki. Wkładamy je do garnka z gotującą się wodą i blanszujemy przez 30 sekund. Przekładamy na talerz.
KROK 3: SMAŻYMY POR I PISTACJE
Por przesmażamy na oleju na dobrze rozgrzanej patelni. Doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy chwilę i dodajemy pistacje. Smażymy, cały czas mieszając, ok. 30 sekund. Zmniejszamy gaz i smażymy jeszcze ok. 1 minuty, a następnie zdejmujemy patelnię z gazu.
KROK 4: PRZYGOTOWUJEMY SOS
W garnku łączymy mleczko kokosowe, ostrą paprykę, mielony biały pieprz, curry, kumin i sól. Dokładnie mieszamy i dodajemy żółtka. Ponownie mieszamy. Sos zagotowujemy i gotujemy ok. 5 minut.
KROK 5: PRZYGOTOWUJEMY NACZYNIE ŻAROODPORNE
Dno i boki naczynia żaroodpornego smarujemy masłem, a następnie posypujemy bułką tartą. Bułkę rozprowadzamy równomiernie po całym naczyniu.
KROK 6: SKŁADAMY I PIECZEMY ZAPIEKANKĘ
Na dnie naczynia układamy plasterki batata tak, aby zachodziły jeden na drugi. Posypujemy ½ pora z pistacjami i polewamy ⅓ sosu. Układamy kolejną porcję plastrów batata, a następnie znów posypujemy je porem i pistacjami i zalewamy ½ pozostałego sosu. Następnie znów układamy plastry batata i polewamy sosem. Zapiekankę pieczemy ok. 15 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 185°C. Następnie posypujemy ją parmezanem startym na tarce o drobnych oczkach i pieczemy kolejne 25 minut.
KROK 7: PRZYGOTOWUJEMY DIP
Orzechy nerkowca odsączone z wody przekładamy do kielicha blendera. Dodajemy pomidory z zalewy, sól, pieprz, kumin, gorącą wodę i olej po suszonych pomidorach (odrobinę oleju zostawiamy do polania dipu). Całość blendujemy. Dip przekładamy do miseczki. Polewamy pozostałym olejem po suszonych pomidorach i oprószamy ostrą papryką.
KROK 8: PRZYGOTOWUJEMY POLEWĘ
Olej po suszonych pomidorach, posiekane zioła i posiekane pomidory z zalewy łączymy w misce.
KROK 9: PODAJEMY ZAPIEKANKĘ
Zapiekankę wyjmujemy z piekarnika. Polewamy polewą i podajemy z dipem z orzechów nerkowca.
Zobacz podobne
przepisy
Zapiekanka z wegańskim mielonym i warzywami
Wegezapiekanka to doskonałe danie na rodzinny obiad lub kolację w gronie znajomych. Wypróbuj ten przepis i sprawdź, jak szybko zapiekanka znika z talerzy!
Kotleciki z grochu ze szpinakiem
Doskonałe jako samodzielna przekąska, dodatek do tortilli, ryżu, kaszy czy ziemniaków. Pożywne kotleciki z grochu z dodatkiem szpinaku urozmaicą Twoje menu i zasmakują każdemu członkowi rodziny!
Sałatka z batatem
Ta sałatka to bardzo apetyczne połączenie pieczonego słodkiego batata, chrupiącej ciecierzycy i dressingu z orzeźwiającą nutą. Spróbuj, a będziesz do niej wracał!
Zapiekanka z bakłażanów z mozzarellą i parmezanem
Przepyszna zapiekanka z bakłażanów, która podbije serce Twoje i Twoich gości! Spróbuj połączenia bakłażanów, mozzarelli i parmezanu. Gwarantujemy, że ten przepis trafi na listę Twoich ulubionych!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Kapusta z grzybami i selerem miodowym
- Pistacjowy sernik baskijski
- Sernik krakowski
- Pierniki
- Ciasto na pierogi
- Najlepsza sałatka z tortellini
- Pierogi pieczone z kapustą i grzybami
- Kurczak po chińsku z makaronem ryżowym
- Pierogi z kapustą i grzybami
- Wegańska ryba po grecku
- Wigilijny barszcz czerwony z uszkami – przepis
- Przekąski sylwestrowe
- Sałatka gyros
- Kompot z suszu z cytryną
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (9)
29 dni temu
Co to za wymiary naczynia żaroodpornego 12,5 x 6 cm? Czy nie wkradł się błąd?
odpowiedz
29 dni temu
Kasiu, wymiary się zgadzają, to naczynie żaroodporne jest wyjątkowo niewielkie.
305 dni temu
Ile gramów batata?
odpowiedz
303 dni temu
Jeden batat waży ok. 230-250 gramów, także taka ilość będzie odpowiednia.
434 dni temu
Na liście składników mamy kminek, w opisie przyrządzenia wszędzie kumin. Wypadałoby uściślić.
odpowiedz
434 dni temu
Bardzo dziękujemy za zwrócenie uwagi! Faktycznie w przepisie używamy kuminu, na listę składników wkradł się mały błąd :)
638 dni temu
takie sobie
odpowiedz
812 dni temu
Odmiany! Kroję kogo? co? batata, pora, nie batat, nie por
odpowiedz
812 dni temu
Sprawdziliśmy ten przepis jeszcze raz i wygląda na to, że wszystkie odmiany są poprawne. Bardzo dziękujemy za czujność i życzymy udanego gotowania!