
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ:
- obieraczkę do warzyw
- naczynie żaroodporne o wymiarach 12,5 x 6 cm
- piekarnik rozgrzany do temperatury 185°C
- tarkę o drobnych oczkach
- blender kielichowy
PRZYGOTUJ WCZEŚNIEJ:
Orzechy nerkowca zalej letnią wodą i odstaw na ok. 30 minut.
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
KROK 1: KROIMY POR I PISTACJE
Por kroimy wzdłuż, a następnie w cienkie paseczki. Pistacje kruszymy przy użyciu ostrza noża, a następnie delikatnie siekamy.
KROK 2: BLANSZUJEMY BATAT
Batat obieramy i kroimy w bardzo cienkie plasterki. Wkładamy je do garnka z gotującą się wodą i blanszujemy przez 30 sekund. Przekładamy na talerz.
KROK 3: SMAŻYMY POR I PISTACJE
Por przesmażamy na oleju na dobrze rozgrzanej patelni. Doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy chwilę i dodajemy pistacje. Smażymy, cały czas mieszając, ok. 30 sekund. Zmniejszamy gaz i smażymy jeszcze ok. 1 minuty, a następnie zdejmujemy patelnię z gazu.
KROK 4: PRZYGOTOWUJEMY SOS
W garnku łączymy mleczko kokosowe, ostrą paprykę, mielony biały pieprz, curry, kumin i sól. Dokładnie mieszamy i dodajemy żółtka. Ponownie mieszamy. Sos zagotowujemy i gotujemy ok. 5 minut.
KROK 5: PRZYGOTOWUJEMY NACZYNIE ŻAROODPORNE
Dno i boki naczynia żaroodpornego smarujemy masłem, a następnie posypujemy bułką tartą. Bułkę rozprowadzamy równomiernie po całym naczyniu.
KROK 6: SKŁADAMY I PIECZEMY ZAPIEKANKĘ
Na dnie naczynia układamy plasterki batata tak, aby zachodziły jeden na drugi. Posypujemy ½ pora z pistacjami i polewamy ⅓ sosu. Układamy kolejną porcję plastrów batata, a następnie znów posypujemy je porem i pistacjami i zalewamy ½ pozostałego sosu. Następnie znów układamy plastry batata i polewamy sosem. Zapiekankę pieczemy ok. 15 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 185°C. Następnie posypujemy ją parmezanem startym na tarce o drobnych oczkach i pieczemy kolejne 25 minut.
KROK 7: PRZYGOTOWUJEMY DIP
Orzechy nerkowca odsączone z wody przekładamy do kielicha blendera. Dodajemy pomidory z zalewy, sól, pieprz, kumin, gorącą wodę i olej po suszonych pomidorach (odrobinę oleju zostawiamy do polania dipu). Całość blendujemy. Dip przekładamy do miseczki. Polewamy pozostałym olejem po suszonych pomidorach i oprószamy ostrą papryką.
KROK 8: PRZYGOTOWUJEMY POLEWĘ
Olej po suszonych pomidorach, posiekane zioła i posiekane pomidory z zalewy łączymy w misce.
KROK 9: PODAJEMY ZAPIEKANKĘ
Zapiekankę wyjmujemy z piekarnika. Polewamy polewą i podajemy z dipem z orzechów nerkowca.
Zobacz podobne
przepisy
Zobacz przepisy
na lato
- Butter chicken
- Leczo
- Pasteis de nata - portugalskie minitarty
- Gyros z kurczaka w picie
- Koszyczki z ciasta filo z kremem i owocami
- Kurczak w sosie jogurtowym
- Cacio e pepe – makaron z serem i pieprzem
- Spaghetti carbonara
- Aglio, olio e peperoncino – makaron z chili
- Sałatka Cezar z kurczakiem na dwa sposoby
- Corn dog
- Pieczony naleśnik, czyli dutch baby
- Ciasto na pierogi
- Tortilla z kurczakiem i guacamole
- Klasyczna sałatka grecka
- Baklawa grecka
- Papryka faszerowana kaszą i warzywami
- Ryż z jabłkami i cynamonem
- Cevapcici z sosem tzatziki
- Papryka faszerowana z oliwkami
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (12)
162 dni temu
Czym mogę zastąpić mleko kokosowe w sosie? (Bo to jest za słodkie)
odpowiedz
162 dni temu
Możesz spróbować wykorzystać kwaśną śmietanę lub kokosową alternatywę dla kwaśnej śmietany, jednak taki urok tej zapiekanki, że przez użycie batatów i mleczka kokosowego jest lekko słodka :)
163 dni temu
Zapiekanka wyszła dwa razy większa niż w przepisie, niestety trochę za słodka przez mleko kokosowe, ale wystarczy dodać więcej parmezanu. Dip dobry ale nie pasuje do zapiekanki. Bardziej się nadaje na pastę kanapkową. Co do przepisu lepiej obejrzeć filmik, w przepisie niektórych punktów w ogóle nie trzeba robić, składniki są pomieszane a części nawet nie ma w przepisie.
odpowiedz
250 dni temu
Co to za wymiary naczynia żaroodpornego 12,5 x 6 cm? Czy nie wkradł się błąd?
odpowiedz
249 dni temu
Kasiu, wymiary się zgadzają, to naczynie żaroodporne jest wyjątkowo niewielkie.
526 dni temu
Ile gramów batata?
odpowiedz
523 dni temu
Jeden batat waży ok. 230-250 gramów, także taka ilość będzie odpowiednia.
654 dni temu
Na liście składników mamy kminek, w opisie przyrządzenia wszędzie kumin. Wypadałoby uściślić.
odpowiedz
654 dni temu
Bardzo dziękujemy za zwrócenie uwagi! Faktycznie w przepisie używamy kuminu, na listę składników wkradł się mały błąd :)
859 dni temu
takie sobie
odpowiedz
1033 dni temu
Odmiany! Kroję kogo? co? batata, pora, nie batat, nie por
odpowiedz
1032 dni temu
Sprawdziliśmy ten przepis jeszcze raz i wygląda na to, że wszystkie odmiany są poprawne. Bardzo dziękujemy za czujność i życzymy udanego gotowania!
zobacz wszystkie