Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ:
- praskę do czosnku
- blender ręczny
PRZYGOTUJ WCZEŚNIEJ:
Groch przełóż do dużej miski, zalej zimną wodą i dokładnie wypłucz. Czynność powtórz kilka razy, aż woda po płukaniu grochu będzie przejrzysta. Umyty groch ponownie zalej zimną wodą (tak, by przykrywała ona nasiona w całości) i odstaw na ok. 2-3 godziny, a najlepiej na całą noc.
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
KROK 1: GOTUJEMY GROCH
Wodę, w której moczyliśmy groch, odlewamy, a groch przekładamy do garnka. Zalewamy zimną wodą (tak, by jej poziom był ok. 2 cm wyższy niż poziom nasion – groch nie potrzebuje dużych ilości wody), doprawiamy solą i kminkiem, zagotowujemy. Zmniejszamy ogień.
Groch gotujemy, często mieszając, ok. 40-50 minut, aż nasiona wchłoną wodę, zmiękną i zaczną się rozpadać. W razie potrzeby – jeśli woda wyparuje szybciej, a groch wciąż będzie twardy – podlewamy go niewielkimi ilościami wody.
Ugotowany groch odstawiamy do wystudzenia.
KROK 2: BLANSZUJEMY SZPINAK
Na patelni, na rozgrzanej oliwie smażymy cebulę pokrojoną w drobną kostkę. Gdy się zeszkli, dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę. Smażymy chwilę, mieszając.
Dodajemy szpinak i blanszujemy, aż jego liście zmniejszą swoją objętość. Odstawiamy do wystudzenia.
KROK 3: PRZYGOTOWUJEMY MASĘ NA KOTLECIKI
Wystudzony groch przekładamy do miski i blendujemy na gładkie, jednolite purée. Dodajemy zawartość patelni, jajko, kaszę mannę i przyprawy. Mieszamy.
Zwilżamy dłonie wodą i z masy formujemy niewielkie kulki, które następnie lekko spłaszczamy i wyrównujemy po bokach, formując kształtne kotleciki.
KROK 4: SMAŻYMY KOTLECIKI
Uformowane kotleciki smażymy z obu stron na patelni, na rozgrzanej oliwie, aż się zarumienią. Po usmażeniu odsączamy z nadmiaru oliwy na papierowym ręczniku.
KROK 5: PODAJEMY KOTLECIKI
Usmażone kotleciki podajemy ze świeżym szpinakiem, cząstkami limonki i ulubionym sosem.
Zobacz podobne
przepisy
Kotlety z kaszy gryczanej i twarogu
Pyszny sposób na bezmięsne kotlety, które wyczarujesz z twarogu, kaszy i cebuli. Ten smak docenią nie tylko wegetarianie.
Wegańskie klopsy warzywne
Udany początek dobrej tortilli, dania z makaronem czy zupy zaczyna się od przygotowania tych wegańskich klopsów warzywnych. Spróbuj i jedz je tak, jak lubisz!
Wegańskie nuggetsy z surówką i roślinnym sosem „serowym”
Rodzinny obiad, który zatrzyma przy stole na dłużej? Przygotuj warzywne nuggetsy w trzech idealnych panierkach z sałatką coleslaw i warzywnym sosem!
Wegańskie kofty z grilla
Pyszne wegańskie kofty w stylu greckim, czyli specjalnie formowane kotleciki grillowane na szpikulcu. Idealne jako obiad lub dodatek do sałatek.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Francuskie paluchy z pesto
- Pikantne szaszłyczki z łososia w ajwarze z grillowaną kapustą i sosem czosnkowym
- Muffiny z owocami lasu
- Sałatka z bakłażanem, szpinakiem i serem feta
- Ratatouille
- Kruche ciasteczka z orzechami
- Guacamole
- Pieczone gołąbki ziemniaczane z grzybami
- Relisz śliwkowy z przyprawami
- Tabbouleh z trzech rodzajów kaszy
- Wegańskie kofty z grilla
- Wegańskie ciasteczka śniadaniowe bez cukru
- Onigiri z tuńczykiem i słodkim sosem chili
- Twarożek z rzodkiewkami
- Schab ze szpinakiem i serem gorgonzola
- Sałatka z mango, awokado i tofu
- Palmiery z ciasta francuskiego ze szpinakiem
- Gofry bananowe z polewą czekoladową
- Zielony chłodnik z awokado
- Makaron z dynią, szałwią i włoską szynką – przepis
- Karaibskie smoothie owocowe z sałatą
- Zupa z dyni i makaronem z szynki
- Naleśniki z boczkiem
- Uda confit i soczysta pierś z kremowym purée ziemniaczanym i sosem z glazurowanej szalotki
- Zupa jagodowa z pianką z białek
- Kuleczki z koziego sera
- Buddha bowl z kaszą bulgur, falafelem i ajwarem
- 3 sposoby na wytrawne konfitury z pomidorów
- Sałatka z topinamburem
- Tarta z kiszoną kapustą
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (3)
662 dni temu
Wyszły bardzo dobre, na pewno znowu zrobię
odpowiedz
1087 dni temu
beznadzieja - papka wyszła
odpowiedz
1087 dni temu
Z masą na wegetariańskie kotleciki warto zawsze trochę popracować zanim zaczniemy smażenie. Jeśli jest zbyt rzadka, dodaj więcej kaszy lub spróbuj zagęścić ją odrobiną mąki lub bułki tartej. Mamy nadzieję, że przy następnym podejściu się uda.