Kotleciki z grochu ze szpinakiem
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

PRZYGOTUJ:

  • praskę do czosnku
  • blender ręczny

PRZYGOTUJ WCZEŚNIEJ:

Groch przełóż do dużej miski, zalej zimną wodą i dokładnie wypłucz. Czynność powtórz kilka razy, aż woda po płukaniu grochu będzie przejrzysta. Umyty groch ponownie zalej zimną wodą (tak, by przykrywała ona nasiona w całości) i odstaw na ok. 2-3 godziny, a najlepiej na całą noc.

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

KROK 1: GOTUJEMY GROCH

Wodę, w której moczyliśmy groch, odlewamy, a groch przekładamy do garnka. Zalewamy zimną wodą (tak, by jej poziom był ok. 2 cm wyższy niż poziom nasion – groch nie potrzebuje dużych ilości wody), doprawiamy solą i kminkiem, zagotowujemy. Zmniejszamy ogień.

Groch gotujemy, często mieszając, ok. 40-50 minut, aż nasiona wchłoną wodę, zmiękną i zaczną się rozpadać. W razie potrzeby – jeśli woda wyparuje szybciej, a groch wciąż będzie twardy – podlewamy go niewielkimi ilościami wody.

Ugotowany groch odstawiamy do wystudzenia.

KROK 2: BLANSZUJEMY SZPINAK

Na patelni, na rozgrzanej oliwie smażymy cebulę pokrojoną w drobną kostkę. Gdy się zeszkli, dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę. Smażymy chwilę, mieszając.

Dodajemy szpinak i blanszujemy, aż jego liście zmniejszą swoją objętość. Odstawiamy do wystudzenia.

KROK 3: PRZYGOTOWUJEMY MASĘ NA KOTLECIKI

Wystudzony groch przekładamy do miski i blendujemy na gładkie, jednolite purée. Dodajemy zawartość patelni, jajko, kaszę mannę i przyprawy. Mieszamy.

Zwilżamy dłonie wodą i z masy formujemy niewielkie kulki, które następnie lekko spłaszczamy i wyrównujemy po bokach, formując kształtne kotleciki.

KROK 4: SMAŻYMY KOTLECIKI

Uformowane kotleciki smażymy z obu stron na patelni, na rozgrzanej oliwie, aż się zarumienią. Po usmażeniu odsączamy z nadmiaru oliwy na papierowym ręczniku.

KROK 5: PODAJEMY KOTLECIKI

Usmażone kotleciki podajemy ze świeżym szpinakiem, cząstkami limonki i ulubionym sosem.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (3)

Avatar
  • DeadRaccoon DeadRaccoon
    453 dni temu
    Wyszły bardzo dobre, na pewno znowu zrobię

    odpowiedz

  • Gość Gość
    878 dni temu
    beznadzieja - papka wyszła

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    877 dni temu
    Z masą na wegetariańskie kotleciki warto zawsze trochę popracować zanim zaczniemy smażenie. Jeśli jest zbyt rzadka, dodaj więcej kaszy lub spróbuj zagęścić ją odrobiną mąki lub bułki tartej. Mamy nadzieję, że przy następnym podejściu się uda.

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!