
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ:
- praskę do czosnku
- blender ręczny
PRZYGOTUJ WCZEŚNIEJ:
Groch przełóż do dużej miski, zalej zimną wodą i dokładnie wypłucz. Czynność powtórz kilka razy, aż woda po płukaniu grochu będzie przejrzysta. Umyty groch ponownie zalej zimną wodą (tak, by przykrywała ona nasiona w całości) i odstaw na ok. 2-3 godziny, a najlepiej na całą noc.
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
KROK 1: GOTUJEMY GROCH
Wodę, w której moczyliśmy groch, odlewamy, a groch przekładamy do garnka. Zalewamy zimną wodą (tak, by jej poziom był ok. 2 cm wyższy niż poziom nasion – groch nie potrzebuje dużych ilości wody), doprawiamy solą i kminkiem, zagotowujemy. Zmniejszamy ogień.
Groch gotujemy, często mieszając, ok. 40-50 minut, aż nasiona wchłoną wodę, zmiękną i zaczną się rozpadać. W razie potrzeby – jeśli woda wyparuje szybciej, a groch wciąż będzie twardy – podlewamy go niewielkimi ilościami wody.
Ugotowany groch odstawiamy do wystudzenia.
KROK 2: BLANSZUJEMY SZPINAK
Na patelni, na rozgrzanej oliwie smażymy cebulę pokrojoną w drobną kostkę. Gdy się zeszkli, dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę. Smażymy chwilę, mieszając.
Dodajemy szpinak i blanszujemy, aż jego liście zmniejszą swoją objętość. Odstawiamy do wystudzenia.
KROK 3: PRZYGOTOWUJEMY MASĘ NA KOTLECIKI
Wystudzony groch przekładamy do miski i blendujemy na gładkie, jednolite purée. Dodajemy zawartość patelni, jajko, kaszę mannę i przyprawy. Mieszamy.
Zwilżamy dłonie wodą i z masy formujemy niewielkie kulki, które następnie lekko spłaszczamy i wyrównujemy po bokach, formując kształtne kotleciki.
KROK 4: SMAŻYMY KOTLECIKI
Uformowane kotleciki smażymy z obu stron na patelni, na rozgrzanej oliwie, aż się zarumienią. Po usmażeniu odsączamy z nadmiaru oliwy na papierowym ręczniku.
KROK 5: PODAJEMY KOTLECIKI
Usmażone kotleciki podajemy ze świeżym szpinakiem, cząstkami limonki i ulubionym sosem.
Zobacz podobne
przepisy
Zobacz przepisy
na lato
- Makaron z suszonymi pomidorami i sosem mascarpone
- Francuskie naleśniki crêpes Suzette z pomarańczami
- Zupa neapolitańska z serkiem topionym i makaronem
- Pieczarki z grilla z pesto i serem pleśniowym
- Corn dog
- Kurczak w sosie jogurtowym
- Pieczony naleśnik, czyli dutch baby
- Cacio e pepe – makaron z serem i pieprzem
- Sałatka Cezar z kurczakiem na dwa sposoby
- Aglio, olio e peperoncino – makaron z chili
- Spaghetti carbonara
- Butter chicken
- Ziemniaki z grilla
- Tortilla z kurczakiem i guacamole
- Klasyczna sałatka grecka
- Camembert z grilla
- Młode ziemniaki z grilla w boczku
- Papryka faszerowana z oliwkami
- Dressing musztardowo-miodowy
- Kotlet pożarski – przepis
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (3)
898 dni temu
Wyszły bardzo dobre, na pewno znowu zrobię
odpowiedz
1323 dni temu
beznadzieja - papka wyszła
odpowiedz
1322 dni temu
Z masą na wegetariańskie kotleciki warto zawsze trochę popracować zanim zaczniemy smażenie. Jeśli jest zbyt rzadka, dodaj więcej kaszy lub spróbuj zagęścić ją odrobiną mąki lub bułki tartej. Mamy nadzieję, że przy następnym podejściu się uda.