Kotlety z kaszy gryczanej i twarogu
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj:

  • maszynkę do mielenia

Sposób przygotowania:

KROK 1: GOTUJEMY KASZĘ

Do garnka wlewamy 5 szklanek wody, solimy, zagotowujemy. Do wrzącej wody dodajemy kaszę, gotujemy na sypko (ok. 12 minut), studzimy.

KROK 2: PRZYGOTOWUJEMY MASĘ NA KOTLETY

Cebulę kroimy w drobną kostkę i smażymy, aż się zeszkli. Studzimy. Połowę kaszy mieszamy z twarogiem i całość mielimy. Do zmielonej kaszy z twarogiem dodajemy kaszę nie zmieloną, ostudzoną cebulę, czosnek przeciśnięty przez praskę, jajka, bułkę tartą, drobno posiekany koperek i przyprawy. Całość dokładnie mieszamy i wyrabiamy na gładką masę.

WSKAZÓWKA! Jeśli masa będzie za mało gęsta, możemy dodać jeszcze bułki tartej lub łyżkę mąki ziemniaczanej.

KROK 3: FORMUJEMY I SMAŻYMY KOTLETY

Z masy formujemy kotleciki, obtaczamy je w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju, aż będą rumiane.

KROK 4: PODAJEMY KOTLETY

Kotlety podajemy gorące, najlepiej z zieloną sałatą i winegretem lub z sosem z pieczarek.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (30)

Avatar
  • Gość Gość
    1374 dni temu
    Czy kotlety można przyrządzić w parowarze?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1373 dni temu
    Kotlety można uparować, ale wówczas warto zadbać o to, by masa była odpowiednio gęsta, dodając nieco więcej bułki tartej lub mąkę ziemniaczaną. Oczywiście wówczas pomijamy również etap obtaczania kotletów w bułce tartej-tę czynność uwzględniamy tylko wtedy, gdy kotlety będą smażone.
  • Gość Gość
    1767 dni temu
    Czy można pominąć jajka?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1767 dni temu
    Można pominąć, aczkolwiek masa może się okazać zbyt sucha. Zobacz, jak możesz zastąpić jajka w przepisach: https://kuchnialidla.pl/jak-zastapic-jajko-w-przepisach Sposób z nasionami chia lub siemieniem lnianym powinien się tu sprawdzić idealnie :)
  • Monika Monika
    1826 dni temu
    Kotlety wyszły mi bardzo dobre... trochę bardziej doprawilam "po swojemu" ale generalnie są świetne

    odpowiedz

  • Sss Sss
    2032 dni temu
    Cudowne!

    odpowiedz

  • Gość Gość
    2079 dni temu
    Jakiej kaszy gryczanej należy użyć: palonej czy białej?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2077 dni temu
    Sprawdzi się tutaj zarówno palona, jak i biała. Wszystko zależy od Twoich preferencji :)
  • Kucharka Kucharka
    2441 dni temu
    Dzisiaj zrobilam, wyszly swietne. Zamiast smazyc, upieklam je w piekarniku i obtoczylam w sezamie. Polecam, naprawde warto je zrobic.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    2518 dni temu
    Pyszne. Proponuję dorzucić odrobine sambar masala, świetnie wyostrza smak.

    odpowiedz

  • mooshead mooshead
    2607 dni temu
    Kotlety rewelacja bardzo smaczne (choć nie jestem wielką fanką twarogu) podałam do nich sos tzatziki mmm pychota!!!! Dziękuję za przepis :)

    odpowiedz

  • początkujący wegetarianin początkujący wegetarianin
    2819 dni temu
    Kotlety wyszły bardzo delikatne, ale smaczne. Użyłam dwóch woreczków kaszy gryczanej niepalonej, 275g twarogu Pilos, zagęściłam kromką namoczonego chleba słonecznikowego i bułką tartą. Podam z ugotowaną fasolką szparagową.

    odpowiedz

  • KrzaKu83 KrzaKu83
    3050 dni temu
    Czy w przepisie faktycznie mamy na 2 szklanki kaszy gryczanej użyć 150 dag (czyli 1,5kg!) twarogu? Czy może to czeski błąd i chodziło o 150 gram serka?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3050 dni temu
    KrzaKu83, rzeczywiście wkradł się nam błąd :) Chodzi zdecydowanie o 150 g twarogu! Dziękujemy za czujność :)
  • ja ja
    2905 dni temu
    150 g to 10 razy mniej niż 1,5 kg :))))))) podstawy matematyki :)))
  • Gość Gość
    2885 dni temu
    z tego co ja tam widzę jest 150g (gram)
  • Gość Gość
    3059 dni temu
    Podoba mi się ludzka strawa. Jestem robotem:)

    odpowiedz

  • Glon Glon
    3621 dni temu
    Zrobiłem według tego przepisu i nawet dzieci się zachwycały, aż teraz ciągle pytają kiedy kotlety gryczane :). bardzo dobre, pycha!

    odpowiedz

  • basiastgGość basiastgGość
    3673 dni temu
    Jedna uwaga: 2 szklanki kaszy zalać 4 szklankami wody,podgrzewać aż kasza wchłonie wodę.Następnie zawinąć w kocyk na 25 minut.Wyjąć,zamieszać,będzie pyszna i sypka.Pozdrawiam.

    odpowiedz

  • basiastgGość basiastgGość
    3673 dni temu
    Czytałam i robiłam.Wyszły świetne i bardzo smaczne.Zabieram przepis do swojego kajetu.Dziękuję i pozdrawiam serdecznie

    odpowiedz

  • Gościówa Gościówa
    3914 dni temu
    Przepis ok, poza tym, że wg mnie na tą ilość 3 łyżeczki soli to za dużo. Lepiej próbować. Dodałam 2 (rozróżniam łyżkę od łyżeczki), a i tak było za słonę i musiałam dorobić.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3984 dni temu
    Pyszne i zdrowe :)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    4004 dni temu
    to ma byc 150 g przynajmniej ja tak robilam i wyszly bardzo dobre,tylko najlepiej smakuja takie letnie nie gorace :)

    odpowiedz

  • Karolina Karolina
    4132 dni temu
    A ja mam inne pytanie-czy w przepisie przypadkiem nie ma błędu? Podane jest 150 dag twarogu, ale to przecież aż 1,5 kg! Czy autor przepisu mógłby to sprostować? :)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    4132 dni temu
    A ja robilam tak jak w przepisie i 2 szklanki kaszy w 5 szklankach wody po 10 minutach gotowania są paćką a nie na sypko...

    odpowiedz

  • Gość Gość
    4135 dni temu
    super zrobiłem i są dobre polecam +++++

    odpowiedz

  • Anja Iseni Anja Iseni
    4163 dni temu
    nie przepadam kasza gryczanea,ale kotlety wyszly bardzo dobre,ja z robilam z dwoch woreczkow kaszy z warzywami i kostki twrogu czyli 250g

    odpowiedz

  • Sylwia Sylwia
    4185 dni temu
    Czy można zamiast na tłuszczu wykonać w piekarniku na blaszcze?

    odpowiedz

  • Gość Gość
    2966 dni temu
    Można, polecam, właśnie dziś dokładnie takie zrobiłam ;)
  • Gość Gość
    4193 dni temu
    Przepyszne!

    odpowiedz

zobacz wszystkie


Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!