Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotowanie
Do garnka wlewamy 5 szklanek wody, solimy, zagotowujemy. Do wrzącej wody dodajemy kaszę, gotujemy na sypko (ok. 12 minut), studzimy.
Cebulę kroimy w drobną kostkę i smażymy, aż się zeszkli. Studzimy. Połowę ilości kaszy mielemy razem z twarogiem. Do zmielonej kaszy z twarogiem dodajemy kaszę nie zmieloną, ostudzoną cebulę, czosnek przeciśnięty przez praskę, jajka, bułkę tartą, drobno posiekany koperek i przyprawy. Wyrabiamy na gładką masę. Jeśli masa będzie za mało gęsta, możemy dodać jeszcze bułki tartej lub łyżkę mąki ziemniaczanej.
Z masy formujemy kotleciki, obtaczamy je w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju, aż będą rumiane. Podajemy gorące, najlepiej z zieloną sałatą i winegretem lub z sosem z pieczarek.
Zobacz podobne
przepisy
Zupa czosnkowa
Rozgrzewająca zupa czosnkowa z dodatkiem sera oraz chrupiącymi grzankami kusi swym smakiem nawet w najchłodniejsze dni.
Racuchy z kaszy gryczanej z gulaszem
Kasza gryczana jest dobra nie tylko na sypko. Przygotujesz z niej także pyszne racuchy. Z mięsnym sosem są przepyszne!
Serniczki z kaszy gryczanej z imbirem
Wariacja na temat sernika i oryginalny pomysł na wykorzystanie kaszy gryczanej. To słodki i zdrowy deser dla każdego.
Zupa serowa z grzankami
Rozgrzewająca propozycja dla miłośników kremowych zup: łagodny smak serka topionego połączony z chrupiącymi grzankami.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Bożonarodzeniowa babka piernikowa
- Ryżowe krokiety z mozzarellą i pieczarkami
- Sałatka z fasoli i awokado
- Szaszłyki bałkańskie
- Proste tortille z serem i pieczarkami
- Sałatka z kaszą pęczak, żurawinami i schabem
- Letnia sałatka z arbuzem i dressingiem cytrynowym
- Tyrolski gröstl
- Pierogi z serem, kaszą gryczaną i miętą
- Kotlety mielone z karpia
- Racuchy z jabłkami
- Wytrawne ciasto z pomidorami
- Kotlety mielone z purée
- Pierogi z serem i kaszą
- Sernik czereśniowy na maślance
Komentarze (30)
1166 dni temu
Czy kotlety można przyrządzić w parowarze?
odpowiedz
1166 dni temu
Kotlety można uparować, ale wówczas warto zadbać o to, by masa była odpowiednio gęsta, dodając nieco więcej bułki tartej lub mąkę ziemniaczaną. Oczywiście wówczas pomijamy również etap obtaczania kotletów w bułce tartej-tę czynność uwzględniamy tylko wtedy, gdy kotlety będą smażone.
1559 dni temu
Czy można pominąć jajka?
odpowiedz
1559 dni temu
Można pominąć, aczkolwiek masa może się okazać zbyt sucha. Zobacz, jak możesz zastąpić jajka w przepisach: https://kuchnialidla.pl/jak-zastapic-jajko-w-przepisach Sposób z nasionami chia lub siemieniem lnianym powinien się tu sprawdzić idealnie :)
1618 dni temu
Kotlety wyszły mi bardzo dobre... trochę bardziej doprawilam "po swojemu" ale generalnie są świetne
odpowiedz
1824 dni temu
Cudowne!
odpowiedz
1871 dni temu
Jakiej kaszy gryczanej należy użyć: palonej czy białej?
odpowiedz
1870 dni temu
Sprawdzi się tutaj zarówno palona, jak i biała. Wszystko zależy od Twoich preferencji :)
2233 dni temu
Dzisiaj zrobilam, wyszly swietne. Zamiast smazyc, upieklam je w piekarniku i obtoczylam w sezamie. Polecam, naprawde warto je zrobic.
odpowiedz
2310 dni temu
Pyszne. Proponuję dorzucić odrobine sambar masala, świetnie wyostrza smak.
odpowiedz
2400 dni temu
Kotlety rewelacja bardzo smaczne (choć nie jestem wielką fanką twarogu) podałam do nich sos tzatziki mmm pychota!!!! Dziękuję za przepis :)
odpowiedz
2611 dni temu
Kotlety wyszły bardzo delikatne, ale smaczne. Użyłam dwóch woreczków kaszy gryczanej niepalonej, 275g twarogu Pilos, zagęściłam kromką namoczonego chleba słonecznikowego i bułką tartą. Podam z ugotowaną fasolką szparagową.
odpowiedz
2843 dni temu
Czy w przepisie faktycznie mamy na 2 szklanki kaszy gryczanej użyć 150 dag (czyli 1,5kg!) twarogu? Czy może to czeski błąd i chodziło o 150 gram serka?
odpowiedz
2843 dni temu
KrzaKu83, rzeczywiście wkradł się nam błąd :) Chodzi zdecydowanie o 150 g twarogu! Dziękujemy za czujność :)
2698 dni temu
150 g to 10 razy mniej niż 1,5 kg :))))))) podstawy matematyki :)))
2678 dni temu
z tego co ja tam widzę jest 150g (gram)
2851 dni temu
Podoba mi się ludzka strawa. Jestem robotem:)
odpowiedz
3414 dni temu
Zrobiłem według tego przepisu i nawet dzieci się zachwycały, aż teraz ciągle pytają kiedy kotlety gryczane :). bardzo dobre, pycha!
odpowiedz
3466 dni temu
Jedna uwaga: 2 szklanki kaszy zalać 4 szklankami wody,podgrzewać aż kasza wchłonie wodę.Następnie zawinąć w kocyk na 25 minut.Wyjąć,zamieszać,będzie pyszna i sypka.Pozdrawiam.
odpowiedz
3466 dni temu
Czytałam i robiłam.Wyszły świetne i bardzo smaczne.Zabieram przepis do swojego kajetu.Dziękuję i pozdrawiam serdecznie
odpowiedz
3706 dni temu
Przepis ok, poza tym, że wg mnie na tą ilość 3 łyżeczki soli to za dużo. Lepiej próbować. Dodałam 2 (rozróżniam łyżkę od łyżeczki), a i tak było za słonę i musiałam dorobić.
odpowiedz
3776 dni temu
Pyszne i zdrowe :)
odpowiedz
3796 dni temu
to ma byc 150 g przynajmniej ja tak robilam i wyszly bardzo dobre,tylko najlepiej smakuja takie letnie nie gorace :)
odpowiedz
3924 dni temu
A ja mam inne pytanie-czy w przepisie przypadkiem nie ma błędu? Podane jest 150 dag twarogu, ale to przecież aż 1,5 kg! Czy autor przepisu mógłby to sprostować? :)
odpowiedz
3924 dni temu
A ja robilam tak jak w przepisie i 2 szklanki kaszy w 5 szklankach wody po 10 minutach gotowania są paćką a nie na sypko...
odpowiedz
3927 dni temu
super zrobiłem i są dobre polecam +++++
odpowiedz
3955 dni temu
nie przepadam kasza gryczanea,ale kotlety wyszly bardzo dobre,ja z robilam z dwoch woreczkow kaszy z warzywami i kostki twrogu czyli 250g
odpowiedz
3977 dni temu
Czy można zamiast na tłuszczu wykonać w piekarniku na blaszcze?
odpowiedz
2758 dni temu
Można, polecam, właśnie dziś dokładnie takie zrobiłam ;)
3986 dni temu
Przepyszne!
odpowiedz
zobacz wszystkie