Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ:
- formę do zapiekania o wymiarach 30 x 20 cm
- papier do pieczenia
- piekarnik rozgrzany do temperatury 220°C
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Krok 1: MIESZAMY SKŁADNIKI
Jajka mieszamy w misce z mlekiem i szczyptą soli. Bułkę tartą mieszamy w drugiej misce z parmezanem, ziołami włoskimi i solą.
Krok 2: PRZYGOTOWUJEMY I PIECZEMY BAKŁAŻANY
Bakłażany kroimy w talarki o grubości ok. 1 cm. Każdy zanurzamy w jajku z mlekiem, a następnie w bułce tartej i parmezanie.
Przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy przez 15 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 220°C. Po tym czasie odwracamy je i pieczemy kolejne 15 minut. Po upieczeniu nie wyłączamy piekarnika.
Krok 3: PRZYGOTOWUJEMY I PIECZEMY ZAPIEKANKĘ
Połowę sosu wylewamy na dno formy do pieczenia. Układamy na nim ⅓ bakłażanów i oprószamy je ⅓ mozzarelli oraz odrobiną posiekanej bazylii. Całość przykrywamy warstwą sosu. Czynności powtarzamy do momentu wyczerpania wszystkich składników. Na koniec obficie posypujemy wierzch mozzarellą i bazylią.
Zapiekankę pieczemy bez przykrycia przez 20 minut, w piekarniku nagrzanym do temperatury 220°C, aż wierzch będzie złocisty.
Zobacz podobne
przepisy
Zapiekanka z grillowaną cukinią
Szukasz pomysłu na łatwą zapiekankę wegetariańską? Wypróbuj przepis na zapiekankę z cukinią!
Zapiekanka z dyni z chipsami z pietruszki
Wykorzystaj dynię, by przygotować oryginalną, sycącą zapiekankę, która sprawdzi się w roli obiadu dla całej rodziny. Z chipsami z pietruszki smakuje wyśmienicie!
Warzywna zapiekanka z serem feta
Szukasz prostego i efektownego dania inspirowanego kuchnią grecką? Koniecznie przygotuj więc wg przepisu Kingi warzywną zapiekankę na spodzie z ciasta francuskiego!
Zapiekanka z wegańskim mielonym i warzywami
Wegezapiekanka to doskonałe danie na rodzinny obiad lub kolację w gronie znajomych. Wypróbuj ten przepis i sprawdź, jak szybko zapiekanka znika z talerzy!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Wigilijny barszcz czerwony z uszkami – przepis
- Pistacjowy sernik baskijski
- Kompot z suszu z cytryną
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Ryba po japońsku
- Śledzie po kaszubsku
- Przekąski sylwestrowe
- Kapusta z grochem
- Dorsz w czosnku i cytrynie
- Wegańska ryba po grecku
- Golonka pieczona po bawarsku
- Ekspresowy bigos - z kiszonej lub świeżej kapusty
- Miodownik z kremem z kaszy manny
- Błyskawiczne pierniczki
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (0)