Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ:
- formę do zapiekania o wymiarach 30 x 20 cm
- papier do pieczenia
- piekarnik rozgrzany do temperatury 220°C
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Krok 1: MIESZAMY SKŁADNIKI
Jajka mieszamy w misce z mlekiem i szczyptą soli. Bułkę tartą mieszamy w drugiej misce z parmezanem, ziołami włoskimi i solą.
Krok 2: PRZYGOTOWUJEMY I PIECZEMY BAKŁAŻANY
Bakłażany kroimy w talarki o grubości ok. 1 cm. Każdy zanurzamy w jajku z mlekiem, a następnie w bułce tartej i parmezanie.
Przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy przez 15 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 220°C. Po tym czasie odwracamy je i pieczemy kolejne 15 minut. Po upieczeniu nie wyłączamy piekarnika.
Krok 3: PRZYGOTOWUJEMY I PIECZEMY ZAPIEKANKĘ
Połowę sosu wylewamy na dno formy do pieczenia. Układamy na nim ⅓ bakłażanów i oprószamy je ⅓ mozzarelli oraz odrobiną posiekanej bazylii. Całość przykrywamy warstwą sosu. Czynności powtarzamy do momentu wyczerpania wszystkich składników. Na koniec obficie posypujemy wierzch mozzarellą i bazylią.
Zapiekankę pieczemy bez przykrycia przez 20 minut, w piekarniku nagrzanym do temperatury 220°C, aż wierzch będzie złocisty.
Zobacz podobne
przepisy
Zapiekanka z grillowaną cukinią
Szukasz pomysłu na łatwą zapiekankę wegetariańską? Wypróbuj przepis na zapiekankę z cukinią!
Zapiekanka z dyni z chipsami z pietruszki
Wykorzystaj dynię, by przygotować oryginalną, sycącą zapiekankę, która sprawdzi się w roli obiadu dla całej rodziny. Z chipsami z pietruszki smakuje wyśmienicie!
Warzywna zapiekanka z serem feta
Szukasz prostego i efektownego dania inspirowanego kuchnią grecką? Koniecznie przygotuj więc wg przepisu Kingi warzywną zapiekankę na spodzie z ciasta francuskiego!
Zapiekanka z wegańskim mielonym i warzywami
Wegezapiekanka to doskonałe danie na rodzinny obiad lub kolację w gronie znajomych. Wypróbuj ten przepis i sprawdź, jak szybko zapiekanka znika z talerzy!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Duszone udka z indyka na winie
- Lasagne ze szpinakiem i pomidorami
- Piersi kurczaka w chipsach z sosem musztardowym
- Marchwiowe placuszki z sosem serowym
- Imam bayildi – nadziewane bakłażany
- Caponata
- Cukinia faszerowana mięsem mielonym
- Paglia e fieno – makaron z groszkiem
- Łosoś w sosie teriyaki z warzywami na parze
- Kurczak z ostrą pastą curry i liczi!
- Sałatka w stylu greckim z makaronem kritharaki
- Ciasto wiewiórka
- Gofry z jogurtem i borówkami
- Koktajl na odnowę – zielony z gruszką
- Kremowa jajecznica z pomidorami
- Przepis na sos bolognese
- Zapiekanka z bakłażanów z mozzarellą i parmezanem
- NALEWKA ŚLIWKOWA
- Kuchnia molekularna: lody z zupy, suszone żółtka i pianka serowa
- KURKI W ZALEWIE OCTOWEJ
- Sałatka z kaszą jęczmienną i zielonymi szparagami
- Kotlet schabowy z miodową kapustą
- Tajine z wołowiną
- Puszyste dyniowe placuszki
- Bułki maślane
- Szaszłyki z czosnkowych krewetek z sałatką z grejpfruta i awokado
- Sałatka z kaczką, gruszką i buraczkiem
- Paszteciki z ciasta francuskiego z kapustą i grzybami
- KURKI W ZALEWIE OCTU JABŁKOWEGO
- Pizza rzymska
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (0)