Sałatka z pieczonym batatem

Kinga Paruzel

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

PRZYGOTUJ:

  • piekarnik rozgrzany do temperatury 220°C
  • ręcznik papierowy
  • papier do pieczenia
  • blachę do pieczenia
  • rózgę kuchenną

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

KROK 1: PIECZEMY BATAT

Batat myjemy, osuszamy za pomocą papierowego ręcznika i kroimy w talarki o grubości ok. 1 cm. Każdy talarek skrapiamy oliwą z oliwek i oprószamy przyprawami: wędzoną papryką, ostrą papryką, solą i pieprzem.

Talarki batata w przyprawach przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 20 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 220°C.

Krok 2: DOKŁADAMY CIECIERZYCĘ

Po upływie 20 minut wyjmujemy z piekarnika blachę z batatami i wykładamy na nią odsączoną z zalewy ciecierzycę skropioną oliwą. Blachę wstawiamy do piekarnika na kolejne 20 minut i pieczemy, aż ciecierzyca stanie się chrupiąca, a bataty miękkie.

Krok 3: PRZYGOTOWUJEMY DRESSING

Oliwę z oliwek, skórkę otartą z pomarańczy, sok pomarańczowy, sok wyciśnięty z cytryny, syrop klonowy, musztardę, nasiona chia i sól łączymy w miseczce, a następnie dokładnie mieszamy, np. za pomocą rózgi kuchennej.

Krok 4: KOMPONUJEMY I PODAJEMY SAŁATKĘ

W osobnej dużej misce łączymy jarmuż z poszatkowaną brukselką. Dodajemy dressing i delikatnie mieszamy całość za pomocą dłoni. Sałatkę przekładamy do osobnych miseczek.

Na wierzchu układamy pieczone talarki z batata, podpieczoną ciecierzycę i pokrojone w kostkę awokado.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (0)

Avatar

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!