Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ:
- piekarnik rozgrzany do temperatury 220°C
- ręcznik papierowy
- papier do pieczenia
- blachę do pieczenia
- rózgę kuchenną
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
KROK 1: PIECZEMY BATAT
Batat myjemy, osuszamy za pomocą papierowego ręcznika i kroimy w talarki o grubości ok. 1 cm. Każdy talarek skrapiamy oliwą z oliwek i oprószamy przyprawami: wędzoną papryką, ostrą papryką, solą i pieprzem.
Talarki batata w przyprawach przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 20 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 220°C.
Krok 2: DOKŁADAMY CIECIERZYCĘ
Po upływie 20 minut wyjmujemy z piekarnika blachę z batatami i wykładamy na nią odsączoną z zalewy ciecierzycę skropioną oliwą. Blachę wstawiamy do piekarnika na kolejne 20 minut i pieczemy, aż ciecierzyca stanie się chrupiąca, a bataty miękkie.
Krok 3: PRZYGOTOWUJEMY DRESSING
Oliwę z oliwek, skórkę otartą z pomarańczy, sok pomarańczowy, sok wyciśnięty z cytryny, syrop klonowy, musztardę, nasiona chia i sól łączymy w miseczce, a następnie dokładnie mieszamy, np. za pomocą rózgi kuchennej.
Krok 4: KOMPONUJEMY I PODAJEMY SAŁATKĘ
W osobnej dużej misce łączymy jarmuż z poszatkowaną brukselką. Dodajemy dressing i delikatnie mieszamy całość za pomocą dłoni. Sałatkę przekładamy do osobnych miseczek.
Na wierzchu układamy pieczone talarki z batata, podpieczoną ciecierzycę i pokrojone w kostkę awokado.
Zobacz podobne
przepisy
Wegetariańskie chili z batatami
Chili może smakować równie pysznie bez mięsnych dodatków. Skosztuj lżejszej wersji chili, idealnej na ciepłe, rodzinne wieczory.
Sałatka z kolorowych ziemniaków
Kolorowe ziemniaki i papryka, orzeźwiający granat i aromatyczna kolendra! Zobacz, jak przygotować sałatkę pełną kolorów!
Grillowane bataty z sosem chimichurri
Słodkie ziemniaki i ziołowo-pikantny sos to idealne zestawienie. Podaj bataty z sosem chimichurri w formie sałatki na ciepło lub potraktuj je jako dodatek do dań z grilla!
Sałatka z grillowanym bakłażanem
Bakłażan lubi grillowanie i świetnie pasuje do sałatek. Wykorzystaj wszystkie zalety tego warzywa, by przygotować świeżą i aromatyczną sałatkę z dressingiem na bazie tahini!
Sałatka z batatem, czyli idealnie zrównoważona kompozycja smaków
Sałatka z batatem to wyjątkowe połączenie słodyczy z kwaśnymi nutami. W takiej odsłonie bataty smakują wprost doskonale! Ale nasza sałatka z batatów ma też inne zalety. To bez wątpienia sycący posiłek, którym na długo zaspokoisz głód. Wartości odżywcze zawdzięcza samym batatom, jak również ciecierzycy bogatej w białko. Z kolei awokado to źródło tłuszczów. Pyszne sałatki z batatem to idealny dodatek do dania głównego podczas obiadu. Zapewniamy jednak, że sprawdzą się także jako lekka kolacja czy pożywny lunch do pracy, którego nie trzeba podgrzewać! Co więcej, sałatkę z batata według naszego przepisu z łatwością dostosujesz do własnych preferencji!
Jak zrobić sałatkę z batatami?
Przepis na sałatkę z batatów i awokado nie wymaga żadnych szczególnych umiejętności. Nawet początkujący adepci sztuki kulinarnej sobie z nim poradzą! O czym pamiętać, przygotowując sałatkę z batatem i awokado? Wybieraj świeże i dojrzałe warzywa, owoce czy zioła. Nie używaj składników z oznakami zepsucia! Dokładnie umyj warzywa oraz owoce przed ich dodaniem do sałatki, aby usunąć zanieczyszczenia, pestycydy i bakterie. Czy to przygotowując sałatkę z batatów, czy jakąkolwiek inną, nie używaj jednego noża i deski do krojenia surowego mięsa oraz warzyw, aby uniknąć zanieczyszczeń krzyżowych!
Jak wzbogacić przepis na sałatkę z batatem?
Jak wspomnieliśmy wyżej, sałatka z pieczonym batatem i fetą zachęca do eksperymentów kulinarnych. Możesz wzbogacić ją o składniki, na które masz w danej chwili ochotę – weź jednak pod uwagę, że niektóre produkty szczególnie do niej pasują. Co proponujemy? Sałatka z batatem i fetą okaże się strzałem w dziesiątkę z pomidorkami koktajlowymi. Są one słodkie, soczyste i mają intensywny, pomidorowy smak. To częsty składnik rozmaitych sałatek! Kilka pomidorków przeciętych na pół dodaj do kompozycji na samym końcu, tuż przed podaniem potrawy. Ciekawy dodatek do sałatki z batatem i ciecierzycą stanowią również orzechy. W towarzystwie batatów najlepiej czuje się odmiana włoska oraz pekan.
Sałatka z batatem i ciecierzycą świetnie komponuje się z cząstkami granatu! Jego łagodna, przyjemna słodkość przeplatająca się z kwaskowymi akcentami z sosu sprawi, że sałatka z batatami i ciecierzycą zyska intrygujący charakter. Co więcej, nawet same składniki sałatki z batatów i ciecierzycy możesz poddać drobnym modyfikacjom. Nic nie stoi na przeszkodzie, aby jarmuż wymienić na liście rukoli. Mimo ostrzejszego smaku fantastycznie pasują do łagodnych batatów oraz kwaskowego sosu. Nic się nie stanie, kiedy podmienisz ciecierzycę na inne warzywo strączkowe, np. fasolę czy zieloną soczewicę. Z kolei ugotowane lub usmażone kawałki kurczaka, grillowany łosoś czy tofu uczynią sałatkę pełnoprawnym daniem obiadowym, po którym na długo zapomnisz o głodzie. Nasza kolejna propozycja to kasze – quinoa czy kuskus dodadzą daniu objętości, smaku oraz wartości odżywczych.
Najczęściej zadawane pytania:
Choć sałatka z batatami i awokado według przepisu Kuchni Lidla nie powinna sprawić Ci trudności, istnieją punkty, którym warto poświęcić więcej uwagi podczas jej przygotowania. Najwięcej pytań dotyczy pieczenia batatów oraz przygotowania dressingu. Postaramy się rozwiać wątpliwości dotyczące obu kwestii. Przekonaj się, co sprawi, że sałatka z pieczonymi batatami zachwyci Cię smakiem!
Jak upiec batata do sałatki?
Gdy skórka batatów jest nierówna lub zanieczyszczona, pozbądź się jej. Przed pieczeniem warto przez około 20 minut potrzymać je w wodzie, aby pozbyły się nadmiaru skrobi. Dzięki temu zyskają chrupkość. Do pieczenia użyj blachy wyłożonej pergaminem lub folią aluminiową. Rozłóż równe kawałki równomiernie na jej powierzchni. Podczas pieczenia sprawdź, czy widelec wchodzi i wychodzi łatwo z wnętrza batatów. Gdy to poczujesz, to znak, że są już gotowe. Co ważne, aby sałatka z pieczonym batatem smakowała i wyglądała, jak należy, pozwól mu trochę ostygnąć przed ich dodaniem do reszty składników.
Jaki dressing do sałatki z batatem?
Do sałatki z batatami pasują różne rodzaje dressingu, które mogą podkreślić smak poszczególnych składników. Oto kilka propozycji dressingu, które świetnie pasują do sałatki z batatami:
- Dressing vinaigrette (sos winegret) z miodem i musztardą
Wymieszaj oliwę z oliwek (1 łyżka), ocet balsamiczny (1 łyżeczka), musztardę Dijon (3 łyżki), miód, sól i pieprz. To dressing o słodko-kwaskowym smak, który znakomicie komponuje się ze słodyczą batatów.
- Sos jogurtowy z limonką i kolendrą
Wymieszaj jogurt naturalny (250 g), sok z połówki limonki, posiekaną kolendrę (kilka gałązek), sól i pieprz. Ten prosty sos dodaje kompozycji świeżości i delikatności.
- Tahini z cytryną i czosnkiem
Połącz tahini (pastę sezamową – pół szklanki), sok z jednej cytryny, posiekany czosnek (3 ząbki, wedle uznania), sól i odrobinę wody, aby uzyskać odpowiednią konsystencję mieszanki. Za sprawą tego dressingu sałatka zyska kremowość oraz oryginalne nuty smakowe.
- Oliwa z oliwek z dodatkiem ziół
Do kilku łyżek oliwy z oliwek dodaj posiekane świeże zioła (np. rozmaryn, tymianek, oregano), sok z połówki cytryny, sól i pieprz. Ten łatwy sos nada sałatce szlachetny, świeży smak.
Zachęciły Cię bataty w sałatce według przepisu Kuchni Lidla? Wobec tego koniecznie wprowadź nasz pomysł w życie!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Wytrawne ciasto czekoladowe z koniakiem
- Schab pieczony z oliwkami i sałatką z grillowanego bakłażana
- Powidła śliwkowe z nutą pomarańczy i cynamonu
- Podudzia indyka z marchewką
- Słodko-słony bezowiec
- Kanapka z lazurem i kurczakiem
- Przekąska z pieczonej ciecierzycy na słodko
- Wegańska zupa z ciecierzycy
- Stek ze schabu z dzika z miętą i tymiankiem
- Wegańskie flaczki z boczniaków
- Wegański lunchbox: kanapki z sałatką z ciecierzycy
- Wegańskie pączki z kremem czekoladowym
- Ciasteczka pistacjowe z białą czekoladą
- Beza migdałowa z truskawkami i bitą śmietaną
- Sałatka z brokułem i jajkiem
- Sałatka z malinami, gnocchi i cytrynowym winegretem
- Kurczak pieczony w marynacie orzechowej z młodymi warzywami
- Domek z piernika
- Sok z buraka – szybki przepis
- Kanapka z kiełbasą z Turyngii
- Sałatka z rostbefem i z pesto bazyliowym
- Tapas z salchichón
- Kurczak i brukselka w sosie pomarańczowym
- Domowe lody waniliowo-truskawkowe
- Miniserniczki bez laktozy
- Kruche miodowe ciasteczka
- Kleik ryżowy z jabłkiem
- Jabłka zapiekane z żurawiną
- Omlet z zielonymi szparagami i czosnkiem niedźwiedzim
- Mus szarlotkowy
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (1)
366 dni temu
Dziś zrobiłem SAŁATKĘ Z PIECZONYM BATATEM Wyszła baaardzo dobra !! Z mojej strony dodałem jeszce groszek i kukurydzę Wyszła super smaczna !!! Gratuluje pomyslu i przepisu. Pozdrawiam
odpowiedz