zobacz film Zapiekanka tian z dodatkiem zapiekanego sera pavé

Kinga Paruzel

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj:

  • dwa naczynia żaroodporne (jedno może być mniejsze)
  • piekarnik rozgrzany do temp. 180°C

Sposób przygotowania:

KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY WARZYWA

Bakłażany, cukinie, pomidory i cebulę kroimy w plastry o grubości ok. 0,5 cm.

WSKAZÓWKA! Jeśli warzywa, których używamy, są zbyt szerokie, możemy przekroić je wzdłuż na pół.

KROK 2: PRZYGOTOWUJEMY PRZYPRAWY

Do miseczki przelewamy oliwę i wsypujemy zioła prowansalskie, sól i pieprz. Czosnek przeciskamy przez praskę i również dodajemy do miseczki. Całość dokładnie mieszamy i tak przygotowanymi składnikami smarujemy naczynie żaroodporne.

KROK 3: UKŁADAMY WARZYWA I PIECZEMY ZAPIEKANKĘ

Warzywa układamy na przemian, dość ciasno, w naczyniu żaroodpornym. Tak przygotowaną zapiekankę zalewamy pozostałą oliwą z przyprawami i pieczemy przez ok. 1 godzinę w piekarniku rozgrzanym do 180°C.

KROK 4: PRZYGOTOWUJEMY ZAPIEKANY SER

Ser nacinamy w kratkę na ok. 1 cm głębokości. Czosnek dość drobno siekamy, a gruszkę kroimy w kostkę. Bagietkę kroimy w kromki.

WSKAZÓWKA! Idealną gruszką do tego przepisu będzie gruszka konferencja, która jest wyjątkowo słodką odmianą tego owocu.

KROK 5: ZAPIEKAMY SER

Ser przekładamy do mniejszego naczynia żaroodpornego. Następnie układamy na nim czosnek i gruszkę i całość skrapiamy połową oliwy. Kromki bagietki skrapiamy drugą połową oliwy i układamy obok sera. Tak przygotowane dodatki dodajemy do piekącej się zapiekanki na ok. 10-15 minut.

KROK 6: PODAJEMY DANIE

Zapiekankę podajemy razem z serem, z dodatkiem 2-3 gałązek rozmarynu.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (0)

Avatar

Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!