Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- dwa naczynia żaroodporne (jedno może być mniejsze)
- piekarnik rozgrzany do temp. 180°C
Sposób przygotowania:
KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY WARZYWA
Bakłażany, cukinie, pomidory i cebulę kroimy w plastry o grubości ok. 0,5 cm.
WSKAZÓWKA! Jeśli warzywa, których używamy, są zbyt szerokie, możemy przekroić je wzdłuż na pół.
KROK 2: PRZYGOTOWUJEMY PRZYPRAWY
Do miseczki przelewamy oliwę i wsypujemy zioła prowansalskie, sól i pieprz. Czosnek przeciskamy przez praskę i również dodajemy do miseczki. Całość dokładnie mieszamy i tak przygotowanymi składnikami smarujemy naczynie żaroodporne.
KROK 3: UKŁADAMY WARZYWA I PIECZEMY ZAPIEKANKĘ
Warzywa układamy na przemian, dość ciasno, w naczyniu żaroodpornym. Tak przygotowaną zapiekankę zalewamy pozostałą oliwą z przyprawami i pieczemy przez ok. 1 godzinę w piekarniku rozgrzanym do 180°C.
KROK 4: PRZYGOTOWUJEMY ZAPIEKANY SER
Ser nacinamy w kratkę na ok. 1 cm głębokości. Czosnek dość drobno siekamy, a gruszkę kroimy w kostkę. Bagietkę kroimy w kromki.
WSKAZÓWKA! Idealną gruszką do tego przepisu będzie gruszka konferencja, która jest wyjątkowo słodką odmianą tego owocu.
KROK 5: ZAPIEKAMY SER
Ser przekładamy do mniejszego naczynia żaroodpornego. Następnie układamy na nim czosnek i gruszkę i całość skrapiamy połową oliwy. Kromki bagietki skrapiamy drugą połową oliwy i układamy obok sera. Tak przygotowane dodatki dodajemy do piekącej się zapiekanki na ok. 10-15 minut.
KROK 6: PODAJEMY DANIE
Zapiekankę podajemy razem z serem, z dodatkiem 2-3 gałązek rozmarynu.
Zobacz podobne
przepisy
Podudzia kurczaka cajun z zapiekanką z cukinii i koziego sera
Potrawa z francusko-amerykańskimi korzeniami. Najważniejsze w niej to mieszanka ziół - cajun. Będzie pikantnie!
Jajko cocotte z wędzonym łososiem i prowansalskim ratatouille
Tym razem będzie bardzo francusko i bardzo fit. Bo taka jest potrawa ratatouille rodem z Nicei oraz jajka cocotte.
Brukselka pod beszamelem i parmezanem
Dodatek do obiadu lub samodzielne danie – brukselka zapiekana pod beszamelem! Łatwy przepis Kingi Paruzel z pewnością trafi do Waszych ulubionych!
Ratatouille z serem pleśniowym
Szukasz pomysłu na obiad dla całej rodziny? Spróbuj ratatouille wg przepisu Kingi! To pełne warzyw danie, które jest klasykiem kuchni w stylu francuskim, z niebanalnym dodatkiem w postaci sera pleśniowego.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Domek z piernika
- Pierogi z kapustą i grzybami
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Uszka z grzybami
- Błyskawiczne pierniczki
- Pieczona ryba po grecku
- Wegańska ryba po grecku
- Miodownik z kremem z kaszy manny
- Wigilijny barszcz czerwony z uszkami – przepis
- Świąteczne pierniczki
- Zupa grzybowa z makaronem
- Sernik piernikowy
- Ciasto na pierogi
- Wigilijny makowiec
- Ekspresowy bigos - z kiszonej lub świeżej kapusty
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (1)
44 dni temu
Przepyszneee... dziękuję! Nie dostałam tego sera, ale dodałam jakiś rodzaj camembert i bajka :)
odpowiedz