Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- blender ręczny
- żeliwną patelnię lub okrągłe naczynie żaroodporne
- piekarnik rozgrzany do temp. 220°C
Sposób przygotowania:
KROK 1: PODSMAŻAMY CEBULĘ I CZOSNEK
Cebulę i paprykę kroimy w kostkę, a czosnek siekamy. Na dnie patelni rozgrzewamy oliwę. Cebulę podsmażamy, aż się zeszkli. Następnie dodajemy czosnek i zioła i smażymy przez ok. 1 minutę.
KROK 2: GOTUJEMY SOS
Do podsmażonych składników dodajemy paprykę i pomidory z puszki. Całość dokładnie mieszamy i gotujemy przez ok. 10-15 minut na małym ogniu. Sos doprawiamy octem balsamicznym, solą i pieprzem i jeszcze chwilę gotujemy. Następnie go blendujemy.
KROK 3: PRZYGOTOWUJEMY WARZYWA
Wszystkie pozostałe warzywa dokładnie myjemy i kroimy w dość cienkie talarki. Ser kroimy w plastry.
KROK 4: UKŁADAMY SKŁADNIKI I PIECZEMY RATATOUILLE
Sos przekładamy na dno patelni lub naczynia. Pokrojone w talarki warzywa układamy od krawędzi do środka, naprzemiennie. Pomiędzy plastry warzyw wkładamy ser. Całość oprószamy dodatkowo odrobiną ziół prowansalskich, soli i pieprzu. Danie pieczemy przez ok. 30 minut, aż warzywa się zarumienią.
Ratatouille podajemy po ok. 15 minutach od upieczenia.
Zobacz podobne
przepisy
Ratatouille z sosem cytrynowo-pomidorowym
Ratatouille z sosem cytrynowo-pomidorowym to świetny pomysł na warzywne, sycące i orzeźwiające danie! Wypróbuj przepis Karola!
Zapiekanka z mięsa mielonego i bakłażana z serem mozzarella
Delikatny mięsny farsz zawinięty w plastry bakłażana, a do tego serowa okrasa – przepis na zapiekankę doskonałą!
Zapiekanka śledziowa z Camembertem, ziemniakami i porem
Przekonaj się, jak w Bretanii przygotowuje się zapiekankę ze śledziem w roli głównej.
Zapiekanka makaronowa z warzywami i mozzarellą
Wystarczy brokuł, trochę boczku, parę pomidorów, by wyczarować pożywną i smaczną zapiekankę makaronową.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Makaron zapiekany z kalafiorem w sosie z mięsem mielonym
- Quiche z pieczarkami i kurczakiem
- Indyk ze szparagami
- Fabada
- Milopitakia
- Kolorowy chłopski garnek z cytrynową śmietaną
- Makaron ryżowy z krewetkami
- Tumbet
- Frittata z brukselką i groszkiem
- Ryż zapiekany z kurczakiem
- Kotleciki z soczewicy
- Kociołek myśliwski z piekarnika
- Szakszuka z wołowiną
- Wytrawna tarta Tatin
- Zapiekanka z mięsem mielonym, warzywami w stylu greckim i rozmarynem
- Tort Bellini
- Placek z rabarbarem
- Stek wołowy w sosie serowo-tymiankowym
- Jagnięcina z tymiankiem i pomarańczą
- Bombki z piernika
- Gniazdka – przepis na orzechowe pączki parzone
- Szparagi w panierce i zapiekane młode ziemniaki
- Beskidzkie poleśniki: placki ziemniaczane pieczone w kapuście
- Twarogowe pancakes bez cukru
- Cannoli z ricottą i pistacjami
- Konfitura z pieczonych jabłek z chrzanem
- Nalewka z miodu spadziowego
- Schab z morelami
- Filet z zębacza smugowego w zielonej pietruszce
- Kremowa zupa z pieczonymi grzybami
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (0)