Ratatouille z serem pleśniowym

Kinga Paruzel

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj:

  • blender ręczny
  • żeliwną patelnię lub okrągłe naczynie żaroodporne
  • piekarnik rozgrzany do temp. 220°C

Sposób przygotowania:

KROK 1: PODSMAŻAMY CEBULĘ I CZOSNEK

Cebulę i paprykę kroimy w kostkę, a czosnek siekamy. Na dnie patelni rozgrzewamy oliwę. Cebulę podsmażamy, aż się zeszkli. Następnie dodajemy czosnek i zioła i smażymy przez ok. 1 minutę.

KROK 2: GOTUJEMY SOS

Do podsmażonych składników dodajemy paprykę i pomidory z puszki. Całość dokładnie mieszamy i gotujemy przez ok. 10-15 minut na małym ogniu. Sos doprawiamy octem balsamicznym, solą i pieprzem i jeszcze chwilę gotujemy. Następnie go blendujemy.

KROK 3: PRZYGOTOWUJEMY WARZYWA

Wszystkie pozostałe warzywa dokładnie myjemy i kroimy w dość cienkie talarki. Ser kroimy w plastry.

KROK 4: UKŁADAMY SKŁADNIKI I PIECZEMY RATATOUILLE

Sos przekładamy na dno patelni lub naczynia. Pokrojone w talarki warzywa układamy od krawędzi do środka, naprzemiennie. Pomiędzy plastry warzyw wkładamy ser. Całość oprószamy dodatkowo odrobiną ziół prowansalskich, soli i pieprzu. Danie pieczemy przez ok. 30 minut, aż warzywa się zarumienią.

Ratatouille podajemy po ok. 15 minutach od upieczenia.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (0)

Avatar

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!