Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- tarkę o małych oczkach
- piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C
KROK 1: Pieczemy bakłażana
Bakłażana przekrawamy wzdłuż na pół. Miąższ nacinamy w kratkę tak, aby nie przeciąć skóry. Skrapiamy oliwą. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180°C i pieczemy na brązowy kolor ok. 40 minut.
KROK 2: Kroimy warzywa
Papryki i cebulę kroimy w kostkę (2 x 2 cm). Cukinię przekrawamy wzdłuż na 4 części. Wycinamy gniazdo nasienne. Cukinię kroimy na grubość 2 cm.
KROK 3: Przygotowujemy sos
Czosnek pokrojony w plasterki przesmażamy w garnku z rozgrzaną oliwą. Dodajemy posiekane listki bazylii i pomidory pelati. Zagotowujemy. Dodajemy skórkę otartą z cytryny i sok wyciśnięty z jej połówki. Doprawiamy posiekanym tymiankiem, dodajemy masło i wodę. Gotujemy ok. 10-15 minut. Doprawiamy białym pieprzem.
KROK 4: Łączymy warzywa z sosem
Pokrojone warzywa przesmażamy delikatnie na patelni z rozgrzaną oliwą. Dodajemy warzywa do sosu. Zagotowujemy i dusimy ok. 3 minut.
KROK 5: Dekorujemy danie
Upieczonego bakłażana obieramy ze skórki, miąższ grubo siekamy. Ratatouille wykładamy na półmisek, układamy kawałki posiekanego bakłażana. Na wierzch kruszymy ser. Posypujemy pieprzem i dekorujemy listkami bazylii.
Zobacz podobne
przepisy
Wegańskie leczo ze śliwką
Przepis na wegańskie leczo Kingi Paruzel czeka na Ciebie! Zobacz, jak szybko i łatwo przygotujesz ten doskonały posiłek!
Zapiekanka wegańska ratatouille
Kolorowa i pyszna zapiekanka ratatouille udowadnia, że przepisy wegańskie nie są nudne. Spróbuj!
Dorsz z ratatouille
Chrupiące i aromatyczne warzywa to główny składnik francuskiego ratatouille. Karol przygotuje je w wersji z soczystym filetem z dorsza! Spróbujecie?
Warzywne curry z kiszoną cytryną
Samodzielnie przygotowana pasta curry, pełne smaku warzywa i kremowy sos – Karol zachwyci Cię swoim pomysłem na danie wegetariańskie!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Spaghetti pełnoziarniste z pesto z rukoli i mozzarellą
- Makaron z szynką parmeńską i sosem pomidorowym
- Zrazy z szynki wieprzowej w sosie musztardowym
- Owocowy róg obfitości z lodami waniliowymi
- Łosoś parzony na grillu z sałatką z ziemniaków i papryki
- Cytrusowy pieczony leszcz
- Racuchy ze szpinakiem i kozim serem
- Naleśniki jogurtowe z syropem kokosowym z sałatką z truskawek i ogórka
- Zapiekane jajka z salami i papryką
- Makaron z cukinii z jaglanymi pulpetami
- Kurczak z sałatką z cykorii i ziemniakami
- Zapiekanka ziemniaczana
- Steki z kalafiora z sałatką z jarmużu
- Lody truskawkowo-miętowe
- Szakszuka z wołowiną
- Pulpeciki wieprzowo-wołowe w sosie azjatyckim
- Sałatka z chrupiącym kalmarami
- Dorsz z pappardelle z marchewki
- Pizza z mortadelą, pesto pistacjowym i burratą
- Tarta z czerstwego pieczywa
- Grzyby marynowane
- Szaszłyki grzybowo-kurczakowe z ryżem
- Sos chrzanowy
- Kanapka z kiełbasą z Turyngii
- Halibut w beszamelu z duszonym porem
- Paszteciki z ciasta francuskiego z kapustą i grzybami
- Pizza rzymska
- Kawowe babeczki z kubka
- Tapas z salchichón
- Sok z buraka – szybki przepis
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (0)