Jambalaya z kabanosami

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

PRZYGOTOWANIE:

KROK 1: KROIMY SKŁADNIKI

Kroimy kabanosy na mniejsze kawałki, a cebulę w drobną kostkę. Do garnka dodajemy 250 g masła pokrojonego na kawałki, a następnie pokrojoną cebulę i kabanosy. Papryki kroimy w większą kostkę. 4 ząbki czosnku zgniatamy nożem. Dodajemy całość do garnka.

KROK 2: DUSIMY DANIE POD PRZYKRYCIEM

Do podsmażonych warzyw i kabanosów dodajemy surowy ryż i wlewamy 350 ml bulionu. Mieszamy.

Po chwili dodajemy pomidory z puszki i 3 liście laurowe, a następnie przyprawę cajun (można ją zamienić na mieszankę papryki słodkiej i ostrej w proporcji 1:1). Całość mieszamy i zamykamy pokrywę garnka, dusimy pod przykryciem około 20 minut na małym ogniu.

KROK 3: PRZYGOTOWUJEMY KURCZAKA I KREWETKI

Rozgrzewamy patelnię. Kurczaka oczyszczamy i delikatnie rozbijamy. Kurczaka wraz z krewetkami doprawiamy z obu stron solą i przyprawą cajun.

KROK 4: SMAŻYMY KURCZAKA I KREWETKI

Na dobrze rozgrzaną patelnię dodajemy odrobinę oleju i kurczaka w całości. Smażymy przez kilka minut, następnie obracamy na drugą stronę i dodajemy na patelnię krewetki. Smażymy razem przez kilka minut.

KROK 5: PRZYGOTOWUJEMY RESZTĘ SKŁADNIKÓW

Seler naciowy kroimy w plastry, a natkę pietruszki drobno siekamy. Ząbek czosnku siekamy w plastry. Gdy kurczak i krewetki są już usmażone, dodajemy na patelnię masło, czosnek, seler i jeszcze odrobinę soli.

Po chwili podlewamy odrobiną bulionu i wyciskamy sok z cytryny. Zdejmujemy patelnię z ognia.

KROK 6: PODAJEMY DANIE

Kurczaka ściągamy z patelni, a do pozostałych krewetek dodajemy natkę pietruszki. Kurczaka kroimy w plastry.

Do miski nakładamy jambalayę, dodajemy plastry kurczaka i krewetki.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Zobacz podobne
przepisy


zobacz więcej

Komentarze (0)

Dodaj swój komentarz
Avatar

Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

Wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!