
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- duży, żeliwny garnek lub brytfannę
- piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C
Sposób przygotowania:
KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY SKŁADNIKI
Karkówkę kroimy w kostkę o boku ok. 2 cm i przyprawiamy odrobiną pieprzu i soli. Czosnek rozgniatamy nożem i siekamy. Cebulę kroimy w kostkę. Kiełbasę kroimy w półtalarki. Buraki obieramy i kroimy w dość długie i cienkie paski.
KROK 2: SMAŻYMY KARKÓWKĘ
Na patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy karkówkę. Mięso smażymy, aż nabierze złotobrązowego koloru. Do usmażonej karkówki dodajemy cebulę, czosnek, majeranek, połowę słodkiej i ostrej papryki. Całość podsmażamy, aż cebula zmięknie, i przekładamy do miski.
KROK 3: PODSMAŻAMY KAPUSTĘ
Na patelnię, na której smażyliśmy mięso, dajemy dwie duże łyżki miodu, kiszoną kapustę i pozostałą słodką i ostrą paprykę. Całość podsmażamy przez ok. 2-3 minuty.
KROK 4: UKŁADAMY WARSTWY W KOCIOŁKU
Na dno naczynia wykładamy kolejno: ⅓ kapusty, połowę karkówki, połowę kiełbasy, połowę buraków, kolejną ⅓ kapusty, drugą połowę karkówki, kiełbasy, buraków i ostatnią ⅓ kiszonej kapusty. Całość zalewamy sokiem z kiszonej kapusty i wodą.
KROK 5: WKŁADAMY KOCIOŁEK DO PIEKARNIKA
Naczynie wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez ok. 2 godziny.
WSKAZÓWKA! Jeśli po wyjęciu kociołka z piekarnika w naczyniu będzie dość dużo sosu, można odkryte naczynie przełożyć na palnik i podgrzać chwilę, aż sos odparuje.
Zobacz podobne
przepisy
Zobacz przepisy
na lato
- Pieczeń rzymska
- Risotto z cukinią
- Ziemniaki z grilla
- Tacos w stylu meksykańskim z wołowiną i salsą
- Spanakopita
- Proziaki – przepis
- Sałatka z zupek chińskich
- Ślimaczki z ciasta francuskiego z serem i szynką
- Smażony żółty ser z sosem tatarskim
- Makaron alla carbonara z guanciale
- Kurczak po tajsku
- Spaghetti à la carbonara
- Chili con carne
- Kurczak w sosie jogurtowym
- Corn dog
- Pieczony naleśnik, czyli dutch baby
- Sałatka Cezar z kurczakiem na dwa sposoby
- Aglio, olio e peperoncino – makaron z chili
- Cacio e pepe – makaron z serem i pieprzem
- Spaghetti carbonara
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (2)
861 dni temu
Zrobiłem. To, co mówi Pan Okrasa, to święta prawda. Jednak czas przygotowania to nie 35 minut, ale 2 godziny. (plus duszenie drugie dwie). Jednak warto popracować, smak jest doskonały.
odpowiedz
871 dni temu
Właśnie zrobione, proste i naprawdę bardzo smaczne. Polecam ;)
odpowiedz