
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- duży, żeliwny garnek lub brytfannę
- piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C
Sposób przygotowania:
KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY SKŁADNIKI
Karkówkę kroimy w kostkę o boku ok. 2 cm i przyprawiamy odrobiną pieprzu i soli. Czosnek rozgniatamy nożem i siekamy. Cebulę kroimy w kostkę. Kiełbasę kroimy w półtalarki. Buraki obieramy i kroimy w dość długie i cienkie paski.
KROK 2: SMAŻYMY KARKÓWKĘ
Na patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy karkówkę. Mięso smażymy, aż nabierze złotobrązowego koloru. Do usmażonej karkówki dodajemy cebulę, czosnek, majeranek, połowę słodkiej i ostrej papryki. Całość podsmażamy, aż cebula zmięknie, i przekładamy do miski.
KROK 3: PODSMAŻAMY KAPUSTĘ
Na patelnię, na której smażyliśmy mięso, dajemy dwie duże łyżki miodu, kiszoną kapustę i pozostałą słodką i ostrą paprykę. Całość podsmażamy przez ok. 2-3 minuty.
KROK 4: UKŁADAMY WARSTWY W KOCIOŁKU
Na dno naczynia wykładamy kolejno: ⅓ kapusty, połowę karkówki, połowę kiełbasy, połowę buraków, kolejną ⅓ kapusty, drugą połowę karkówki, kiełbasy, buraków i ostatnią ⅓ kiszonej kapusty. Całość zalewamy sokiem z kiszonej kapusty i wodą.
KROK 5: WKŁADAMY KOCIOŁEK DO PIEKARNIKA
Naczynie wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez ok. 2 godziny.
WSKAZÓWKA! Jeśli po wyjęciu kociołka z piekarnika w naczyniu będzie dość dużo sosu, można odkryte naczynie przełożyć na palnik i podgrzać chwilę, aż sos odparuje.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Kutia
- Piernik świąteczny
- Makowiec japoński
- Sałatka gyros
- Ciastka korzenne Gwiazdki – przepis
- Przekąski sylwestrowe
- Paszteciki z pieczarkami drożdżowe
- Uszka z grzybami
- Ciasto na pierogi
- Pierniki
- Ekspresowy bigos - z kiszonej lub świeżej kapusty
- Klasyczna sałatka grecka
- Burek ze szpinakiem
- Spaghetti carbonara
- Rolada serowa — z kurczakiem i pieczarkami
- Wilgotny makowiec z gotowej masy makowej
- Ślimaczki z ciasta francuskiego z serem i szynką
- Wigilijny barszcz czerwony z uszkami – przepis
- Barszcz czerwony z ziemniakami
- Sałatka Cezar z kurczakiem na dwa sposoby
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (2)
958 dni temu
Zrobiłem. To, co mówi Pan Okrasa, to święta prawda. Jednak czas przygotowania to nie 35 minut, ale 2 godziny. (plus duszenie drugie dwie). Jednak warto popracować, smak jest doskonały.
Odpowiedz
968 dni temu
Właśnie zrobione, proste i naprawdę bardzo smaczne. Polecam ;)
Odpowiedz