zobacz film Kociołek myśliwski z piekarnika

Karol Okrasa

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj:

  • duży, żeliwny garnek lub brytfannę
  • piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C

Sposób przygotowania:

KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY SKŁADNIKI

Karkówkę kroimy w kostkę o boku ok. 2 cm i przyprawiamy odrobiną pieprzu i soli. Czosnek rozgniatamy nożem i siekamy. Cebulę kroimy w kostkę. Kiełbasę kroimy w półtalarki. Buraki obieramy i kroimy w dość długie i cienkie paski.

KROK 2: SMAŻYMY KARKÓWKĘ

Na patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy karkówkę. Mięso smażymy, aż nabierze złotobrązowego koloru. Do usmażonej karkówki dodajemy cebulę, czosnek, majeranek, połowę słodkiej i ostrej papryki. Całość podsmażamy, aż cebula zmięknie, i przekładamy do miski.

KROK 3: PODSMAŻAMY KAPUSTĘ

Na patelnię, na której smażyliśmy mięso, dajemy dwie duże łyżki miodu, kiszoną kapustę i pozostałą słodką i ostrą paprykę. Całość podsmażamy przez ok. 2-3 minuty.

KROK 4: UKŁADAMY WARSTWY W KOCIOŁKU

Na dno naczynia wykładamy kolejno: ⅓ kapusty, połowę karkówki, połowę kiełbasy, połowę buraków, kolejną ⅓ kapusty, drugą połowę karkówki, kiełbasy, buraków i ostatnią ⅓ kiszonej kapusty. Całość zalewamy sokiem z kiszonej kapusty i wodą.

KROK 5: WKŁADAMY KOCIOŁEK DO PIEKARNIKA

Naczynie wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez ok. 2 godziny.

WSKAZÓWKA! Jeśli po wyjęciu kociołka z piekarnika w naczyniu będzie dość dużo sosu, można odkryte naczynie przełożyć na palnik i podgrzać chwilę, aż sos odparuje.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (2)

Avatar
  • Gość Gość
    411 dni temu
    Zrobiłem. To, co mówi Pan Okrasa, to święta prawda. Jednak czas przygotowania to nie 35 minut, ale 2 godziny. (plus duszenie drugie dwie). Jednak warto popracować, smak jest doskonały.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    421 dni temu
    Właśnie zrobione, proste i naprawdę bardzo smaczne. Polecam ;)

    odpowiedz


Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!