Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- duży, żeliwny garnek lub brytfannę
- piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C
Sposób przygotowania:
KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY SKŁADNIKI
Karkówkę kroimy w kostkę o boku ok. 2 cm i przyprawiamy odrobiną pieprzu i soli. Czosnek rozgniatamy nożem i siekamy. Cebulę kroimy w kostkę. Kiełbasę kroimy w półtalarki. Buraki obieramy i kroimy w dość długie i cienkie paski.
KROK 2: SMAŻYMY KARKÓWKĘ
Na patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy karkówkę. Mięso smażymy, aż nabierze złotobrązowego koloru. Do usmażonej karkówki dodajemy cebulę, czosnek, majeranek, połowę słodkiej i ostrej papryki. Całość podsmażamy, aż cebula zmięknie, i przekładamy do miski.
KROK 3: PODSMAŻAMY KAPUSTĘ
Na patelnię, na której smażyliśmy mięso, dajemy dwie duże łyżki miodu, kiszoną kapustę i pozostałą słodką i ostrą paprykę. Całość podsmażamy przez ok. 2-3 minuty.
KROK 4: UKŁADAMY WARSTWY W KOCIOŁKU
Na dno naczynia wykładamy kolejno: ⅓ kapusty, połowę karkówki, połowę kiełbasy, połowę buraków, kolejną ⅓ kapusty, drugą połowę karkówki, kiełbasy, buraków i ostatnią ⅓ kiszonej kapusty. Całość zalewamy sokiem z kiszonej kapusty i wodą.
KROK 5: WKŁADAMY KOCIOŁEK DO PIEKARNIKA
Naczynie wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez ok. 2 godziny.
WSKAZÓWKA! Jeśli po wyjęciu kociołka z piekarnika w naczyniu będzie dość dużo sosu, można odkryte naczynie przełożyć na palnik i podgrzać chwilę, aż sos odparuje.
Zobacz podobne
przepisy
Szare kluski
Tradycyjny przepis w nowej odsłonie, czyli szare kluski z miodową kapustą i wegańską okrasą! To danie obowiązkowe dla miłośników regionalnej kuchni. Spróbujesz?
Wielkopolski street food – pyzy z kaczką
Przygotuj prawdziwe danie street food dla siebie i bliskich, dobierajcie własne dodatki i cieszcie się niepowtarzalną kombinacją smaków!
Śląskie pieczonki z kociołka
Kociołek pełen sycących rozmaitości, czyli pieczonki, to regionalna potrawa popularna na Śląsku i w okolicach Jury Krakowsko-Częstochowskiej. Świetna alternatywa dla dań z grilla, idealna, gdy planujesz gotowanie na świeżym powietrzu!
Kociołek z dyniowym brownie i polewą z awokado
Strasznie prosty przepis na Halloween! Przygotuj kociołek czarownicy wypełniony pysznym brownie z dodatkiem dyni. Tym przepisem zaczarujesz wszystkich miłośników słodyczy!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Kotlety jagnięce z miętową gremolatą
- Wielkanocna babka ponczowa
- Makaron zapiekany z kalafiorem w sosie z mięsem mielonym
- Quiche z curry, ziemniakami i pomidorami
- Jesiotr w sosie oliwkowym
- Quiche z pieczarkami i kurczakiem
- Smażony makaron stir fry
- Domowe sezamki
- Fabada
- 3 sposoby na wytrawne konfitury z pomidorów
- Fondue serowe
- Domowe lody szparagowe
- Peperonata
- Twarożek tofu z warzywami
- Kolorowy chłopski garnek z cytrynową śmietaną
- Panierowana mozzarella
- Sałatka z bakłażana z dressingiem z jogurtu koziego
- Sałatka z bakłażana z twarożkiem podwędzanym sianem
- Chlebek z awokado
- Wytrawna konfitura z pomidorów, gorczycy i papryki
- Frittata z brukselką i groszkiem
- Ryż na mleku z jabłkiem
- Ryż zapiekany z kurczakiem
- Bezmięsny pie
- Wielkanocne gniazdka czekoladowe
- Klopsiki z ciecierzycy w wegańskim sosie à la pieczeniowym
- Pieczony bakłażan z indykiem
- Ratatouille z serem pleśniowym
- Pulpety w sosie własnym
- Pinsa – przepis na lżejszą kuzynkę pizzy
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (2)
626 dni temu
Zrobiłem. To, co mówi Pan Okrasa, to święta prawda. Jednak czas przygotowania to nie 35 minut, ale 2 godziny. (plus duszenie drugie dwie). Jednak warto popracować, smak jest doskonały.
odpowiedz
635 dni temu
Właśnie zrobione, proste i naprawdę bardzo smaczne. Polecam ;)
odpowiedz