zobacz film Wielkopolski street food – pyzy z kaczką

Karol Okrasa

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

PRZYGOTUJ:

  • naczynie żaroodporne
  • piekarnik rozgrzany do temperatury 160°C
  • tarka o drobnych oczkach
  • koszyk do parowania
  • pergamin
  • wykałaczki do burgerów

PRZYGOTUJ WCZEŚNIEJ:

Uda kaczki umyj, osusz i ułóż w naczyniu żaroodpornym. Na dno naczynia przelej sok jabłkowy. Dodaj 2-3 laski cynamonu i 5-6 goździków. Piecz pod przykryciem ok. 1-1,5 godziny w piekarniku rozgrzanym do temperatury 160°C (termoobieg). Co jakiś czas podlewaj kaczkę mieszaniną soku jabłkowego i tłuszczu wytopionego z mięsa w trakcie pieczenia. Na ok. 20 minut przed końcem pieczenia zdejmij pokrywę naczynia. Upieczone mięso wyjmij z piekarnika i odstaw do delikatnego wystudzenia.

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

KROK 1: DOPRAWIAMY MIĘSO KACZKI

Przestudzone mięso kaczki oddzielamy od kości i rwiemy na mniejsze kawałki. Dodajemy olej sezamowy i sos sojowy. Część kolendry drobno siekamy i dodajemy do kaczki. Ostrą papryczkę kroimy w małe plasterki i również dodajemy do kaczki. Dodajemy otartą na tarce 1 łyżeczkę skórki z limonki i ok. 1,5 łyżeczki soku z limonki. Doprawiamy solą i pieprzem. Całość delikatnie mieszamy.

KROK 2: DOPRAWIAMY CZERWONĄ KAPUSTĘ

Czerwoną kapustę szatkujemy drobno do miski. Dodajemy sok z limonki i 1 łyżeczkę skórki otartej z limonki, miód, sok jabłkowy i oliwę. Całość mieszamy.

KROK 3: PRZYGOTOWUJEMY SOS

Majonez, pozostałą część soku z limonki i sos sriracha mieszamy w miseczce.

KROK 4: GOTUJEMY PYZY

Pyzy przekrawamy tak, jak bułki do hamburgerów. Koszyk do parowania układamy na garnku z wodą tak, aby jego dno nie dotykało wody. Pergamin smarujemy olejem i wykładamy nim koszyk. W środku układamy pyzy. Gotujemy na parze ok. 10 minut.

KROK 5: PRZYGOTOWUJEMY DODATKI

Jabłka i czerwoną cebulę kroimy w cienkie plastry. Pistacje pozbawione łupinek prażymy na suchej patelni i kruszymy za pomocą noża. Kroimy papryczkę, przekrawamy drugą limonkę na ćwiartki, pozostałą kolendrę ścinamy. Wszystko układamy na desce.

KROK 6: SKŁADAMY PYZY

Wyjmujemy ugotowane pyzy z koszyka. Każdą połówkę smarujemy sosem. Na spodzie układamy 2 łyżki kaczki. Na to nakładamy czerwoną kapustę i dodatki według uznania, np. kawałki jabłka, pistacje, cebulę, kolendrę. Skrapiamy całość sokiem z limonki i przykrywamy górną częścią pyzy. Zabezpieczamy wykałaczkami do burgerów.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (0)

Avatar

Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!