Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ:
- naczynie żaroodporne
- piekarnik rozgrzany do temperatury 160°C
- tarka o drobnych oczkach
- koszyk do parowania
- pergamin
- wykałaczki do burgerów
PRZYGOTUJ WCZEŚNIEJ:
Uda kaczki umyj, osusz i ułóż w naczyniu żaroodpornym. Na dno naczynia przelej sok jabłkowy. Dodaj 2-3 laski cynamonu i 5-6 goździków. Piecz pod przykryciem ok. 1-1,5 godziny w piekarniku rozgrzanym do temperatury 160°C (termoobieg). Co jakiś czas podlewaj kaczkę mieszaniną soku jabłkowego i tłuszczu wytopionego z mięsa w trakcie pieczenia. Na ok. 20 minut przed końcem pieczenia zdejmij pokrywę naczynia. Upieczone mięso wyjmij z piekarnika i odstaw do delikatnego wystudzenia.
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
KROK 1: DOPRAWIAMY MIĘSO KACZKI
Przestudzone mięso kaczki oddzielamy od kości i rwiemy na mniejsze kawałki. Dodajemy olej sezamowy i sos sojowy. Część kolendry drobno siekamy i dodajemy do kaczki. Ostrą papryczkę kroimy w małe plasterki i również dodajemy do kaczki. Dodajemy otartą na tarce 1 łyżeczkę skórki z limonki i ok. 1,5 łyżeczki soku z limonki. Doprawiamy solą i pieprzem. Całość delikatnie mieszamy.
KROK 2: DOPRAWIAMY CZERWONĄ KAPUSTĘ
Czerwoną kapustę szatkujemy drobno do miski. Dodajemy sok z limonki i 1 łyżeczkę skórki otartej z limonki, miód, sok jabłkowy i oliwę. Całość mieszamy.
KROK 3: PRZYGOTOWUJEMY SOS
Majonez, pozostałą część soku z limonki i sos sriracha mieszamy w miseczce.
KROK 4: GOTUJEMY PYZY
Pyzy przekrawamy tak, jak bułki do hamburgerów. Koszyk do parowania układamy na garnku z wodą tak, aby jego dno nie dotykało wody. Pergamin smarujemy olejem i wykładamy nim koszyk. W środku układamy pyzy. Gotujemy na parze ok. 10 minut.
KROK 5: PRZYGOTOWUJEMY DODATKI
Jabłka i czerwoną cebulę kroimy w cienkie plastry. Pistacje pozbawione łupinek prażymy na suchej patelni i kruszymy za pomocą noża. Kroimy papryczkę, przekrawamy drugą limonkę na ćwiartki, pozostałą kolendrę ścinamy. Wszystko układamy na desce.
KROK 6: SKŁADAMY PYZY
Wyjmujemy ugotowane pyzy z koszyka. Każdą połówkę smarujemy sosem. Na spodzie układamy 2 łyżki kaczki. Na to nakładamy czerwoną kapustę i dodatki według uznania, np. kawałki jabłka, pistacje, cebulę, kolendrę. Skrapiamy całość sokiem z limonki i przykrywamy górną częścią pyzy. Zabezpieczamy wykałaczkami do burgerów.
Zobacz podobne
przepisy
Pierś kaczki z glazurowanymi śliwkami i czekoladą
Mięso z owocami i... czekoladą? Tak! Odkryj oryginalny przepis na kaczkę i zaskocz smakiem swoich gości.
Bułeczki bao z szarpaną kaczką
Puszyste ciasto bułeczek bao zamknie w sobie moc azjatyckich smaków! Przygotuj je na parze, wypełnij szarpaną kaczką i orientalnym sosem!
Domowe pastrami
Długo wędzone, domowe pastrami z mięsa wołowego nada charakter każdej kanapce! Przygotuj je samodzielnie według przepisu Karola i podaj w burgerze inspirowanym kuchnią Ameryki!
Glazurowana pierś kaczki z czerwoną kapustą i pyzami
Pierś kaczki z chrupiącą skórką, miodowa glazura i czerwona kapusta jako dodatek – taki obiad to klasyka – zasmakuje wszystkim. Spróbuj koniecznie!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Pierogi pieczone z kapustą i grzybami
- Uszka z grzybami
- Kapusta z grzybami i selerem miodowym
- Sernik krakowski
- Kompot z suszu z cytryną
- Błyskawiczne pierniczki
- Miodownik z kremem z kaszy manny
- Piernik staropolski
- Kapusta z grochem
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Najlepsza sałatka z tortellini
- Wigilijny makowiec
- Wigilijny barszcz czerwony z uszkami – przepis
- Pierniki
- Śledzie po kaszubsku
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (0)