![Glazurowana pierś kaczki z czerwoną kapustą i pyzami Glazurowana pierś kaczki z czerwoną kapustą i pyzami](https://kuchnialidla.pl/img/PL/1250x700/d869bdc61e07-35ec09de1bea-KL_1250x700_kaczka_z_pyzami.webp)
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C
Przygotuj wcześniej:
Mięso wyjmij z lodówki ok. 1 godziny przed smażeniem, by miało temperaturę pokojową.
Sposób przygotowania:
Krok 1: SMAŻYMY PIERŚ KACZKI
Umytą i oczyszczoną pierś kaczki nacinamy w kratkę od strony skóry tak, by nie naruszyć mięsa. Smażymy skórą do dołu na suchej, początkowo nierozgrzanej patelni. Od strony mięsa doprawiamy solą i pieprzem. Gdy tłuszcz się wytopi, delikatnie zwiększamy ogień. Smażymy ok. 7 minut, aż skóra się zarumieni.
Pierś odwracamy. Smażymy ok. 3-4 minut, a następnie zdejmujemy z patelni i odkładamy, by mięso odpoczęło. Patelnię z tłuszczem odkładamy.
Krok 2: PIECZEMY PIERŚ KACZKI
Pierś kaczki przekładamy do formy i pieczemy jeszcze ok. 4-5 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C. Po upieczeniu odkładamy, by mięso odpoczęło.
Krok 3: PRZYGOTOWUJEMY KAPUSTĘ
W garnku podgrzewamy miód. Dodajemy tymianek porwany na kawałki i cebulę pokrojoną w kostkę. Smażymy, aż się skarmelizuje.
Dodajemy poszatkowaną kapustę i wodę. Prażymy ok. 15-20 minut, w razie potrzeby dodatkowo podlewamy wodą. Kapusta powinna pozostać lekko chrupiąca. Pod koniec doprawiamy solą i pieprzem.
Krok 4: PRZYGOTOWUJEMY GLAZURĘ
Na patelni, na której smażyła się kaczka, podgrzewamy miód. Dodajemy ocet balsamiczny. Mieszamy. Redukujemy płyn.
Krok 5: GLAZURUJEMY KACZKĘ I GOTUJEMY PYZY
Podpieczoną kaczkę przekładamy na patelnię z odparowaną glazurą. Glazurujemy z obu stron. Pyzy gotujemy według wskazań na opakowaniu.
Krok 6: PODAJEMY DANIE
Kaczkę układamy na talerzu na warstwie kapusty, polewamy glazurą i kroimy w plastry. Podajemy z gorącymi pyzami.
Zobacz podobne
przepisy
Pierś kaczki z glazurowanymi śliwkami i czekoladą
Mięso z owocami i... czekoladą? Tak! Odkryj oryginalny przepis na kaczkę i zaskocz smakiem swoich gości.
![Pierś kaczki z glazurowanymi śliwkami i czekoladą](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/faf99195a2a3-05a3020b29-KW08_KAROL_Piers_kaczki_z_glzurowanymi_sliwkami_i_czekolada_S_5858_960x540px.webp)
Uda confit i soczysta pierś z kremowym purée ziemniaczanym i sosem z glazurowanej szalotki
Przepyszna kaczka w dwóch odsłonach. Połączenie drobiu, aromatycznego sosu i delikatnego purée, które zachwyci każdego!
![Uda confit i soczysta pierś z kremowym purée ziemniaczanym i sosem z glazurowanej szalotki](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/497193154265-a02d832758-KAROL_27_uda_kaczka_960x540_ok.webp)
Piersi kaczki faszerowane pieczarkami i serem pleśniowym
Sięgnij po przepis Cyrila z Francji na doskonałe piersi kaczki z farszem pieczarkowo-serowym.
![Piersi kaczki faszerowane pieczarkami i serem pleśniowym](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/52daac479ce0-95f064b485-1250x700_CYRIL_KW7_Piersi_kaczki_faszerowane_pieczarkami_i_serem_plesniowym_19367_S_36498_RGB_OK.webp)
2 sposoby na kaczkę i mandarynki
Prawie identyczne składniki i dwa dania o innym smaku? To możliwe!
![2 sposoby na kaczkę i mandarynki](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/e0fb358c6b61-c44d45145e55-1250x700_KW49_piers_z_kaczki_karol_ok.webp)
Zobacz wszystkie
przepisy
- Pieczony kurczak z jabłkami i rodzynkami
- Kanapka viva camembert
- Bułeczki wielkanocne
- Ratatouille
- Konfitura z pieczonych jabłek z chrzanem
- Pierś kaczki zapiekana z kozim serem
- Ramen na bulionie kaczym z pieczoną kaczką
- Konfitura wiśniowa z migdałami i żubrówką
- Chleb z suszonymi wiśniami
- Sałatka z boczkiem i ciecierzycą
- Pomarańczowy sernik z crème brûlée
- Penne z czerwoną cebulą i kozim serem
- Chłodnik z botwiny
- Zasmażana młoda kapusta
- Pierś kaczki z purée pietruszkowym i sosem mandarynkowym
- Pierogi z mięsem
- Pasztet z mięsa mielonego z chutneyem ze świeżych pomidorów
- Burger z sandaczem z sosem z kaparów
- Brownie z chałwą
- Rogaliki z ciasta francuskiego
- Stek z udźca jelenia z rozmarynem
- 3 sposoby na ciasto francuskie
- Drożdżowe bułeczki dyniowe
- Popcorn z karmelem z chili i cynamonem
- Wegańskie hot dogi w domowych bułkach
- Babeczki leśny mech
- Mundialówki
- Pieczona feta z warzywami
- Chrupiące młode ziemniaki z pieca
- Zapiekane kotleciki z serem i szynką szwarcwaldzką
Komentarze (4)
608 dni temu
4-5 minut czy 45 jednak?
odpowiedz
606 dni temu
W tym przepisie pierś z kaczki należy jedynie podpiec w piekarniku po wcześniejszym usmażeniu, także 4-5 minut w zupełności wystarczy :)
1565 dni temu
A co z solą?
odpowiedz
1564 dni temu
Pierś kaczki doprawiamy solą i pieprzem przed smażeniem. Tej informacji rzeczywiście zabrakło w przepisie, który już uzupełniliśmy. Dziękujemy za czujność.