Glazurowana pierś kaczki z czerwoną kapustą i pyzami
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj:

  • piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C

Przygotuj wcześniej:

Mięso wyjmij z lodówki ok. 1 godziny przed smażeniem, by miało temperaturę pokojową.

Sposób przygotowania:

Krok 1: SMAŻYMY PIERŚ KACZKI

Umytą i oczyszczoną pierś kaczki nacinamy w kratkę od strony skóry tak, by nie naruszyć mięsa. Smażymy skórą do dołu na suchej, początkowo nierozgrzanej patelni. Od strony mięsa doprawiamy solą i pieprzem. Gdy tłuszcz się wytopi, delikatnie zwiększamy ogień. Smażymy ok. 7 minut, aż skóra się zarumieni.

Pierś odwracamy. Smażymy ok. 3-4 minut, a następnie zdejmujemy z patelni i odkładamy, by mięso odpoczęło. Patelnię z tłuszczem odkładamy.  

Krok 2: PIECZEMY PIERŚ KACZKI

Pierś kaczki przekładamy do formy i pieczemy jeszcze ok. 4-5 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C. Po upieczeniu odkładamy, by mięso odpoczęło.

Krok 3: PRZYGOTOWUJEMY KAPUSTĘ

W garnku podgrzewamy miód. Dodajemy tymianek porwany na kawałki i cebulę pokrojoną w kostkę. Smażymy, aż się skarmelizuje.  

Dodajemy poszatkowaną kapustę i wodę. Prażymy ok. 15-20 minut, w razie potrzeby dodatkowo podlewamy wodą. Kapusta powinna pozostać lekko chrupiąca. Pod koniec doprawiamy solą i pieprzem.

Krok 4: PRZYGOTOWUJEMY GLAZURĘ

Na patelni, na której smażyła się kaczka, podgrzewamy miód. Dodajemy ocet balsamiczny. Mieszamy. Redukujemy płyn.

Krok 5: GLAZURUJEMY KACZKĘ I GOTUJEMY PYZY

Podpieczoną kaczkę przekładamy na patelnię z odparowaną glazurą. Glazurujemy z obu stron. Pyzy gotujemy według wskazań na opakowaniu.

Krok 6: PODAJEMY DANIE

Kaczkę układamy na talerzu na warstwie kapusty, polewamy glazurą i kroimy w plastry. Podajemy z gorącymi pyzami.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (4)

Avatar
  • Gość Gość
    680 dni temu
    4-5 minut czy 45 jednak?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    678 dni temu
    W tym przepisie pierś z kaczki należy jedynie podpiec w piekarniku po wcześniejszym usmażeniu, także 4-5 minut w zupełności wystarczy :)
  • J J
    1637 dni temu
    A co z solą?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1636 dni temu
    Pierś kaczki doprawiamy solą i pieprzem przed smażeniem. Tej informacji rzeczywiście zabrakło w przepisie, który już uzupełniliśmy. Dziękujemy za czujność.

Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!