• DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Przygotuj:

  • piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C

Przygotuj wcześniej:

Mięso wyjmij z lodówki ok. 1 godziny przed smażeniem, by miało temperaturę pokojową.

Sposób przygotowania:

Krok 1: SMAŻYMY PIERŚ KACZKI

Umytą i oczyszczoną pierś kaczki nacinamy w kratkę od strony skóry tak, by nie naruszyć mięsa. Smażymy skórą do dołu na suchej, początkowo nierozgrzanej patelni. Od strony mięsa doprawiamy pieprzem. Gdy tłuszcz się wytopi, delikatnie zwiększamy ogień. Smażymy ok. 7 minut, aż skóra się zarumieni.

Pierś odwracamy. Smażymy ok. 3-4 minut, a następnie zdejmujemy z patelni i odkładamy, by mięso odpoczęło. Patelnię z tłuszczem odkładamy.  

Krok 2: PIECZEMY PIERŚ KACZKI

Pierś kaczki przekładamy do formy i pieczemy jeszcze ok. 4-5 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C. Po upieczeniu odkładamy, by mięso odpoczęło.

Krok 3: PRZYGOTOWUJEMY KAPUSTĘ

W garnku podgrzewamy miód. Dodajemy tymianek porwany na kawałki i cebulę pokrojoną w kostkę. Smażymy, aż się skarmelizuje.  

Dodajemy poszatkowaną kapustę i wodę. Prażymy ok. 15-20 minut, w razie potrzeby dodatkowo podlewamy wodą. Kapusta powinna pozostać lekko chrupiąca. Pod koniec doprawiamy solą i pieprzem.

Krok 4: PRZYGOTOWUJEMY GLAZURĘ

Na patelni, na której smażyła się kaczka, podgrzewamy miód. Dodajemy ocet balsamiczny. Mieszamy. Redukujemy płyn.

Krok 5: GLAZURUJEMY KACZKĘ I GOTUJEMY PYZY

Podpieczoną kaczkę przekładamy na patelnię z odparowaną glazurą. Glazurujemy z obu stron. Pyzy gotujemy według wskazań na opakowaniu.

Krok 6: PODAJEMY DANIE

Kaczkę układamy na talerzu na warstwie kapusty, polewamy glazurą i kroimy w plastry. Podajemy z gorącymi pyzami.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (0)

Avatar

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram