Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C
Przygotuj wcześniej:
Mięso wyjmij z lodówki ok. 1 godziny przed smażeniem, by miało temperaturę pokojową.
Sposób przygotowania:
Krok 1: SMAŻYMY PIERŚ KACZKI
Umytą i oczyszczoną pierś kaczki nacinamy w kratkę od strony skóry tak, by nie naruszyć mięsa. Smażymy skórą do dołu na suchej, początkowo nierozgrzanej patelni. Od strony mięsa doprawiamy solą i pieprzem. Gdy tłuszcz się wytopi, delikatnie zwiększamy ogień. Smażymy ok. 7 minut, aż skóra się zarumieni.
Pierś odwracamy. Smażymy ok. 3-4 minut, a następnie zdejmujemy z patelni i odkładamy, by mięso odpoczęło. Patelnię z tłuszczem odkładamy.
Krok 2: PIECZEMY PIERŚ KACZKI
Pierś kaczki przekładamy do formy i pieczemy jeszcze ok. 4-5 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C. Po upieczeniu odkładamy, by mięso odpoczęło.
Krok 3: PRZYGOTOWUJEMY KAPUSTĘ
W garnku podgrzewamy miód. Dodajemy tymianek porwany na kawałki i cebulę pokrojoną w kostkę. Smażymy, aż się skarmelizuje.
Dodajemy poszatkowaną kapustę i wodę. Prażymy ok. 15-20 minut, w razie potrzeby dodatkowo podlewamy wodą. Kapusta powinna pozostać lekko chrupiąca. Pod koniec doprawiamy solą i pieprzem.
Krok 4: PRZYGOTOWUJEMY GLAZURĘ
Na patelni, na której smażyła się kaczka, podgrzewamy miód. Dodajemy ocet balsamiczny. Mieszamy. Redukujemy płyn.
Krok 5: GLAZURUJEMY KACZKĘ I GOTUJEMY PYZY
Podpieczoną kaczkę przekładamy na patelnię z odparowaną glazurą. Glazurujemy z obu stron. Pyzy gotujemy według wskazań na opakowaniu.
Krok 6: PODAJEMY DANIE
Kaczkę układamy na talerzu na warstwie kapusty, polewamy glazurą i kroimy w plastry. Podajemy z gorącymi pyzami.
Zobacz podobne
przepisy
Pierś kaczki z glazurowanymi śliwkami i czekoladą
Mięso z owocami i... czekoladą? Tak! Odkryj oryginalny przepis na kaczkę i zaskocz smakiem swoich gości.
Uda confit i soczysta pierś z kremowym purée ziemniaczanym i sosem z glazurowanej szalotki
Przepyszna kaczka w dwóch odsłonach. Połączenie drobiu, aromatycznego sosu i delikatnego purée, które zachwyci każdego!
Piersi kaczki faszerowane pieczarkami i serem pleśniowym
Sięgnij po przepis Cyrila z Francji na doskonałe piersi kaczki z farszem pieczarkowo-serowym.
2 sposoby na kaczkę i mandarynki
Prawie identyczne składniki i dwa dania o innym smaku? To możliwe!
Łosoś z sosem koperkowym, kasza jęczmienną, surówka z czerwonej kapusty, herbatka malinowa
Taki obiad zje ze smakiem każdy maluch! Pachnąca ryba w delikatnym sosie, pożywna kasza i pyszna surówka – samo zdrowie!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Najlepsza sałatka z tortellini
- Zupa grzybowa z makaronem
- Pierogi ruskie z mąki orkiszowej
- Kutia
- Kurczak po chińsku z makaronem ryżowym
- Wegańska ryba po grecku
- Kompot z suszu z cytryną
- Pieczona ryba po grecku
- Wigilijny makowiec
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Ryba po japońsku
- Ciasto na pierogi
- Kapusta z grzybami i selerem miodowym
- Ekspresowy bigos - z kiszonej lub świeżej kapusty
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (4)
746 dni temu
4-5 minut czy 45 jednak?
odpowiedz
744 dni temu
W tym przepisie pierś z kaczki należy jedynie podpiec w piekarniku po wcześniejszym usmażeniu, także 4-5 minut w zupełności wystarczy :)
1703 dni temu
A co z solą?
odpowiedz
1702 dni temu
Pierś kaczki doprawiamy solą i pieprzem przed smażeniem. Tej informacji rzeczywiście zabrakło w przepisie, który już uzupełniliśmy. Dziękujemy za czujność.