Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- termorobota MC Smart
Krok 1: Przygotowanie bulionu, parmezanu i warzyw
Rozpuścić szafran w gorącym bulionie warzywnym. Parmezan pokroić na kawałki i rozdrabniać (z zatkniętą miarką) 10 sekund/prędkość 10. Przesypać parmezan do miski, opłukać pojemnik miksujący.
Obrać szalotki i czosnek, szalotki pokroić na ćwiartki. Oba składniki włożyć do pojemnika miksującego, rozdrabniać (z zatkniętą miarką) 5 sekund/prędkość 7, potem zgarnąć łopatką ze ścianek na dno pojemnika.
Krok 2: Przygotowanie ryżu
Do rozdrobnionej szalotki z czosnkiem dodać 25 g masła oraz oliwę z oliwek. Składniki smażyć (bez miarki), ustawiwszy program przypiekanie/3 minuty. Dodać ryż i smażyć nadal (bez miarki), ustawiwszy program przypiekanie/5 minut/100°C. Do ryżu wlać 250 ml gorącego bulionu i ustawiwszy program przypiekanie/3 minuty, gotować (bez miarki), aż odparuje większość płynu.
Następnie dolać pozostały bulion i powoli wszystko gotować, ustawiwszy obroty w lewo/18 minut/prędkość 1/95°C.
Jako ochronę przed pryskaniem umieścić wkład do gotowania na pokrywie pojemnika. Po upływie czasu gotowania dodać do ryżu parmezan i pozostałe masło. Mieszać wszystko 10 sekund/prędkość 4.
Krok 3: Formowanie arancini
Papier do pieczenia rozłożyć na blasze i rozsmarować na nim ryż. Poczekać, aż ryż zupełnie ostygnie, następnie przełożyć go do miski i wstawić, najlepiej na noc, do lodówki.
Masę ryżową podzielić na 8 części. Mozzarellę osączyć i podzielić na 8 części. Szynkę pokroić w drobną kostkę i również podzielić na 8 części. Z każdej porcji ryżu uformować kulkę i w środek wcisnąć po jednym kawałeczku mozzarelli i szynki.
Zwilżonymi w wodzie rękami uformować arancini. Obtoczyć je najpierw w mące, następnie w lekko ubitym jajku, a na koniec w bułce tartej.
Krok 4: Smażenie arancini
W wysokim garnku rozgrzać olej słonecznikowy. Trzonkiem drewnianej łyżki sprawdzić, czy tłuszcz jest odpowiednio gorący (gdy po włożeniu do oleju pojawiają się wokół niego pęcherzyki powietrza, temperatura jest idealna).
Arancini smażyć partiami po 4–5 minut, aż przybiorą złotą barwę. Osączyć na papierowym ręczniku i podać na ciepło lub na zimno.
Zobacz podobne
przepisy
Ryżowe krokiety z mozzarellą i pieczarkami
Pyszny pomysł na lekkie, bezmięsne danie. Krokiety z ryżu podane na sałacie to świetny wybór na każdą porę dnia.
Arancini – faszerowane kulki ryżowe
Zaskakują serowo-pomidorowym nadzieniem i chrupką panierką – mowa o arancini, kuleczkach z ryżu arborio, które łatwo odtworzysz we własnej kuchni dzięki przepisowi Darii!
Rollsy z warzywami i sosem orzechowym
Te proste rollsy ze świeżych warzyw świetnie sprawdzą się jako przekąska lub lekki posiłek. Dodatek kremowego sosu z orzeszków ziemnych sprawia, że całość smakuje obłędnie.
Kotleciki z komosy ryżowej
Smaczna przekąska lub pyszny obiad? Kotlety z komosy ryżowej sprawdzą się zawsze! Są chrupkie z zewnątrz, rumiane i mają lekko orzechowy smak. Najlepiej smakują z jogurtem naturalnym i koperkiem.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Wigilijny barszcz czerwony z uszkami – przepis
- Przekąski sylwestrowe
- Ciasto na pierogi
- Pistacjowy sernik baskijski
- Kutia
- Domek z piernika
- Śledzie po kaszubsku
- Błyskawiczne pierniczki
- Pierogi ruskie z mąki orkiszowej
- Sernik piernikowy
- Najlepsza sałatka z tortellini
- Ekspresowy bigos - z kiszonej lub świeżej kapusty
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (2)
481 dni temu
Czy podane wartości kaloryczne są prawidlowe
odpowiedz
480 dni temu
Bardzo dziękujemy za uwagę, faktycznie wartości odżywcze się nie były prawidłowe. Teraz wszystko powinno się zgadzać.