Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- blender
- sito
- praskę do czosnku
- tarkę o drobnych oczkach
- ring do formowania kotlecików
Przygotuj wcześniej:
Chleb żytni przełóż do naczynia blendera lub malaksera i zmiksuj drobno, by uzyskać konsystencję bułki tartej.
Sposób przygotowania:
Krok 1: GOTUJEMY KOMOSĘ RYŻOWĄ
Komosę ryżową płuczemy na sicie pod bieżącą wodą, odcedzamy, a następnie umieszczamy w garnku i zalewamy gorącą wodą. Dodajemy 1 szczyptę soli i oliwę. Gotujemy ok. 15-20 minut, aż komosa wchłonie całą wodę. Ugotowaną komosę odstawiamy do wystudzenia.
Krok 2: PRZYGOTOWUJEMY MASĘ NA KOTLECIKI
Wystudzoną komosę przekładamy do miski. Dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę, parmezan starty na tarce o drobnych oczkach, posiekany koperek, zmiksowany drobno chleb żytni, 1 szczyptę soli, pieprz i chili oraz rozmącone jajka. Całość dokładnie mieszamy, aż składniki się połączą.
Krok 3: FORMUJEMY I SMAŻYMY KOTLECIKI
Z przygotowanej masy za pomocą ringu do wycinania formujemy okrągłe, płaskie kotlety, które następnie smażymy na patelni na rozgrzanym oleju. Kotleciki smażymy ok. 5 minut z każdej strony, aż nabiorą złotego koloru.
Krok 4: PODAJEMY KOTLECIKI
Gotowe kotleciki z komosy ryżowej podajemy z kleksem jogurtu naturalnego. Z wierzchu dekorujemy świeżym koperkiem.
Zobacz podobne
przepisy
Kotleciki ziemniaczane z kaszą
Kotleciki z ziemniakami, kaszą jaglaną i ukrytym w środku majerankowym twarożkiem! Przepis prosto od Karola Okrasy!
Kotleciki z ciecierzycy i młodej kapusty
Chrupiące z zewnątrz i miękkie w środku! A co najważniejsze: przygotowane bez dodatkowej soli. Sprawdź, jak smakują kotleciki z młodej kapusty i ciecierzycy!
Wegańskie kotleciki z bobu z purée z kalafiora
Zielony i prosty obiad dla wielbicieli wegańskich przepisów? Spróbuj roślinnych kotlecików z bobu, podaj je z purée z kalafiora i skrop aromatycznym ziołowym sosem chimichurri! Pycha!
Kotleciki z grochu ze szpinakiem
Doskonałe jako samodzielna przekąska, dodatek do tortilli, ryżu, kaszy czy ziemniaków. Pożywne kotleciki z grochu z dodatkiem szpinaku urozmaicą Twoje menu i zasmakują każdemu członkowi rodziny!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Muffinki z orzechami, jogurt naturalny, pomarańcza
- Frittata z makaronem i szparagami
- Szybki sorbet z owoców leśnych z posypką z limonki
- Placki ziemniaczane z purée ze świeżych truskawek
- Holenderska sałatka z tuńczykiem i jajkiem
- Zielone falafele z sosem tahini
- Chlebki warzywne w trzech kolorach
- Zupa owocowa z makaronem
- Lekkie ciasteczka z komosą ryżową
- Kotlety ziemniaczane à la farszynki
- Moskole z ziemniaków z twarogiem i bryndzą
- Dynia faszerowana komosą ryżową
- Kotleciki z tofu
- Gofry z jogurtem i borówkami
- Wrap z placuszkami z komosy ryżowej
- Wieniec morelowo-figowy
- Smoothie z mango
- Zupa z fasolki szparagowej
- Barszcz biały na zakwasie z kapusty kiszonej
- Kanapka wyścigowa wyścigówka
- Sałatka z amarantusem
- Prosta zupa z kaszą gryczaną
- Makowe ślimaczki
- Roladki z pizzy (low carb)
- Placek ze śliwkami
- Bułeczki z chili
- Makaron z fasolką szparagową
- Sylwestrowe przekąski Pawła Małeckiego
- Wegańska fajita z pieczarek portobello i papryki
- Kisiel z czerwonych owoców
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (4)
983 dni temu
Nie powinno być w kategorii wegetariańskiej, skoro są z parmezanem :)
odpowiedz
942 dni temu
Powinno, wegetarianizm to nie weganizm
503 dni temu
Wegetarianie spożywają nabiał, weganie nie ;) Wszystko się zgadza.
503 dni temu
Faktycznie kotleciki nie powinny być oznaczone jako wegetariańskie, gdyż parmezan jest serem podpuszczkowym. Bardzo dziękujemy za zwrócenie uwagi, poprawiliśmy tagi :)