
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- blender
- sito
- praskę do czosnku
- tarkę o drobnych oczkach
- ring do formowania kotlecików
Przygotuj wcześniej:
Chleb żytni przełóż do naczynia blendera lub malaksera i zmiksuj drobno, by uzyskać konsystencję bułki tartej.
Sposób przygotowania:
Krok 1: GOTUJEMY KOMOSĘ RYŻOWĄ
Komosę ryżową płuczemy na sicie pod bieżącą wodą, odcedzamy, a następnie umieszczamy w garnku i zalewamy gorącą wodą. Dodajemy 1 szczyptę soli i oliwę. Gotujemy ok. 15-20 minut, aż komosa wchłonie całą wodę. Ugotowaną komosę odstawiamy do wystudzenia.
Krok 2: PRZYGOTOWUJEMY MASĘ NA KOTLECIKI
Wystudzoną komosę przekładamy do miski. Dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę, parmezan starty na tarce o drobnych oczkach, posiekany koperek, zmiksowany drobno chleb żytni, 1 szczyptę soli, pieprz i chili oraz rozmącone jajka. Całość dokładnie mieszamy, aż składniki się połączą.
Krok 3: FORMUJEMY I SMAŻYMY KOTLECIKI
Z przygotowanej masy za pomocą ringu do wycinania formujemy okrągłe, płaskie kotlety, które następnie smażymy na patelni na rozgrzanym oleju. Kotleciki smażymy ok. 5 minut z każdej strony, aż nabiorą złotego koloru.
Krok 4: PODAJEMY KOTLECIKI
Gotowe kotleciki z komosy ryżowej podajemy z kleksem jogurtu naturalnego. Z wierzchu dekorujemy świeżym koperkiem.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Paszteciki z ciasta francuskiego z kapustą i grzybami
- Ciasto marchewkowe
- Najlepsza sałatka z tortellini
- Ekspresowy bigos - z kiszonej lub świeżej kapusty
- Przekąski sylwestrowe
- Makówki śląskie
- Piernik świąteczny
- Barszcz czerwony z ziemniakami
- Sałatka Cezar z kurczakiem na dwa sposoby
- Ryba z piekarnika
- Nuggetsy z kurczaka
- Spaghetti carbonara
- Polędwiczki wieprzowe w sosie własnym
- Pulpety w sosie pomidorowym
- Burek ze szpinakiem
- Paszteciki z pieczarkami drożdżowe
- Kutia
- Ciastka korzenne Gwiazdki – przepis
- Pierniki
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (4)
1357 dni temu
Nie powinno być w kategorii wegetariańskiej, skoro są z parmezanem :)
Odpowiedz
1317 dni temu
Powinno, wegetarianizm to nie weganizm
878 dni temu
Wegetarianie spożywają nabiał, weganie nie ;) Wszystko się zgadza.
878 dni temu
Faktycznie kotleciki nie powinny być oznaczone jako wegetariańskie, gdyż parmezan jest serem podpuszczkowym. Bardzo dziękujemy za zwrócenie uwagi, poprawiliśmy tagi :)