Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- blender
- sito
- praskę do czosnku
- tarkę o drobnych oczkach
- ring do formowania kotlecików
Przygotuj wcześniej:
Chleb żytni przełóż do naczynia blendera lub malaksera i zmiksuj drobno, by uzyskać konsystencję bułki tartej.
Sposób przygotowania:
Krok 1: GOTUJEMY KOMOSĘ RYŻOWĄ
Komosę ryżową płuczemy na sicie pod bieżącą wodą, odcedzamy, a następnie umieszczamy w garnku i zalewamy gorącą wodą. Dodajemy 1 szczyptę soli i oliwę. Gotujemy ok. 15-20 minut, aż komosa wchłonie całą wodę. Ugotowaną komosę odstawiamy do wystudzenia.
Krok 2: PRZYGOTOWUJEMY MASĘ NA KOTLECIKI
Wystudzoną komosę przekładamy do miski. Dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę, parmezan starty na tarce o drobnych oczkach, posiekany koperek, zmiksowany drobno chleb żytni, 1 szczyptę soli, pieprz i chili oraz rozmącone jajka. Całość dokładnie mieszamy, aż składniki się połączą.
Krok 3: FORMUJEMY I SMAŻYMY KOTLECIKI
Z przygotowanej masy za pomocą ringu do wycinania formujemy okrągłe, płaskie kotlety, które następnie smażymy na patelni na rozgrzanym oleju. Kotleciki smażymy ok. 5 minut z każdej strony, aż nabiorą złotego koloru.
Krok 4: PODAJEMY KOTLECIKI
Gotowe kotleciki z komosy ryżowej podajemy z kleksem jogurtu naturalnego. Z wierzchu dekorujemy świeżym koperkiem.
Zobacz podobne
przepisy
Kotleciki ziemniaczane z kaszą
Kotleciki z ziemniakami, kaszą jaglaną i ukrytym w środku majerankowym twarożkiem! Przepis prosto od Karola Okrasy!
Kotleciki z ciecierzycy i młodej kapusty
Chrupiące z zewnątrz i miękkie w środku! A co najważniejsze: przygotowane bez dodatkowej soli. Sprawdź, jak smakują kotleciki z młodej kapusty i ciecierzycy!
Wegańskie kotleciki z bobu z purée z kalafiora
Zielony i prosty obiad dla wielbicieli wegańskich przepisów? Spróbuj roślinnych kotlecików z bobu, podaj je z purée z kalafiora i skrop aromatycznym ziołowym sosem chimichurri! Pycha!
Kotleciki z grochu ze szpinakiem
Doskonałe jako samodzielna przekąska, dodatek do tortilli, ryżu, kaszy czy ziemniaków. Pożywne kotleciki z grochu z dodatkiem szpinaku urozmaicą Twoje menu i zasmakują każdemu członkowi rodziny!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Kutia
- Pierogi ruskie z mąki orkiszowej
- Ryba po japońsku
- Ekspresowy bigos - z kiszonej lub świeżej kapusty
- Pierogi pieczone z kapustą i grzybami
- Dorsz w czosnku i cytrynie
- Pierniki
- Wigilijny barszcz czerwony z uszkami – przepis
- Świąteczne pierniczki
- Uszka z grzybami
- Golonka pieczona po bawarsku
- Kompot z suszu z cytryną
- Najlepsza sałatka z tortellini
- Pistacjowy sernik baskijski
- Sernik krakowski
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (4)
1052 dni temu
Nie powinno być w kategorii wegetariańskiej, skoro są z parmezanem :)
odpowiedz
1011 dni temu
Powinno, wegetarianizm to nie weganizm
572 dni temu
Wegetarianie spożywają nabiał, weganie nie ;) Wszystko się zgadza.
572 dni temu
Faktycznie kotleciki nie powinny być oznaczone jako wegetariańskie, gdyż parmezan jest serem podpuszczkowym. Bardzo dziękujemy za zwrócenie uwagi, poprawiliśmy tagi :)