
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- Duży garnek z pokrywką
- Praskę do czosnku
Przepis:
Krok 1. Przygotowujemy składniki
Kroimy kiełbasę i cukinię w plastry, cebulę w piórka, a paprykę w kostkę. Czosnek przeciskamy przez praskę lub drobno siekamy. Odkładamy przygotowane składniki na bok.
Krok 2. Przygotowujemy garnek do smażenia
Rozgrzewamy masło klarowane w dużym garnku lub rondlu na średnim ogniu.
Krok 3. Smażymy kiełbasę
Dodajemy kiełbasę pokrojoną w plastry i smażymy przez kilka minut aż nabierze koloru. Wyjmujemy kiełbasę z garnka i odstawiamy na bok.
Krok 4. Smażymy cebulę
Do garnka dodajemy posiekaną cebulę i smażymy przez 2-3 minuty, aż stanie się miękka.
Krok 5. Dodajemy czosnek i paprykę
Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i pokrojoną w kostkę paprykę, a następnie smażymy przez kolejne 2-3 minuty.
Krok 6. Dodajemy przyprawy i koncentrat pomidorowy
Wsypujemy słodką i ostrą paprykę w proszku oraz koncentrat pomidorowy. Dokładnie mieszamy.
Krok 7. Dodajemy pomidory i bulion
Wlewamy pomidory z puszki i bulion. Doprowadzamy do wrzenia, a następnie zmniejszamy ogień i gotujemy przez 10-15 minut.
Krok 8. Dodajemy cukinię
Dodajemy cukinię. Gotujemy na małym ogniu przez 10 minut, aż cukinia lekko zmięknie.
Krok 9. Dodajemy kiełbasę
Dodajemy kiełbasę z powrotem do garnka.
Krok 10. Wykańczamy danie
Doprawiamy danie solą i pieprzem, ewentualnie dodajemy więcej przypraw lub ostrej papryki w proszku dla bardziej wyrazistego smaku.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Pinsa – przepis na lżejszą kuzynkę pizzy
- Kutia
- Makówki śląskie
- Śledzie po kaszubsku
- Sałatka Cezar z kurczakiem na dwa sposoby
- Sernik pistacjowy
- Boczek pieczony
- Kurczak po chińsku z makaronem ryżowym
- Bardzo puszysty sernik z wiaderka
- Zupa grzybowa z makaronem
- Klasyczna sałatka grecka
- Łazanki
- Ciasto na pierogi
- Wilgotny makowiec z gotowej masy makowej
- Barszcz czerwony z ziemniakami
- Nuggetsy z kurczaka
- Guacamole
- Pieczona ryba po grecku
- Pulpety w sosie pomidorowym
- Spaghetti carbonara
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (1)
561 dni temu
Coś tutaj w czasie przygotowywania jest oszukane, Pan Paweł na streamie przygotowywał to ponad 2h, a to bardzo doświadczony i utalentowany kucharz. Pozdrawiam
Odpowiedz