Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Kociołek węgierski
W kociołku węgierskim możemy nad płomieniem ogniska przyrządzić wiele potraw − gulasz, zupę, potrawkę, leczo i nawet niestandardowy bigos. Możemy w nim gotować nie tylko w ciepłe wieczory, ale też, co wydaje się jeszcze ciekawsze, w mroźne zimowe popołudnia.
- Standardowy kociołek węgierski jest wykonany z żeliwa lub z wysokiej jakości szlachetnej blachy nierdzewnej.
- Zawieszany jest nad ogniem na charakterystycznym trójnogu.
- Dania w nim przygotowuje się bez przykrycia.
- Posiada charakterystyczne właściwości, dzięki którym równomiernie rozprowadza oraz utrzymuje ciepło.
- Jest idealny do przygotowywania dań jednogarnkowych.
- Przygotowane w ten sposób dania mają wyjątkowy smak i aromat, niemożliwy do osiągnięcia w tradycyjnej kuchni.
- Tempo gotowania zależy od intensywności płomieni lub wysokości kociołka nad nimi.
- Pamiętaj, żeby płomienie nie były zbyt mocne, by potrawa się nie przypaliła.
- W kociołku znakomicie i szybko można przygotować zupę rybną.
- Nieoceniony w smaku jest także gulasz z dziczyzny przyrządzony w kociołku węgierskim.
- Gotowanie w kociołku to nie tylko smaczna strawa, ale i zabawa przez cały czas biesiady.
- Przy gotowaniu należy zadbać o odpowiednią ilość płynów, które dodajemy do gotowania: miodu pitnego, wina, nalewek lub soku z kiszonej kapusty.
- Warto wykorzystać przy okazji gotowania w kociołku takie dodatki leśne, jak kora drzew, igliwie sosnowe, sok z brzozy, igły daglezji czy też łupiny czosnku.
Kociołek żeliwny tzw. myśliwski
Kociołek był przenośną kuchnią wszystkich tych, którzy prowadzili wędrowny tryb życia, np. pasterzy. Potrawy z niego są tak pyszne i wyjątkowe, że używamy go nawet my, którzy prowadzimy życie jak najbardziej osiadłe.
- Kociołek jest wykonany z żeliwa.
- Potrawę przygotowuje się do duszenia, układając w nim produkty warstwowo.
- Następnie kociołek zamyka się za pomocą specjalnej pokrywy i wstawia się bezpośrednio w płonące ognisko.
- Należy pamiętać, by przed włożeniem produktów wyłożyć kociołek liśćmi chrzanu czy kapusty, które chronią potrawę przed przypaleniem.
- Taki kociołek idealnie nadaje się do przygotowania zapiekanki z kapusty kiszonej, boczku i ziemniaków.
- W kociołku znakomicie można udusić udziec jagnięcy, wołowy czy też z dzika.
Trwa ładowanie komentarzy