Kociołek węgierski, kociołek żeliwny

Kociołek węgierski

W kociołku węgierskim możemy nad płomieniem ogniska przyrządzić wiele potraw − gulasz, zupę, potrawkę, leczo i nawet niestandardowy bigos. Możemy w nim gotować nie tylko w ciepłe wieczory, ale też, co wydaje się jeszcze ciekawsze, w mroźne zimowe popołudnia.
  • Standardowy kociołek węgierski jest wykonany z żeliwa lub z wysokiej jakości szlachetnej blachy nierdzewnej.
  • Zawieszany jest nad ogniem na charakterystycznym trójnogu.
  • Dania w nim przygotowuje się bez przykrycia. 
  • Posiada charakterystyczne właściwości, dzięki którym równomiernie rozprowadza oraz utrzymuje ciepło.
  • Jest idealny do przygotowywania dań jednogarnkowych.
  • Przygotowane w ten sposób dania mają wyjątkowy smak i aromat, niemożliwy do osiągnięcia w tradycyjnej kuchni.
  • Tempo gotowania zależy od intensywności płomieni lub wysokości kociołka nad nimi. 
  • Pamiętaj, żeby płomienie nie były zbyt mocne, by potrawa się nie przypaliła.
  • W kociołku znakomicie i szybko można przygotować zupę rybną.
  • Nieoceniony w smaku jest także gulasz z dziczyzny przyrządzony w kociołku węgierskim.
  • Gotowanie w kociołku to nie tylko smaczna strawa, ale i zabawa przez cały czas biesiady.
  • Przy gotowaniu należy zadbać o odpowiednią ilość płynów, które dodajemy do gotowania: miodu pitnego, wina, nalewek lub soku z kiszonej kapusty. 
  • Warto wykorzystać przy okazji gotowania w kociołku takie dodatki leśne, jak kora drzew, igliwie sosnowe, sok z brzozy, igły daglezji czy też łupiny czosnku.
 

Kociołek żeliwny tzw. myśliwski

Kociołek był przenośną kuchnią wszystkich tych, którzy prowadzili wędrowny tryb życia, np. pasterzy. Potrawy z niego są tak pyszne i wyjątkowe, że używamy go nawet my, którzy prowadzimy życie jak najbardziej osiadłe.
  • Kociołek jest wykonany z żeliwa. 
  • Potrawę przygotowuje się do duszenia, układając w nim produkty warstwowo.
  • Następnie kociołek zamyka się za pomocą specjalnej pokrywy i wstawia się bezpośrednio w płonące ognisko.
  • Należy pamiętać, by przed włożeniem produktów wyłożyć kociołek liśćmi chrzanu czy kapusty, które chronią potrawę przed przypaleniem.
  • Taki kociołek idealnie nadaje się do przygotowania zapiekanki z kapusty kiszonej, boczku i ziemniaków.
  • W kociołku znakomicie można udusić udziec jagnięcy, wołowy czy też z dzika.
 

Trwa ładowanie komentarzy

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram