Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj wcześniej
Ryż jaśminowy ugotuj w lekko osolonej wodzie według wskazówek dostępnych na opakowaniu. Odcedź na durszlaku.
Duszony królik
Mięso królika dzielimy na porcje, przyprawiamy solą i pieprzem z obu stron. W dużym naczyniu żeliwnym rozpuszczamy 40 g masła. Do naczynia wkładamy kawałki królika, smażymy do uzyskania złotego koloru. Podsmażonego królika przekładamy na talerz. Do tego samego naczynia wrzucamy drobno pokrojoną szalotkę oraz pieczarki pokrojone w półtalarki, doprawiamy solą, podsmażamy i dodajemy około 10 g masła – smażymy, co chwilę mieszając. Kiedy pieczarki puszczą wodę, dodajemy wcześniej podsmażone kawałki królika, doprawiamy 2 szczyptami cynamonu, solą, pieprzem. Dodajemy piwo, mieszamy. Wrzucamy posiekaną kostkę rosołową, dodajemy 3 liście laurowe i kilka drobno pokrojonych gałązek świeżego tymianku. Gotujemy pod przykryciem około 40 minut na wolnym ogniu. Co jakiś czas mieszamy. Następnie dodajemy śmietanę, mieszamy i gotujemy na wolnym ogniu 10 minut bez przykrycia.
Warzywa
Koper włoski pozbawiamy końcówek i kroimy na ćwiartki (liście kopru kroimy o odkładamy do dekoracji). Na patelni rozpuszczamy masło. Smażymy wędzony surowy boczek pokrojony w kostkę. Do podsmażonego boczku dodajemy marchewkę pokrojoną w kostkę oraz cebulę pokrojoną w drobną kostkę, kilka gałązek tymianku, 2 liście laurowe i ćwiartki kopru włoskiego. Całość zalewamy 1 litrem rosołu z kury. Przykrywamy i gotujemy około 40-60 minut na wolnym ogniu. Sprawdzamy nożem, czy koper jest ugotowany (miękki).
Koper włoski przekładamy do miseczki, nakładamy marchewkę z cebulą i boczkiem. Posypujemy pokrojonymi liśćmi kopru włoskiego. Do czystej miseczki wkładamy kawałki królika, dodajemy sos, ozdabiamy gałązkami tymianku. Podajemy z ugotowanym ryżem jaśminowym.
Zobacz podobne
przepisy
Królik w sosie musztardowym z zapiekanką kukurydzianą
To danie z duszonego królika jest znane i cenione we Francji. Przekonaj się, czy Tobie także będzie smakować.
Królik w sosie śliwkowym
Danie dla wymagających - delikatny królik przygotowany w wytrawnej marynacie, podawany z wyjątkowym sosem śliwkowym.
Królik w sosie paprykowym z miętowymi ziemniakami
Delikatne mięso królika i pachnące miętą ziemniaki. Doskonały pomysł na wykwintny obiad lub uroczystą kolację.
Polędwiczki w sosie miodowo-balsamicznym z grillowanymi warzywami
Prosta w przygotowaniu potrawa, która robi ogromne wrażenie. Słodko-kwaśna marynata – oto sekret tego przepisu!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Wołowina w czerwonym winie. Dla Niego.
- Królik duszony w marchewce i maśle
- Golonka na sposób azjatycki
- Pieczone polędwiczki w papryce z guacamole i z warzywami w kolendrze
- Królik w sosie paprykowym z miętowymi ziemniakami
- Królik w śmietanowo - musztardowym sosie z białego wina
- Pieczony cały kurczak bez kości z farszem z bułki
- Królik w sosie pieczarkowym
- Uda kurczaka z sałatką z grillowanych warzyw z parowanymi ziemniaczkami
- Kaczka orientalna w tortilli
- Królik z musztardą pieczony w rękawie
- Królik w sosie śmietanowym
- Pulpety z królika na parze w sosie pomidorowym
- Spaghetti z królikiem
- Kanapki z pulled porkiem
- Koktajl truskawkowy i truskawki w czekoladzie
- Smażony filecik z pstrąga ze szpinakiem z ziemniaczanym purée
- Grillowane ślimaki z indyka
- Sałatka z makaronem i krewetkami
- Mus czekoladowy z awokado i bananami
- Krem z buraka z wędzonym twarogiem i wędzoną śliwką
- Malinowe serduszka
- Puszysta pływająca wyspa
- Owoce pod owsiano-orzechową kruszonką
- Hot dogi z wegańskimi kiełbaskami i sosem BBQ
- Tiramisu z duszonymi jabłkami i ciasteczkami cantuccini
- Duszona sałata lodowa z wędzonym łososiem i z kremem z groszku
- Tarta razowa z botwinką i kozim serem
- Karp w domowym sosie teriyaki z porem i sezamem
- Chrupiący łosoś z purpurową owsianką
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (10)
3530 dni temu
Bardzo dziękujemy za miłe słowa!
odpowiedz
3530 dni temu
Super przepis! Mój narzeczony stwierdził że to najlepszy królik, jakiego jadł:) Dzięki! :)
odpowiedz
3536 dni temu
Agnieszko, oczywiście możesz eksperymentować z przepisem. Zamiana produktów spowoduje, że potrawa będzie miała inny smak, lecz jesteśmy przekonani, że będzie pyszna. Daj znać jak wyszło!
odpowiedz
3536 dni temu
1. W przypadku nietolerancji glutenu można zastąpić piwo białym winem lub cydrem? 2. Jeśli nie tolerujemy laktozy można śmietankę zastąpić mleczkiem kokosowym? Czym jeszcze ewentualnie...?
odpowiedz
3537 dni temu
W moim Lidlu (Kraków Kobierzyńska) niestety nie było królika. Zastąpiłam go udkami z indyka i też wyszło fenomenalnie, trzeba tylko krócej gotować, 30 min jest ok. Warzywa super! Trochę mi zostało, więc drugiego dnia, dodałam szczyptę pieprzu kajeńskiego, 2 łyżki śmietany i zblendowałam na zupę krem - pyszne! :)
odpowiedz
3540 dni temu
Boże jakie to było pyszne. Uwierzcie mi niesamowity sos <3333333 mięciutki króliczek. Zdecydowanie najlepszy przepis EVER!
odpowiedz
3540 dni temu
W sumie przydałby się krótki instruktaż dzielenia tuszki króliczej...
odpowiedz
3545 dni temu
osa, jeśli wolisz nie używać kostek - dopraw samodzielnie pod swój smak. Gościu, piwo nadaje charakterystyczny smak potrawie, jeśli jednak musisz z niego zrezygnować - wywar powinien również się tutaj sprawdzić. Jeśli wypróbujesz ten sposób, koniecznie napisz jak smakowało :)
odpowiedz
3545 dni temu
Mam pytanie: czy piwo można zamienić na wywar?
odpowiedz
3546 dni temu
Do tej pory wystrzegaliście się chemii kuchennej.... po co te kostki "rosołowe" ?....
odpowiedz