Królik duszony w sosie z pieczarkami
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Duszony królik

Mięso królika przyprawiamy solą i pieprzem z obu stron. W dużym naczyniu żeliwnym rozpuszczamy 40 g masła. Do naczynia wkładamy kawałki królika, smażymy do uzyskania złotego koloru. Podsmażonego królika przekładamy na talerz. Do tego samego naczynia wrzucamy pokrojoną szalotkę oraz pieczarki, doprawiamy solą, podsmażamy i dodajemy około 10 g masła – smażymy, co chwilę mieszając. Kiedy pieczarki puszczą wodę, dodajemy wcześniej podsmażone kawałki królika, doprawiamy 2 szczyptami cynamonu, solą, pieprzem. Dodajemy piwo, mieszamy. Wrzucamy posiekaną kostkę rosołową, dodajemy 3 liście laurowe i kilka pokrojonych gałązek świeżego tymianku. Gotujemy pod przykryciem około 40 minut na wolnym ogniu. Co jakiś czas mieszamy. Następnie dodajemy śmietanę, mieszamy i gotujemy na wolnym ogniu 10 minut bez przykrycia.

Warzywa

Koper włoski kroimy na ćwiartki. Na patelni rozpuszczamy masło. Smażymy wędzony surowy boczek. Do podsmażonego boczku dodajemy marchewkę oraz cebulę, kilka gałązek tymianku, 2 liście laurowe i ćwiartki kopru włoskiego. Całość zalewamy 1 litrem rosołu z kury. Przykrywamy i gotujemy około 40-60 minut na wolnym ogniu. Sprawdzamy nożem, czy koper jest ugotowany (miękki).

Koper włoski przekładamy do miseczki, nakładamy marchewkę z cebulą i boczkiem. Posypujemy pokrojonymi liśćmi kopru włoskiego. Do czystej miseczki wkładamy kawałki królika, dodajemy sos, ozdabiamy gałązkami tymianku. Podajemy z ugotowanym ryżem jaśminowym.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (10)

Avatar
  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1363 dni temu
    Bardzo dziękujemy za miłe słowa!

    odpowiedz

  • Beata Beata
    1363 dni temu
    Super przepis! Mój narzeczony stwierdził że to najlepszy królik, jakiego jadł:) Dzięki! :)

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1369 dni temu
    Agnieszko, oczywiście możesz eksperymentować z przepisem. Zamiana produktów spowoduje, że potrawa będzie miała inny smak, lecz jesteśmy przekonani, że będzie pyszna. Daj znać jak wyszło!

    odpowiedz

  • Aga Aga
    1369 dni temu
    1. W przypadku nietolerancji glutenu można zastąpić piwo białym winem lub cydrem? 2. Jeśli nie tolerujemy laktozy można śmietankę zastąpić mleczkiem kokosowym? Czym jeszcze ewentualnie...?

    odpowiedz

  • Krystyna Fletcher Krystyna Fletcher
    1371 dni temu
    W moim Lidlu (Kraków Kobierzyńska) niestety nie było królika. Zastąpiłam go udkami z indyka i też wyszło fenomenalnie, trzeba tylko krócej gotować, 30 min jest ok. Warzywa super! Trochę mi zostało, więc drugiego dnia, dodałam szczyptę pieprzu kajeńskiego, 2 łyżki śmietany i zblendowałam na zupę krem - pyszne! :)

    odpowiedz

  • pniesia pniesia
    1373 dni temu
    Boże jakie to było pyszne. Uwierzcie mi niesamowity sos <3333333 mięciutki króliczek. Zdecydowanie najlepszy przepis EVER!

    odpowiedz

  • Pablo Pablo
    1373 dni temu
    W sumie przydałby się krótki instruktaż dzielenia tuszki króliczej...

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1378 dni temu
    osa, jeśli wolisz nie używać kostek - dopraw samodzielnie pod swój smak. Gościu, piwo nadaje charakterystyczny smak potrawie, jeśli jednak musisz z niego zrezygnować - wywar powinien również się tutaj sprawdzić. Jeśli wypróbujesz ten sposób, koniecznie napisz jak smakowało :)

    odpowiedz

  • gość gość
    1378 dni temu
    Mam pytanie: czy piwo można zamienić na wywar?

    odpowiedz

  • osa osa
    1379 dni temu
    Do tej pory wystrzegaliście się chemii kuchennej.... po co te kostki "rosołowe" ?....

    odpowiedz

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram