Królik duszony w sosie z pieczarkami
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj wcześniej

Ryż jaśminowy ugotuj w lekko osolonej wodzie według wskazówek dostępnych na opakowaniu. Odcedź na durszlaku. 

Duszony królik

Mięso królika dzielimy na porcje, przyprawiamy solą i pieprzem z obu stron. W dużym naczyniu żeliwnym rozpuszczamy 40 g masła. Do naczynia wkładamy kawałki królika, smażymy do uzyskania złotego koloru. Podsmażonego królika przekładamy na talerz. Do tego samego naczynia wrzucamy drobno pokrojoną szalotkę oraz pieczarki pokrojone w półtalarki, doprawiamy solą, podsmażamy i dodajemy około 10 g masła – smażymy, co chwilę mieszając. Kiedy pieczarki puszczą wodę, dodajemy wcześniej podsmażone kawałki królika, doprawiamy 2 szczyptami cynamonu, solą, pieprzem. Dodajemy piwo, mieszamy. Wrzucamy posiekaną kostkę rosołową, dodajemy 3 liście laurowe i kilka drobno pokrojonych gałązek świeżego tymianku. Gotujemy pod przykryciem około 40 minut na wolnym ogniu. Co jakiś czas mieszamy. Następnie dodajemy śmietanę, mieszamy i gotujemy na wolnym ogniu 10 minut bez przykrycia.

Warzywa

Koper włoski pozbawiamy końcówek i kroimy na ćwiartki (liście kopru kroimy o odkładamy do dekoracji). Na patelni rozpuszczamy masło. Smażymy wędzony surowy boczek pokrojony w kostkę. Do podsmażonego boczku dodajemy marchewkę pokrojoną w kostkę oraz cebulę pokrojoną w drobną kostkę, kilka gałązek tymianku, 2 liście laurowe i ćwiartki kopru włoskiego. Całość zalewamy 1 litrem rosołu z kury. Przykrywamy i gotujemy około 40-60 minut na wolnym ogniu. Sprawdzamy nożem, czy koper jest ugotowany (miękki).

Koper włoski przekładamy do miseczki, nakładamy marchewkę z cebulą i boczkiem. Posypujemy pokrojonymi liśćmi kopru włoskiego. Do czystej miseczki wkładamy kawałki królika, dodajemy sos, ozdabiamy gałązkami tymianku. Podajemy z ugotowanym ryżem jaśminowym.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (10)

Avatar
  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2815 dni temu
    Bardzo dziękujemy za miłe słowa!

    odpowiedz

  • Beata Beata
    2815 dni temu
    Super przepis! Mój narzeczony stwierdził że to najlepszy królik, jakiego jadł:) Dzięki! :)

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2820 dni temu
    Agnieszko, oczywiście możesz eksperymentować z przepisem. Zamiana produktów spowoduje, że potrawa będzie miała inny smak, lecz jesteśmy przekonani, że będzie pyszna. Daj znać jak wyszło!

    odpowiedz

  • Aga Aga
    2821 dni temu
    1. W przypadku nietolerancji glutenu można zastąpić piwo białym winem lub cydrem? 2. Jeśli nie tolerujemy laktozy można śmietankę zastąpić mleczkiem kokosowym? Czym jeszcze ewentualnie...?

    odpowiedz

  • Krystyna Fletcher Krystyna Fletcher
    2822 dni temu
    W moim Lidlu (Kraków Kobierzyńska) niestety nie było królika. Zastąpiłam go udkami z indyka i też wyszło fenomenalnie, trzeba tylko krócej gotować, 30 min jest ok. Warzywa super! Trochę mi zostało, więc drugiego dnia, dodałam szczyptę pieprzu kajeńskiego, 2 łyżki śmietany i zblendowałam na zupę krem - pyszne! :)

    odpowiedz

  • pniesia pniesia
    2825 dni temu
    Boże jakie to było pyszne. Uwierzcie mi niesamowity sos <3333333 mięciutki króliczek. Zdecydowanie najlepszy przepis EVER!

    odpowiedz

  • Pablo Pablo
    2825 dni temu
    W sumie przydałby się krótki instruktaż dzielenia tuszki króliczej...

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2829 dni temu
    osa, jeśli wolisz nie używać kostek - dopraw samodzielnie pod swój smak. Gościu, piwo nadaje charakterystyczny smak potrawie, jeśli jednak musisz z niego zrezygnować - wywar powinien również się tutaj sprawdzić. Jeśli wypróbujesz ten sposób, koniecznie napisz jak smakowało :)

    odpowiedz

  • gość gość
    2830 dni temu
    Mam pytanie: czy piwo można zamienić na wywar?

    odpowiedz

  • osa osa
    2831 dni temu
    Do tej pory wystrzegaliście się chemii kuchennej.... po co te kostki "rosołowe" ?....

    odpowiedz

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!