Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Skąd pochodzi ryż jaśminowy?
Ryż jaśminowy pochodzi między innymi z Tajlandii i Wietnamu. Jest bardzo popularnym dodatkiem w kuchniach azjatyckich – podaje się go w zasadzie do większości dań.
Jak smakuje ryż jaśminowy?
Ryż jaśminowy podczas gotowania wydziela delikatny zapach. Jak sama nazwa wskazuje, ma jaśminowy aromat, a także lekko orzechowy smak. Po ugotowaniu jest lekko klejący, dlatego doskonale nadaje się do formowania w najróżniejsze kształty.
Jak ugotować ryż jaśminowy?
Ryżu jaśminowego nie płuczemy, nie moczymy ani nie solimy. Wrzucamy go prosto z opakowania do garnka i zalewamy zimną wodą – proporcje wody do ryżu 1,3: 1. Do gotowania ryżu najlepiej użyć garnka z przezroczystą pokrywką – pozwoli to cały czas go obserwować. Podczas gotowania nie odkrywamy garnka, dopóki ryż nie będzie gotowy. Gdy ryż zacznie się gotować, zmniejszamy ogień i gotujemy go tak długo, aż wchłonie całą wodę.
Do czego pasuje ryż jaśminowy?
Ryż jaśminowy doskonale komponuje się zarówno z potrawami delikatnymi, jak i tymi mocno pikantnymi! Do czego możesz go wykorzystać? Przede wszystkim jako dodatek do curry! Spróbuj curry z kurczakiem i warzywami! A może wolisz curry w wersji wegańskiej z papają i nerkowcami? Jeśli szukasz delikatniejszych smaków, jednak nadal aromatycznych, przygotuj dal z soczewicy, jeśli wolisz ostrzejsze smaki, spróbuj ostrej zupy rybnej! Do wszystkich tych dań ryż jaśminowy pasuje doskonale!
Trwa ładowanie komentarzy