
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Skąd pochodzi ryż jaśminowy?
Ryż jaśminowy pochodzi między innymi z Tajlandii i Wietnamu. Jest bardzo popularnym dodatkiem w kuchniach azjatyckich – podaje się go w zasadzie do większości dań.
Jak smakuje ryż jaśminowy?
Ryż jaśminowy podczas gotowania wydziela delikatny zapach. Jak sama nazwa wskazuje, ma jaśminowy aromat, a także lekko orzechowy smak. Po ugotowaniu jest lekko klejący, dlatego doskonale nadaje się do formowania w najróżniejsze kształty.
Jak ugotować ryż jaśminowy?
Ryżu jaśminowego nie płuczemy, nie moczymy ani nie solimy. Wrzucamy go prosto z opakowania do garnka i zalewamy zimną wodą – proporcje wody do ryżu 1,3: 1. Do gotowania ryżu najlepiej użyć garnka z przezroczystą pokrywką – pozwoli to cały czas go obserwować. Podczas gotowania nie odkrywamy garnka, dopóki ryż nie będzie gotowy. Gdy ryż zacznie się gotować, zmniejszamy ogień i gotujemy go tak długo, aż wchłonie całą wodę.
Do czego pasuje ryż jaśminowy?
Ryż jaśminowy doskonale komponuje się zarówno z potrawami delikatnymi, jak i tymi mocno pikantnymi! Do czego możesz go wykorzystać? Przede wszystkim jako dodatek do curry! Spróbuj curry z kurczakiem i warzywami! A może wolisz curry w wersji wegańskiej z papają i nerkowcami? Jeśli szukasz delikatniejszych smaków, jednak nadal aromatycznych, przygotuj dal z soczewicy, jeśli wolisz ostrzejsze smaki, spróbuj ostrej zupy rybnej! Do wszystkich tych dań ryż jaśminowy pasuje doskonale!
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Paszteciki z ciasta francuskiego z kapustą i grzybami
- Zupa grzybowa z makaronem
- Lasagne. Przepis, który zawsze wychodzi
- Bardzo puszysty sernik z wiaderka
- Jajka na miękko
- Ciastka korzenne Gwiazdki – przepis
- Ekspresowy bigos - z kiszonej lub świeżej kapusty
- Pieczona ryba po grecku
- Makowiec japoński
- Guacamole
- Domek z piernika
- Śledzie po kaszubsku
- Najlepsza sałatka z tortellini
- Ryba z piekarnika
- Śledź w oleju
- Pinsa – przepis na lżejszą kuzynkę pizzy
- Sałatka Cezar z kurczakiem na dwa sposoby
- Ciasto na pierogi
- Mini burgery
- Spaghetti carbonara
Trwa ładowanie komentarzy