zobacz film

Skąd pochodzi ryż jaśminowy?

Ryż jaśminowy pochodzi między innymi z Tajlandii i Wietnamu. Jest bardzo popularnym dodatkiem w kuchniach azjatyckich – podaje się go w zasadzie do większości dań.

Jak smakuje ryż jaśminowy?

Ryż jaśminowy podczas gotowania wydziela delikatny zapach. Jak sama nazwa wskazuje, ma jaśminowy aromat, a także lekko orzechowy smak. Po ugotowaniu jest lekko klejący, dlatego doskonale nadaje się do formowania w najróżniejsze kształty.

Jak ugotować ryż jaśminowy?

Ryżu jaśminowego nie płuczemy, nie moczymy ani nie solimy. Wrzucamy go prosto z opakowania do garnka i zalewamy zimną wodą – proporcje wody do ryżu 1,3: 1. Do gotowania ryżu najlepiej użyć garnka z przezroczystą pokrywką – pozwoli to cały czas go obserwować. Podczas gotowania nie odkrywamy garnka, dopóki ryż nie będzie gotowy. Gdy ryż zacznie się gotować, zmniejszamy ogień i gotujemy go tak długo, aż wchłonie całą wodę.

Do czego pasuje ryż jaśminowy?

Ryż jaśminowy doskonale komponuje się zarówno z potrawami delikatnymi, jak i tymi mocno pikantnymi! Do czego możesz go wykorzystać? Przede wszystkim jako dodatek do curry! Spróbuj curry z kurczakiem i warzywami! A może wolisz curry w wersji wegańskiej z papają i nerkowcami? Jeśli szukasz delikatniejszych smaków, jednak nadal aromatycznych, przygotuj dal z soczewicy, jeśli wolisz ostrzejsze smaki, spróbuj ostrej zupy rybnej! Do wszystkich tych dań ryż jaśminowy pasuje doskonale!

Trwa ładowanie komentarzy

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram