Poke bowl ze szpinakiem, ananasem i marynowanym tofu
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj:

  • sitko o drobnych oczkach

Sposób przygotowania:

KROK 1: MARYNUJEMY TOFU

Tofu kroimy w kostkę o boku ok. 1 cm. W miseczce dokładnie mieszamy ze sobą: sos sojowy, olej sezamowy, syrop klonowy i mielony imbir. Do tak przygotowanej marynaty wrzucamy pokrojone tofu i wkładamy do lodówki na minimum kilka godzin, a najlepiej na całą noc.

KROK 2: GOTUJEMY RYŻ

Ryż przekładamy na sitko i dokładnie przepłukujemy wodą. Tak przygotowany ryż gotujemy w osolonej wodzie według instrukcji na opakowaniu.

KROK 3: KROIMY DODATKI DO BOWLA

Plastry ananasa i awokado kroimy w kostkę o wielkości podobnej do pokrojonego tofu, a cebulę w piórka.

KROK 4: SMAŻYMY SKŁADNIKI

Tofu smażymy na rozgrzanym oleju tak, aby było lekko zarumienione z obu stron. Na osobną patelnię dajemy szpinak i podsmażamy go przez kilka minut, aż zwiędnie.

KROK 5: KOMPONUJEMY I DEKORUJEMY POKE BOWL

Na dnie miski układamy ryż. Na nim układamy tofu, podsmażony szpinak, ananasa, awokado i cebulę. Całość oprószamy czarnym sezamem i podajemy.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (0)

Avatar

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!