Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- sitko o drobnych oczkach
Sposób przygotowania:
KROK 1: MARYNUJEMY TOFU
Tofu kroimy w kostkę o boku ok. 1 cm. W miseczce dokładnie mieszamy ze sobą: sos sojowy, olej sezamowy, syrop klonowy i mielony imbir. Do tak przygotowanej marynaty wrzucamy pokrojone tofu i wkładamy do lodówki na minimum kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
KROK 2: GOTUJEMY RYŻ
Ryż przekładamy na sitko i dokładnie przepłukujemy wodą. Tak przygotowany ryż gotujemy w osolonej wodzie według instrukcji na opakowaniu.
KROK 3: KROIMY DODATKI DO BOWLA
Plastry ananasa i awokado kroimy w kostkę o wielkości podobnej do pokrojonego tofu, a cebulę w piórka.
KROK 4: SMAŻYMY SKŁADNIKI
Tofu smażymy na rozgrzanym oleju tak, aby było lekko zarumienione z obu stron. Na osobną patelnię dajemy szpinak i podsmażamy go przez kilka minut, aż zwiędnie.
KROK 5: KOMPONUJEMY I DEKORUJEMY POKE BOWL
Na dnie miski układamy ryż. Na nim układamy tofu, podsmażony szpinak, ananasa, awokado i cebulę. Całość oprószamy czarnym sezamem i podajemy.
Zobacz podobne
przepisy
Bowl w stylu azjatyckim z pierożkami gyoza
Bowl w stylu azjatyckim z pierożkami gyoza i przepysznymi dodatkami to idealne danie na dzień, w którym najdzie Cię ochota na kuchnię inspirowaną Japonią.
Hummus bowl
Miseczka mocy wypełniona świeżymi warzywami, kaszą i delikatnym domowym hummusem to świetny pomysł na śniadanie, lunch lub kolację. Wykorzystaj przepis Karola, by odtworzyć tę pyszną kompozycję!
Bowl z halloumi i komosą ryżową
Sycący i kolorowy bowl z komosą ryżową, pysznym serem halloumi i słodkim dodatkiem batata oraz aromatycznym dressingiem. Idealny na pożywne śniadanie lub lunch.
Humus bowl i koktajl owocowo-warzywny
Przygotuj domowy humus i skomponuj pożywny, wegański humus bowl według przepisu Karola! Ze szklanką koktajlu owocowo-warzywnego będzie smakował każdemu.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Gołąbki z kaszą gryczaną
- Muffiny z cukinią, tuńczykiem i serem
- Chowder z łososiem i kukurydzą
- Wegański tort marchewkowy
- Gulasz z kiszoną kapustą i papryką
- Wegańska sałatka wielowarzywna
- Szwedzkie klopsiki z mięsa wegańskiego z ryżem i sosem
- Wegańskie ciasto z rabarbarem
- Zielone kanapki na pieczywie razowym
- Boczniaki po kaszubsku
- Wegańska fajita z pieczarek portobello i papryki
- Kulki mocy z miechunką
- Kumpir z pieczarkami i sosem chrzanowym
- Placuszki ziemniaczane z sałatką z rukoli i pomidorkami daktylowymi
- Syrniki
- Wigilijne racuchy z receptury mojej babci
- Ryba z piekarnika
- Kawa po turecku z kardamonem
- Owsianka kokosowa
- Shake czekoladowy z trzech składników
- Grillowana klasyczna kanapka tostowa z salami, serem i sałatą lodową
- Bułeczki bolońskie
- Omlet marchewkowy
- Sałatka z arbuzem i fetą
- Żytnia kanapka z jajkiem i szynką
- Młode ziemniaki z twarogiem i makrelą
- Owoce pod kruszonką z lodami proteinowymi
- Omlet ze szparagami i z fasolką edamame
- Pizza marchewkowa
- Kowbojska śniadaniowa owsianka białkowa Arthura
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (0)