
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj wcześniej:
Ryż ugotuj według instrukcji na opakowaniu.
Sposób przygotowania:
KROK 1: PODSMAŻAMY PIEROŻKI
Pierożki gyoza smarujemy olejem sezamowym, oprószamy sezamem i smażymy przez ok. 1 minutę z każdej strony.
KROK 2: DUSIMY SZPINAK
Czosnek smażymy na rozgrzanym oleju przez ok. 20 sekund, dodajemy szpinak i cały czas mieszając, czekamy, aż straci na objętości. Następnie całość doprawiamy sosem sojowym i podgrzewamy jeszcze przez ok. 3-4 minuty.
KROK 3: DOPRAWIAMY RYŻ
W misce łączymy ocet ryżowy, cukier i sól. Tak przygotowanym płynem doprawiamy jeszcze ciepły, ugotowany ryż. Całość dokładnie mieszamy.
KROK 4: KOMPONUJEMY BOWL
Marchewkę, paprykę i ogórka kroimy w słupki. W miskach układamy według uznania: duszony szpinak, kimchi, marchewkę, ryż, kiszoną rzodkiew, ogórka, paprykę, orzeszki wasabi i pierożki gyoza. Gotowe bowle polewamy sosem sweet chili i posypujemy kolendrą.
WSKAZÓWKA! Sos można też podać w miseczce obok bowla i zanurzać w nim składniki według uznania.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Rolada serowa — z kurczakiem i pieczarkami
- Burek ze szpinakiem
- Sałatka Cezar z kurczakiem na dwa sposoby
- Spaghetti carbonara
- Domek z piernika
- Kutia
- Nuggetsy z kurczaka
- Pulpety w sosie pomidorowym
- Sałatka gyros
- Ciasto na pierogi
- Polędwiczki wieprzowe w sosie własnym
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Ryba po japońsku
- Klasyczna sałatka grecka
- Guacamole
- Śledź w oleju
- Makowiec japoński
- Zupa dyniowa – przepis na krem z dyni
- Ciastka korzenne Gwiazdki – przepis
- Krokiety z mięsem
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (1)
305 dni temu
pychotka
Odpowiedz