Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj wcześniej:
Ryż ugotuj według instrukcji na opakowaniu.
Sposób przygotowania:
KROK 1: SMAŻYMY PIERSI KURCZAKA
Mięso kroimy w średniej wielkości kostkę i obtaczamy w soli i mące ziemniaczanej. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy piersi kurczaka na złoty kolor.
KROK 2: PRZYGOTOWUJEMY SOS
Czosnek siekamy. Imbir ścieramy na tarce o drobnych oczkach. W miseczce dokładnie mieszamy miód, sos sojowy, ocet ryżowy i sos sriracha. Następnie dodajemy imbir i czosnek.
KROK 3: ŁĄCZYMY KURCZAKA Z SOSEM
Gotowy sos dodajemy do usmażonego kurczaka. Następnie zmniejszamy ogień i całość podgrzewamy przez ok. 2 minuty, cały czas mieszając.
WSKAZÓWKA! Jeśli sos zrobi się zbyt gęsty, można dodać do niego odrobinę wody lub bulionu.
KROK 4: PODAJEMY DANIE
Sezam podprażamy na suchej patelni. Szczypior kroimy na skos na większe kawałki. Składniki dodajemy do sosu i mieszamy. Danie podajemy z ugotowanym ryżem, oprószone sezamem do smaku.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Kutia
- Najlepsza sałatka z tortellini
- Paszteciki z pieczarkami drożdżowe
- Pieczona ryba po grecku
- Rolada serowa — z kurczakiem i pieczarkami
- Lasagne. Przepis, który zawsze wychodzi
- Ciasto marchewkowe
- Przekąski sylwestrowe
- Mini burgery
- Pistacjowy sernik baskijski
- Makówki śląskie
- Śledź w oleju
- Zupa dyniowa – przepis na krem z dyni
- Pierniki
- Sałatka gyros
- Barszcz czerwony z ziemniakami
- Makowiec japoński
- Klasyczna sałatka grecka
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Kurczak po chińsku z makaronem ryżowym
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (0)