zobacz film Kule lodowe z niespodzianką

Paweł Małecki

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj:

  • łopatkę silikonową
  • rękawiczki
  • drewniane patyczki do szaszłyków
  • formę do pieczenia
  • papier do pieczenia
  • gałkownicę do lodów
  • metalowy ruszt lub kratkę
  • syfon do bitej śmietany
  • naboje do syfonu
  • obieraczkę do warzyw

Sposób przygotowania:

Krok 1: PRZYGOTOWUJEMY POLEWĘ

Masło rozpuszczamy w rondelku na małym ogniu. Dodajemy czekoladę pokruszoną na mniejsze kawałki i krótko podgrzewamy, aż się rozpuści. Rondelek zdejmujemy z ognia i delikatnie mieszamy rozpuszczoną czekoladę za pomocą łopatki silikonowej. Dodajemy krem czekoladowo-orzechowy i delikatnie podgrzewamy, cały czas mieszając polewę, aż składniki się połączą i stworzą gładki, jednolity krem.

WSKAZÓWKA! Jeśli polewa wyjdzie zbyt gęsta, dodaj 1 łyżkę masła i ponownie wymieszaj całość. Czynność powtarzaj aż do uzyskania pożądanej, płynnej konsystencji.

Dodajemy drobno posiekane orzechy laskowe. Mieszamy. Polewę odstawiamy do wystudzenia.

Krok 2: FORMUJEMY I MROZIMY KULE

Zakładamy rękawiczki ochronne. Porcję lodów czekoladowych nabieramy za pomocą gałkownicy. W lodowej masie umieszczamy pralinę i zaklejamy ją dodatkową, niewielką porcją lodów czekoladowych.

Lodowe kule formujemy w dłoniach, delikatnie ściskamy i wyrównujemy masę z wierzchu. Uformowane kule układamy obok siebie w formie wyłożonej papierem do pieczenia. Staramy się pracować szybko, by lody nie rozpuściły się w trakcie formowania. Kulki lodowe wstawiamy do zamrażalnika na ok. 45-60 min.

Krok 3: OBTACZAMY KULE W POLEWIE

1 SPOSÓB: Mocno zmrożone kule lodowe nabijamy na długie, drewniane patyczki do szaszłyków tak, by przebić nimi oblane masą lodową praliny. Kule na patykach zanurzamy kolejno w wystudzonej polewie czekoladowej.

Kule odkładamy na metalową kratkę ustawioną na arkuszu papieru do pieczenia. Nadmiaru polewy pozbywamy się, potrząsając kratką.

2 SPOSÓB: Zmrożone kule możemy również ułożyć bezpośrednio na kratce i oblać z wierzchu polewą. Nadmiaru polewy pozbywamy się, potrząsając kratką

WSKAZÓWKA! Jeśli polewa zbyt mocno się zestali podczas studzenia, możesz delikatnie podgrzać ją na małym ogniu, by stała się bardziej płynna. Pamiętaj jednak, by ponownie ją wystudzić – ciepła polewa może rozpuścić lody.

Krok 4: MROZIMY KULE W POLEWIE

Kule w polewie ponownie wstawiamy do zamrażalnika na ok. 1 godzinę.  

Krok 5: PRZYGOTOWUJEMY BITĄ ŚMIETANĘ

Do syfonu przelewamy śmietankę kremówkę. Dodajemy cukier puder. Syfon zamykamy i wkładamy dwa naboje. Syfon umieszczamy w lodówce na ok. 1 godzinę.

Krok 6: DEKORUJEMY I PODAJEMY KULE LODOWE

Zmrożone kule w polewie przekładamy do osobnych miseczek. Śmietankę schłodzoną w syfonie szprycujemy do miseczki obok lodowej kuli.

Na wierzch deseru za pomocą obieraczki do warzyw ścinamy wiórki z czekolady mlecznej. Truskawki pozbawiamy szypułek, kroimy w ćwiartki i przekładamy do miseczek. Deser dekorujemy połówkami prażonych orzechów i listkami świeżej mięty.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (0)

Avatar

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!