Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- łopatkę silikonową
- rękawiczki
- drewniane patyczki do szaszłyków
- formę do pieczenia
- papier do pieczenia
- gałkownicę do lodów
- metalowy ruszt lub kratkę
- syfon do bitej śmietany
- naboje do syfonu
- obieraczkę do warzyw
Sposób przygotowania:
Krok 1: PRZYGOTOWUJEMY POLEWĘ
Masło rozpuszczamy w rondelku na małym ogniu. Dodajemy czekoladę pokruszoną na mniejsze kawałki i krótko podgrzewamy, aż się rozpuści. Rondelek zdejmujemy z ognia i delikatnie mieszamy rozpuszczoną czekoladę za pomocą łopatki silikonowej. Dodajemy krem czekoladowo-orzechowy i delikatnie podgrzewamy, cały czas mieszając polewę, aż składniki się połączą i stworzą gładki, jednolity krem.
WSKAZÓWKA! Jeśli polewa wyjdzie zbyt gęsta, dodaj 1 łyżkę masła i ponownie wymieszaj całość. Czynność powtarzaj aż do uzyskania pożądanej, płynnej konsystencji.
Dodajemy drobno posiekane orzechy laskowe. Mieszamy. Polewę odstawiamy do wystudzenia.
Krok 2: FORMUJEMY I MROZIMY KULE
Zakładamy rękawiczki ochronne. Porcję lodów czekoladowych nabieramy za pomocą gałkownicy. W lodowej masie umieszczamy pralinę i zaklejamy ją dodatkową, niewielką porcją lodów czekoladowych.
Lodowe kule formujemy w dłoniach, delikatnie ściskamy i wyrównujemy masę z wierzchu. Uformowane kule układamy obok siebie w formie wyłożonej papierem do pieczenia. Staramy się pracować szybko, by lody nie rozpuściły się w trakcie formowania. Kulki lodowe wstawiamy do zamrażalnika na ok. 45-60 min.
Krok 3: OBTACZAMY KULE W POLEWIE
1 SPOSÓB: Mocno zmrożone kule lodowe nabijamy na długie, drewniane patyczki do szaszłyków tak, by przebić nimi oblane masą lodową praliny. Kule na patykach zanurzamy kolejno w wystudzonej polewie czekoladowej.
Kule odkładamy na metalową kratkę ustawioną na arkuszu papieru do pieczenia. Nadmiaru polewy pozbywamy się, potrząsając kratką.
2 SPOSÓB: Zmrożone kule możemy również ułożyć bezpośrednio na kratce i oblać z wierzchu polewą. Nadmiaru polewy pozbywamy się, potrząsając kratką
WSKAZÓWKA! Jeśli polewa zbyt mocno się zestali podczas studzenia, możesz delikatnie podgrzać ją na małym ogniu, by stała się bardziej płynna. Pamiętaj jednak, by ponownie ją wystudzić – ciepła polewa może rozpuścić lody.
Krok 4: MROZIMY KULE W POLEWIE
Kule w polewie ponownie wstawiamy do zamrażalnika na ok. 1 godzinę.
Krok 5: PRZYGOTOWUJEMY BITĄ ŚMIETANĘ
Do syfonu przelewamy śmietankę kremówkę. Dodajemy cukier puder. Syfon zamykamy i wkładamy dwa naboje. Syfon umieszczamy w lodówce na ok. 1 godzinę.
Krok 6: DEKORUJEMY I PODAJEMY KULE LODOWE
Zmrożone kule w polewie przekładamy do osobnych miseczek. Śmietankę schłodzoną w syfonie szprycujemy do miseczki obok lodowej kuli.
Na wierzch deseru za pomocą obieraczki do warzyw ścinamy wiórki z czekolady mlecznej. Truskawki pozbawiamy szypułek, kroimy w ćwiartki i przekładamy do miseczek. Deser dekorujemy połówkami prażonych orzechów i listkami świeżej mięty.
Zobacz podobne
przepisy
Grillowane jabłka z kruszonką i lodami
Pieczone jabłka, które smakują jak szarlotka i które można przyrządzić w grillu? Jak najbardziej! To pyszny i prosty deser, który zajmie o wiele mniej czasu niż upieczenie tradycyjnej szarlotki.
Domowe lody szparagowe
Lubisz lody o niespotykanych smakach? Spróbuj szparagowych! Ich aksamitna, kremowa konsystencja i śmietankowy smak z wykwintną szparagową nutą sprawią, że zachwycą Cię delikatnością i oryginalnością.
Ciasteczka migdałowe z lodami pistacjowymi
Domowe lody pistacjowe z delikatnymi, eleganckimi ciasteczkami z migdałów to idealny pomysł na słodki prezent, który przygotujesz z okazji Dnia Matki!
Bubble waffles z domowymi lodami, owocami i polewą czekoladową
Lubisz gofry na słodko? Wypróbuj więc przepis na bubble waffles z lodami, owocami i czekoladą! Polubią je nie tylko najmłodsi!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Sernik na zimno
- Puszysty krem z melona
- Tarta makowa
- Mus waniliowy z truskawkami
- Sałatka z malinami, gnocchi i cytrynowym winegretem
- Sorbet z czarnej porzeczki z melisą cytrynową
- Deser czekoladowo-kawowy z gorącymi malinami
- Halloweenowe jajka z dipem z awokado
- Mrożony jogurt z owocami leśnymi
- Wegańskie pralinki orzechowe z czekoladą
- Lody warzywno-owocowe
- Serduszka z musem z liczi i malin
- Omlet z cukinią i bobem
- Cake pops: ciastka na patyku
- Chrupiące ciepłe lody
- Beza migdałowa z truskawkami i bitą śmietaną
- Masło z miechunką i orzechami pekan
- Kurki marynowane na 2 sposoby
- Kanapki sylwestrowe z pastą śledziową z awokado
- Parfait marcepanowo-makowe z gruszkami w czerwonym winie
- Muffiny marchewkowe z orzechami i pajęczą siecią
- Koktajl owocowo-warzywny
- Sałatka cezar z sosem na bazie żółtek jaj
- Jagielnik czekoladowy z jeżynami i czereśniami
- Świąteczne ciasteczka w kształcie choinek
- Strucla makowa
- Sałatka z chlebem figowym i szynką
- Lody truskawkowo-miętowe
- Szakszuka z chorizo i oliwkami
- Marakuja curd
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (0)