Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- maszynę do lodów Silvercrest
- blender ręczny
- plastikowy pojemnik z zamknięciem
- ręcznik papierowy
- pucharki do lodów
Przygotuj wcześniej:
Wkład do maszyny do lodów Silvercrest umieść w zamrażarce na 24 godziny.
Sposób przygotowania:
LODY SZPARAGOWE
Krok 1: MIKSUJEMY SZPARAGI ZE ŚMIETANKĄ
Białe szparagi odsączamy z zalewy i przekładamy do wysokiego naczynia. Zalewę zachowujemy. Szparagi doprawiamy solą i cukrem. Dodajemy śmietankę i miksujemy całość za pomocą blendera na gładką, jednolitą masę.
Dodajemy odrobinę zalewy po szparagach. Ponownie miksujemy. Bazę lodów szparagowych wstawiamy do lodówki do schłodzenia.
Krok 2: WYRABIAMY LODY W MASZYNIE
Zmrożony wkład do maszyny do lodów umieszczamy w urządzeniu. Do środka wlewamy schłodzoną masę. Włączamy urządzenie i wyrabiamy masę ok. 15 minut.
Masa w trakcie wyrabiania powinna napowietrzyć się, zmięknąć i zgęstnieć. Po zakończeniu tej czynności otrzymamy lody o kremowej konsystencji.
Krok 3: PRZESMAŻAMY ZIELONE SZPARAGI
Z zielonych szparagów odcinamy główki i przesmażamy je na rozgrzanej patelni na maśle, aż nabiorą złotego koloru i orzechowego smaku. Z wierzchu oprószamy je solą. Przesmażone szparagi odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.
Krok 4: SCHŁADZAMY LODY
Lody przekładamy do plastikowego pojemnika, zamykamy i wkładamy do lodówki, by lekko się zestaliły.
Krok 5: PODAJEMY LODY
Schłodzone lody przekładamy do pucharków. Dekorujemy przesmażonymi na maśle główkami szparagów.
Zobacz podobne
przepisy
Lody w miseczce z churros
Deser w hiszpańskim stylu z gałką przyjemnie chłodnych lodów! Pomysłowa jadalna miseczka z churros wszystkim przypadnie do smaku!
Lody warzywno-owocowe
Smaczny sposób na to, by pokochać warzywa? Lody Pawła Małeckiego! Poznaj przepis na dwie domowe wersje tego deseru!
Lody o smaku słonego karmelu
Doskonałe połączenie słodkiego i słonego smaku – wypróbuj przepis Pawła na lody o smaku solonego karmelu!
Ciasteczka migdałowe z lodami pistacjowymi
Domowe lody pistacjowe z delikatnymi, eleganckimi ciasteczkami z migdałów to idealny pomysł na słodki prezent, który przygotujesz z okazji Dnia Matki!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Wigilijny makowiec
- Sernik krakowski
- Pieczona ryba po grecku
- Kutia
- Pierogi ruskie z mąki orkiszowej
- Wigilijny barszcz czerwony z uszkami – przepis
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Śledzie po kaszubsku
- Ciasto na pierogi
- Kapusta z grochem
- Świąteczne pierniczki
- Pierogi z kapustą i grzybami
- Domek z piernika
- Błyskawiczne pierniczki
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (0)