Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- maszynę do lodów Silvercrest
- blender ręczny
- plastikowy pojemnik z zamknięciem
- ręcznik papierowy
- pucharki do lodów
Przygotuj wcześniej:
Wkład do maszyny do lodów Silvercrest umieść w zamrażarce na 24 godziny.
Sposób przygotowania:
LODY SZPARAGOWE
Krok 1: MIKSUJEMY SZPARAGI ZE ŚMIETANKĄ
Białe szparagi odsączamy z zalewy i przekładamy do wysokiego naczynia. Zalewę zachowujemy. Szparagi doprawiamy solą i cukrem. Dodajemy śmietankę i miksujemy całość za pomocą blendera na gładką, jednolitą masę.
Dodajemy odrobinę zalewy po szparagach. Ponownie miksujemy. Bazę lodów szparagowych wstawiamy do lodówki do schłodzenia.
Krok 2: WYRABIAMY LODY W MASZYNIE
Zmrożony wkład do maszyny do lodów umieszczamy w urządzeniu. Do środka wlewamy schłodzoną masę. Włączamy urządzenie i wyrabiamy masę ok. 15 minut.
Masa w trakcie wyrabiania powinna napowietrzyć się, zmięknąć i zgęstnieć. Po zakończeniu tej czynności otrzymamy lody o kremowej konsystencji.
Krok 3: PRZESMAŻAMY ZIELONE SZPARAGI
Z zielonych szparagów odcinamy główki i przesmażamy je na rozgrzanej patelni na maśle, aż nabiorą złotego koloru i orzechowego smaku. Z wierzchu oprószamy je solą. Przesmażone szparagi odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.
Krok 4: SCHŁADZAMY LODY
Lody przekładamy do plastikowego pojemnika, zamykamy i wkładamy do lodówki, by lekko się zestaliły.
Krok 5: PODAJEMY LODY
Schłodzone lody przekładamy do pucharków. Dekorujemy przesmażonymi na maśle główkami szparagów.
Zobacz podobne
przepisy
Lody w miseczce z churros
Deser w hiszpańskim stylu z gałką przyjemnie chłodnych lodów! Pomysłowa jadalna miseczka z churros wszystkim przypadnie do smaku!
Lody warzywno-owocowe
Smaczny sposób na to, by pokochać warzywa? Lody Pawła Małeckiego! Poznaj przepis na dwie domowe wersje tego deseru!
Lody o smaku słonego karmelu
Doskonałe połączenie słodkiego i słonego smaku – wypróbuj przepis Pawła na lody o smaku solonego karmelu!
Ciasteczka migdałowe z lodami pistacjowymi
Domowe lody pistacjowe z delikatnymi, eleganckimi ciasteczkami z migdałów to idealny pomysł na słodki prezent, który przygotujesz z okazji Dnia Matki!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Powidła śliwkowe z nutą pomarańczy i cynamonu
- Fontanna czekoladowa (fondue)
- Dżem z bananów z białą czekoladą
- Grzybki
- Domowe lody waniliowo-truskawkowe
- Bułeczki drożdżowe z ananasem
- Tort z babeczek
- Pieczony naleśnik, czyli dutch baby
- Wegańskie ciasteczka marchewkowe z kremem
- Owsiane babeczki śniadaniowe
- Zupa krem z kalafiora z wędzonym twarogiem
- Steki z kapusty
- Cruffiny czekoladowo-cynamonowe
- Wegańskie lody czekoladowe z awokado
- Sałatka makaronowo-serowa w słoikach
- Wegański tatar
- Wegański falafel burger z portobello
- Gulasz z warzyw korzeniowych pieczony z bułeczkami
- Kuchnia molekularna: lody z zupy, suszone żółtka i pianka serowa
- KURKI W ZALEWIE OCTOWEJ
- Wytrawna tarta Tatin
- Babka na parze
- Miniomlety pomidorowe
- Ciasto z profiterolkami
- Orkiszowy krupnik z kurczakiem
- Pamuła – zupa owocowa z okrasą
- Kanapka z klopsikami w sosie pomidorowym z burratą
- Kabanosy w cieście francuskim
- KURKI W ZALEWIE OCTU JABŁKOWEGO
- Różowe deviled eggs z zieloną kruszonką
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (0)