zobacz film Domowe lody szparagowe

Paweł Małecki

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj:

  • maszynę do lodów Silvercrest
  • blender ręczny
  • plastikowy pojemnik z zamknięciem
  • ręcznik papierowy
  • pucharki do lodów

Przygotuj wcześniej:

Wkład do maszyny do lodów Silvercrest umieść w zamrażarce na 24 godziny.

Sposób przygotowania:

LODY SZPARAGOWE

Krok 1: MIKSUJEMY SZPARAGI ZE ŚMIETANKĄ

Białe szparagi odsączamy z zalewy i przekładamy do wysokiego naczynia. Zalewę zachowujemy. Szparagi doprawiamy solą i cukrem. Dodajemy śmietankę i miksujemy całość za pomocą blendera na gładką, jednolitą masę.

Dodajemy odrobinę zalewy po szparagach. Ponownie miksujemy. Bazę lodów szparagowych wstawiamy do lodówki do schłodzenia.

Krok 2: WYRABIAMY LODY W MASZYNIE

Zmrożony wkład do maszyny do lodów umieszczamy w urządzeniu. Do środka wlewamy schłodzoną masę. Włączamy urządzenie i wyrabiamy masę ok. 15 minut.

Masa w trakcie wyrabiania powinna napowietrzyć się, zmięknąć i zgęstnieć. Po zakończeniu tej czynności otrzymamy lody o kremowej konsystencji.  

Krok 3: PRZESMAŻAMY ZIELONE SZPARAGI

Z zielonych szparagów odcinamy główki i przesmażamy je na rozgrzanej patelni na maśle, aż nabiorą złotego koloru i orzechowego smaku. Z wierzchu oprószamy je solą. Przesmażone szparagi odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.

Krok 4: SCHŁADZAMY LODY

Lody przekładamy do plastikowego pojemnika, zamykamy i wkładamy do lodówki, by lekko się zestaliły.

Krok 5: PODAJEMY LODY

Schłodzone lody przekładamy do pucharków. Dekorujemy przesmażonymi na maśle główkami szparagów.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (0)

Avatar

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!