Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ
- plastikowe pojemniki z wieczkiem
- gałkownicę
Uwaga! Lody wymagają 12 godzin mrożenia!
KROK 1: Ubijamy śmietankę
Schłodzoną śmietankę przekładamy do miski i ubijamy na średnich obrotach. W momencie gdy masa będzie już gęsta (ale jeszcze nie ubita), dodajemy połowę masy krówkowej. Ubijamy dalej.
KROK 2: Mieszamy składniki lodów
Serek mascarpone przekładamy do osobnej miski, rozdrabniamy go w niej i mieszamy. Ubitą śmietankę stopniowo dodajemy do serka mascarpone i mieszamy rózgą. Gdy całość dobrze wymieszamy, dodajemy resztę kajmaku i mieszamy tak, aby zostały grudki masy krówkowej. Masę doprawiamy solą. Całość raz jeszcze delikatnie mieszamy.
KROK 3: Mrozimy lody
Przygotowujemy plastikowe pojemniki i przekładamy do nich masę. Zamykamy pudełka, uderzamy dnem o blat, aby pozbyć się pęcherzyków powietrza. Mrozimy ok. 12 godzin.
KROK 4: Nakładamy lody
Lody nakładamy gałkownicą do pucharków.
Zobacz podobne
przepisy
Lody figowe
Przygotuj domowe lody o oryginalnym, figowym smaku, z dodatkiem limonki i orzechów pekan!
Lody arbuzowe na patyku
Owoce na patyku, czyli arbuzowe lody z kiwi, to świetna przekąska na upalne dni. Sprawdź, jak łatwo je przygotować według przepisu Pawła!
Lody w miseczce z churros
Deser w hiszpańskim stylu z gałką przyjemnie chłodnych lodów! Pomysłowa jadalna miseczka z churros wszystkim przypadnie do smaku!
Lody warzywno-owocowe
Smaczny sposób na to, by pokochać warzywa? Lody Pawła Małeckiego! Poznaj przepis na dwie domowe wersje tego deseru!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Ciasto marchewkowe
- Golonka pieczona po bawarsku
- Kapusta z grochem
- Sernik piernikowy
- Błyskawiczne pierniczki
- Kutia
- Pierogi z kapustą i grzybami
- Miodownik z kremem z kaszy manny
- Wigilijny barszcz czerwony z uszkami – przepis
- Pistacjowy sernik baskijski
- Najlepsza sałatka z tortellini
- Dorsz w czosnku i cytrynie
- Śledzie po kaszubsku
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (4)
1313 dni temu
dziękuje pyszne jestem bardzo wdzięczny :D
odpowiedz
1595 dni temu
Witam Panie Pawle, czy te lody można też wrzucić do maszynki? Pozdrawiam serdecznie :)
odpowiedz
1996 dni temu
Witam. Mam przepis na domowy solony karmel. Chciałbym się zapytać: jak zmodyfikować przepis na lody o smaku słonego karmelu tak aby masę krówkową zastąpić solonym karmelem? Czy wystarczy jedynie 300g masy krówkowej zastąpić 300g solonego karmelu?
odpowiedz
1996 dni temu
Dokładnie! Wystarczy podmienić składniki w takiej samej ilości :)