zobacz film

Paweł Małecki

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

PRZYGOTUJ

  • plastikowe pojemniki z wieczkiem
  • gałkownicę

Uwaga! Lody wymagają 12 godzin mrożenia!

KROK 1: Ubijamy śmietankę

Schłodzoną śmietankę przekładamy do miski i ubijamy na średnich obrotach. W momencie gdy masa będzie już gęsta (ale jeszcze nie ubita), dodajemy połowę masy krówkowej. Ubijamy dalej.

KROK 2: Mieszamy składniki lodów

Serek mascarpone przekładamy do osobnej miski, rozdrabniamy go w niej i mieszamy. Ubitą śmietankę stopniowo dodajemy do serka mascarpone i mieszamy rózgą. Gdy całość dobrze wymieszamy, dodajemy resztę kajmaku i mieszamy tak, aby zostały grudki masy krówkowej. Masę doprawiamy solą. Całość raz jeszcze delikatnie mieszamy.

KROK 3: Mrozimy lody

Przygotowujemy plastikowe pojemniki i przekładamy do nich masę. Zamykamy pudełka, uderzamy dnem o blat, aby pozbyć się pęcherzyków powietrza. Mrozimy ok. 12 godzin.

KROK 4: Nakładamy lody

Lody nakładamy gałkownicą do pucharków.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (2)

Avatar
  • Gość Gość
    18 dni temu
    Witam. Mam przepis na domowy solony karmel. Chciałbym się zapytać: jak zmodyfikować przepis na lody o smaku słonego karmelu tak aby masę krówkową zastąpić solonym karmelem? Czy wystarczy jedynie 300g masy krówkowej zastąpić 300g solonego karmelu?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    18 dni temu
    Dokładnie! Wystarczy podmienić składniki w takiej samej ilości :)

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram