Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- blender/rozdrabniacz
- blachę do pieczenia lub dowolną formę
- lnianą ściereczkę
- papierowe papilotki do trufli/pralin
- patyczki do szaszłyków
- piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C, z funkcją grzania góra-dół
Krok 1: Miksujemy składniki nadzienia
Wszystkie składniki nadzienia umieszczamy w misie blendera i miksujemy na gładki krem. Masę wkładamy na około 30 minut do zamrażalnika, żeby stwardniała.
Krok 2: Oczyszczamy orzechy laskowe
Orzechy wysypujemy na blachę do pieczenia i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180°C na około 10 minut. Następnie przekładamy je na lnianą ściereczkę, ściereczkę zwijamy, orzechy pocieramy na desce przez około 1 minutę. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej.
Krok 3: Formujemy pralinki
Łyżką nabieramy nadzienie, w środek wkładamy orzech i formujemy kulkę, którą układamy w papierowej papilotce. Pozostałe orzechy siekamy drobno. Pralinki wkładamy do lodówki, aby stężały.
Krok 4: Dekorujemy pralinki
Pralinki obtaczamy w polewie, a następnie w posiekanych orzechach. Przechowujemy je w lodówce w szczelnie zamkniętym pojemniku.
Zobacz podobne
przepisy
Domowy blok czekoladowy
Zobacz, jak przygotować smakołyk, który na pewno pamiętasz z dzieciństwa! Blok czekoladowy w nieco innej wersji – z amarantusem i żurawinami!
Praliny piernikowe z marcepanem
Przepis dla mistrzów cukierniczych wyrobów – praliny marcepanowe o pysznym świątecznym aromacie!
Czekoladowe minitarty z kremem miętowym i morelami
Czekoladowy spód, miętowy krem, a do tego słodka morela. Trudno o smaczniejsze połączenie.
Czekoladowe ciasteczka
Proste w przygotowaniu ciasteczka, które pokocha każdy miłośnik czekolady. Tak dobre, że znikają zaraz po upieczeniu!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Sałatka z orzechami włoskimi i żurawiną
- Batoniki z masła orzechowego
- Pstrąg łososiowy z orzechową fasolką
- Dacquoise orzechowo-truskawkowy
- Chleb z orzechów laskowych
- Grillowane szaszłyki z kurczaka z sosem z masła orzechowego i sałatką z fasolki szparagowej
- Chleb z suszonymi wiśniami
- Pierogi leniwe z orzechową okrasą
- Lody wegańskie
- Crumble bars z rabarbarem i wiśniami
- Kremowa zupa z bobu z wędzonym łososiem
- Wegańskie hot dogi w domowych bułkach
- Serduszka z musem z liczi i malin
- Pasta czekoladowa à la Nutella
- Kule lodowe z niespodzianką
- Idealny lukier królewski do dekoracji
- Kanapki sylwestrowe z pastą śledziową z awokado
- DIP Z FASOLI I TALERZ ROZMAITOŚCI
- Jabłkowy chutney z piwem
- Ubijany ganasz
- MAJONEZ WĘDZONY NA SIANIE
- ZIELONY MAJONEZ
- Brownie z espresso i wiśnią
- Owsianka z tartym jabłkiem i suszonymi śliwkami
- Francuskie ptysie serowe
- Indyjskie szaszłyki z indyka z jogurtem z curry
- Gulasz z szynki wieprzowej z pieczarkami
- 3 sposoby na ziemniaki
- Gruszki parowane w białym winie
- Ryż zapiekany z jabłkami i bezą
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (0)