zobacz film

Kinga Paruzel

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Przygotuj

  • blender/rozdrabniacz
  • blachę do pieczenia lub dowolną formę
  • lnianą ściereczkę
  • papierowe papilotki do trufli/pralin
  • patyczki do szaszłyków
  • piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C, z funkcją grzania góra-dół

Krok 1: Miksujemy składniki nadzienia

Wszystkie składniki nadzienia umieszczamy w misie blendera i miksujemy na gładki krem. Masę wkładamy na około 30 minut do zamrażalnika, żeby stwardniała.

Krok 2: Oczyszczamy orzechy laskowe

Orzechy wysypujemy na blachę do pieczenia i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180°C na około 10 minut. Następnie przekładamy je na lnianą ściereczkę, ściereczkę zwijamy, orzechy pocieramy na desce przez około 1 minutę. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej.

Krok 3: Formujemy pralinki

Łyżką nabieramy nadzienie, w środek wkładamy orzech i formujemy kulkę, którą układamy w papierowej papilotce. Pozostałe orzechy siekamy drobno. Pralinki wkładamy do lodówki, aby stężały.

Krok 4: Dekorujemy pralinki

Pralinki obtaczamy w polewie, a następnie w posiekanych orzechach. Przechowujemy je w lodówce w szczelnie zamkniętym pojemniku.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (0)

Avatar

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram