Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- blender/rozdrabniacz
- blachę do pieczenia lub dowolną formę
- lnianą ściereczkę
- papierowe papilotki do trufli/pralin
- patyczki do szaszłyków
- piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C, z funkcją grzania góra-dół
Krok 1: Miksujemy składniki nadzienia
Wszystkie składniki nadzienia umieszczamy w misie blendera i miksujemy na gładki krem. Masę wkładamy na około 30 minut do zamrażalnika, żeby stwardniała.
Krok 2: Oczyszczamy orzechy laskowe
Orzechy wysypujemy na blachę do pieczenia i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180°C na około 10 minut. Następnie przekładamy je na lnianą ściereczkę, ściereczkę zwijamy, orzechy pocieramy na desce przez około 1 minutę. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej.
Krok 3: Formujemy pralinki
Łyżką nabieramy nadzienie, w środek wkładamy orzech i formujemy kulkę, którą układamy w papierowej papilotce. Pozostałe orzechy siekamy drobno. Pralinki wkładamy do lodówki, aby stężały.
Krok 4: Dekorujemy pralinki
Pralinki obtaczamy w polewie, a następnie w posiekanych orzechach. Przechowujemy je w lodówce w szczelnie zamkniętym pojemniku.
Zobacz podobne
przepisy
Blok czekoladowy – domowy!
Zobacz, jak przygotować smakołyk, który na pewno pamiętasz z dzieciństwa! Blok czekoladowy w nieco innej wersji – z amarantusem i żurawinami!
Praliny piernikowe z marcepanem
Przepis dla mistrzów cukierniczych wyrobów – praliny marcepanowe o pysznym świątecznym aromacie!
Czekoladowe minitarty z kremem miętowym i morelami
Czekoladowy spód, miętowy krem, a do tego słodka morela. Trudno o smaczniejsze połączenie.
Czekoladowe ciasteczka
Proste w przygotowaniu ciasteczka, które pokocha każdy miłośnik czekolady. Tak dobre, że znikają zaraz po upieczeniu!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Wigilijny makowiec
- Kapusta z grochem
- Ryba po japońsku
- Uszka z grzybami
- Kurczak po chińsku z makaronem ryżowym
- Wigilijny barszcz czerwony z uszkami – przepis
- Śledzie po kaszubsku
- Pieczona ryba po grecku
- Kapusta z grzybami i selerem miodowym
- Świąteczne pierniczki
- Pierogi z kapustą i grzybami
- Najlepsza sałatka z tortellini
- Domek z piernika
- Sernik piernikowy
- Przekąski sylwestrowe
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (0)