Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- prostokątną formę o wymiarach ok. 20-24 cm x 8 cm
Krok 1: Rozpuszczamy czekoladę
Czekoladę rozpuszczamy z masłem w małym rondlu ustawionym na niewielkim ogniu. Mieszamy do momentu połączenia się składników. Odstawiamy do przestygnięcia.
Krok 2: Schładzamy ciasto w lodówce
Żurawiny i pozostałe składniki dodajemy do przestudzonej masy czekoladowej. Dokładnie mieszamy i przekładamy do prostokątnej formy wyłożonej folią spożywczą. Wstawiamy do lodówki na 2-2,5 godziny, do momentu całkowitego zestalenia.
Zobacz podobne
przepisy
Batoniki z masła orzechowego
Wystarczy tylko dwadzieścia minut, by w prosty sposób wyczarować z masła orzechowego smakowity batonik.
Energetyczne batony
Domowe, energetyczne batony, które możesz zabrać do pracy lub dać dziecku do szkoły!
Batony zbożowe
Batony zbożowe mogą być pożywną przekąską lub drugim śniadaniem dla całej rodziny! Zobacz, jak je przygotować.
2 sposoby na batony po treningu
Zobacz, jak przygotować batony proteinowe, które sprawdzą się jako przekąska po treningu! Wybieraj spośród przepisów na batony pieczone i te ekspresowe bez pieczenia!
Blok czekoladowy – smaki dzieciństwa
Czekolada to niekwestionowana królowa słodkości. Jeśli i Ty jesteś podobnego zdania – nasz przepis na blok czekoladowy zapewni Ci wspaniałą ucztę dla podniebienia. To smakołyk, który, mamy pewność, przywoła w Twojej głowie mnóstwo skojarzeń związanych z beztroskim dzieciństwem. Przedstawiamy przepis, który nawiązuje do klasycznego bloku czekoladowego z PRL… ale zawiera pyszny kulinarny zwrot akcji. Znajdziesz w nim bowiem niezapowiedzianych, ale jakże miłych, gości w postaci amarantusa oraz żurawiny.
Czy nie możesz się doczekać, kiedy zniewalający blok czekoladowy zagości w Twoim domu? W takim razie z pewnością ucieszy Cię wiadomość, że przepis Kuchni Lidla zaliczamy do przepisów łatwych – poradzisz sobie z nim nawet jako totalna amatorka albo amator. Trzymając się naszych wskazówek, stworzysz blok czekoladowy dla czterech osób w trzy godziny! Poczekać naprawdę warto!
Zanim przyjrzymy się uważnie kolejnym etapom realizacji naszego przepisu na blok czekoladowy, powiedzmy coś o historii tego przysmaku. Na pewno część naszych czytelniczek i czytelników kojarzy ten deser z czasów PRL. Blok czekoladowy był łatwy do przygotowania, a co najważniejsze – można było wyczarować go z ogólnodostępnych składników, co było bardzo ważne w sytuacji wiecznych niedoborów. Dlatego też na pewno nie zdziwi Cię fakt, że dawniej blok czekoladowy nie powstawał na bazie zakupionej w sklepie czekolady mlecznej. Mistrzynie i mistrzowie musieli wykazać się kreatywnością… i przygotować czekoladę do ciasta samodzielnie.
Czekolada z mleka w proszku w starym stylu
Jak zatem powstawał blok czekoladowy w czasach młodości naszych rodziców? Otóż kluczowe znaczenie w tej kwestii miało pozyskanie czekolady. A o tę było bardzo trudno. Jeśli zatem kucharz nie chciał zadowolić się wyrobem czekoladopodobnym, mógł stworzyć samodzielnie czekoladę na bazie kakao, masła i mleka. Jak zatem mógł wyglądać stary przepis na czekoladę z mleka w proszku? Choćby tak: rozpuść w rondelku masło z cukrem, następnie dodaj kakao. Całość dobrze wymieszaj. Teraz pora na mleko w proszku i ewentualne dodatki – rodzynki, orzechy, bakalie albo pokruszone ciasteczka. W ten sposób przygotowaną masę na blok czekoladowy przelej do foremki, a tę umieść w lodówce. Gdy blok czekoladowy z przepisu na czekoladę z mleka w proszku stwardnieje w niskiej temperaturze, pokrój go na części.
No dobrze – wróćmy jednak do XXI wieku, kiedy bez trudu w Lidlu możemy dostać przepyszną mleczną czekoladę Fin Carre w przyjaznej cenie. Jak z jej wykorzystaniem stworzyć przepyszny blok czekoladowy? To się okaże już zaraz!
Przepis na blok czekoladowy jak dawniej… ale z pyszną mleczną czekoladą!
Chcesz przygotować blok czekoladowy jak dawniej, ale z wykorzystaniem polecanych przez Kuchnię Lidla i jej ekspertów składników? Idealnie. Przygotuj zatem prostokątną foremkę, o której napisaliśmy już w przepisie. Teraz pora na rozpuszczenie czekolady wraz z masłem w przygotowanym rondelku. Pamiętaj, że wystarczy Ci mały ogień. A także o tym, że nieustanne mieszanie pozwoli Ci zapobiec przypaleniu garnka. Zgodnie z przepisem na blok czekoladowy teraz musisz dodać do masy czekoladowej nasze specjalne dodatki – żurawinę, ryż preparowany i amarantus ekspandowany. W ten sposób przygotowany blok czekoladowy z prostego przepisu umieść w foremce wyścielonej folią, tę natomiast włóż do lodówki. Blok z naszego przepisu powinien spędzić w niej od dwóch do dwóch i pół godziny.
Jak zrobić blok czekoladowy? Dodatkowe wskazówki, dzięki którym osiągniesz perfekcję!
Na pewno nie masz już żadnych wątpliwości dotyczących tego, jak zrobić blok czekoladowy Kuchni Lidla. Ale na pewno jesteś otwarta lub otwarty na dodatkowe wskazówki! Czy wiesz, że do masy na blok czekoladowy możesz dodać naprawdę sporo zróżnicowanych dodatków, które nadadzą blokowi oryginalny charakter? Oto kilka pomysłów. Jeśli przepadasz za różnymi orzechami, możesz zdecydować się np. na pistacje, orzechy laskowe i włoskie, migdały czy nerkowce. Inna grupa pysznych podpowiedzi w temacie, jak zrobić blok czekoladowy, to suszone owoce. Zaliczamy do nich nie tylko rodzynki, ale też daktyle, figi, morele czy brzoskwinie. Niektórzy smakosze wzbogacają masę wiórkami kokosowymi lub skórką pomarańczy, a ci, którzy lubią kontrowersje, stosują nawet sól czy chili.
Jeśli należysz do grona największych łasuchów, masę możesz wzbogacić… innymi słodkościami! Jeśli chcesz podążyć tym słodkim tropem, pomyśl np. o drażetkach, piankach lub żelkach. Jeszcze jedna grupa podpowiedzi w temacie, jak zrobić blok czekoladowy, to ekstrakty lub aromaty. Urozmaicić smak masy czekoladowej możesz także, doprawiając ją aromatem waniliowym, cytrynowym lub migdałowym. A może masz swoje ulubione płatki śniadaniowe? Śmiało, nie krępuj się – blok czekoladowy przyjmie wszystko, co dobre. Jak zatem widzisz – istnieje mnóstwo odpowiedzi na pytanie, jak zrobić blok czekoladowy. Eksperymentować możesz w końcu, wybierając różne czekolady do roztopienia. Biały blok czekoladowy? A może z posmakiem kawowym? Masz mnóstwo możliwości! Pamiętaj, że w wielu czekoladach mieszkają dodatki, które mogą zaszczycić swoją obecnością także domowy blok czekoladowy.
A co po bloku czekoladowym? Wkrocz do świata czekoladowej rozkoszy!
Tyle w temacie bloku czekoladowego. Odchodząc już od tematu, jak się robi blok czekoladowy i jak urozmaicić jego smak – czy wiesz, że w katalogu Kuchni Lidla znajdziesz mnóstwo innych przepisów na czekoladowe pyszności? Spójrz tylko na ciasto czekoladowe – prosty przepis, który zrealizujesz już w półtorej godziny, lub, jeśli przemawia do Ciebie właśnie ta forma wypieków, czekoladowe muffinki z kwasem chlebowym (oba przepisy Pawła Małeckiego) Niezastąpiony smak czekolady deserowej wzbogacają w tym przypadku świeże owoce, borówki, maliny i granat oraz płatki czekoladowe kuleczki. Alternatywę dla nich, naprawdę wartą poznania, stanowią serduszkowe muffiny z konfiturą z pomidorów czekoladowych (również autorstwa Pawła) lub wegańskie muffinki czekoladowe (autorstwa Kingi Paruzel). Skoro do gustu przypadł Ci blok czekoladowy, możesz też polubić babkę czekoladowo-kokosową. A może zbliża się Wielkanoc i zachodzisz w głowę, jak zrobić zająca z czekolady? I to takiego XXL, który zrobi piorunujące wrażenie na najmłodszych? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika. Uwaga – towarzyszy mu materiał wideo, który pozwoli Ci uzmysłowić sobie, z jak wspaniałym przedsięwzięciem możesz mieć do czynienia! A skoro już jesteśmy przy Wielkanocy – sprawdź nasz przepis na wielkanocny deser w pucharkach, w którym kakao rywalizuje o podniebienie smakosza z cynamonem, daktylami, orzechami, syropem z agawy i mleczkiem kokosowym. Uwaga - ten wegański deser nie tylko fenomenalnie smakuje, ale też prezentuje się z gracją w pucharku. Wypróbuj też pomysł na czekoladowe fondue, albo daj się rozbawić i oczarować wspaniałym owocowo-czekoladowym lizakom-cudakom. Wśród naszych czekoladowych pyszności na pewno znajdziesz coś dla siebie!
Wypróbuj sprawdzony przepis na blok czekoladowy, który ożywi Twoje wspomnienia. A potem daj też szansę innym przepisom na czekoladowe (i nie tylko) cuda!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Przekąski sylwestrowe
- Ciasto marchewkowe
- Pierogi z kapustą i grzybami
- Wigilijny barszcz czerwony z uszkami – przepis
- Pierniki
- Domek z piernika
- Pieczona ryba po grecku
- Piernik staropolski
- Sałatka gyros
- Śledzie po kaszubsku
- Najlepsza sałatka z tortellini
- Uszka z grzybami
- Ryba po japońsku
- Pistacjowy sernik baskijski
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (3)
1614 dni temu
Nie taki blok jadłem w dzieciństwie.
odpowiedz
1689 dni temu
A gdzie mleko w proszku???
odpowiedz
1689 dni temu
W tym przepisie nie wykorzystujemy mleka w proszku.