Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C (termoobieg)
- rózgę kuchenną
- silikonowe foremki w kształcie serduszek
- 2 rękawy cukiernicze
- 2 kornety z papieru do pieczenia
- papier do pieczenia
- robot wielofunkcyjny
- sito o drobnych oczkach
Sposób przygotowania:
KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY KONFITURĘ POMIDOROWĄ
Cukier karmelizujemy w garnku. Dodajemy pomidory pokrojone w cząstki. Zmniejszamy ogień, mieszamy i dodajemy nasionka z laski wanilii.
Gotujemy na małym ogniu, do zredukowania płynu. Gdy konfitura zgęstnieje, dodajemy pokruszoną czekoladę. Mieszamy. Blendujemy, a następnie przecieramy konfturę przez sito.
KROK 2: PRZYGOTOWUJEMY GANASZ
Śmietankę zagotowujemy w rondelku. Dodajemy czekoladę pokruszoną na mniejsze kawałki i mieszamy, aż się rozpuści. Dodajemy konfiturę z pomidorów, a następnie masło. Ganasz mieszamy za pomocą rózgi kuchennej. Odstawiamy do wystygnięcia i zgęstnienia.
KROK 3: UBIJAMY JAJKA I PRZYGOTOWUJEMY CIASTO
Jajka ubijamy z cukrem w naczyniu robota i przekładamy do miski. Dodajemy roztopione i przestudzone masło, mąkę, kakao, posiekane orzechy laskowe, proszek do pieczenia, mleko i przetartą konfiturę z pomidorów czekoladowych. Dokładnie mieszamy.
KROK 4: PIECZEMY MUFFINY
Ciasto przekładamy do worka cukierniczego i szprycujemy do silikonowych foremek w kształcie serduszek (do ¾ ich wysokości). Pieczemy ok. 20-25 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C (z termoobiegiem).
Po upieczeniu odstawiamy do wystudzenia.
KROK 5: PRZYGOTOWUJEMY DEKORACJE Z TEMPEROWANEJ CZEKOLADY
Czekoladę temperujemy i przelewamy do kornetu wykonanego z papieru do pieczenia. Na czysty arkusz papieru do pieczenia szprycujemy ozdoby, które oprószamy pokruszonymi w dłoniach suszonymi płatkami kwiatów. Odkładamy do całkowitego zestalenia się czekolady.
KROK 6: DEKORUJEMY I PODAJEMY MUFFINY
Serduszkowe muffiny wyjmujemy z foremek. By móc je stabilnie ustawić, odcinamy spody.
Do drugiego rękawa cukierniczego przekładamy ganasz i szprycujemy go, tworząc ozdobne rożki na wierzchu muffinów.
Do drugiego kornetu przekładamy konfiturę z pomidorów i dekorujemy nią muffiny. Na wierzchu układamy świeże maliny i ozdoby z temperowanej czekolady.
Zobacz podobne
przepisy
Muffinki bananowe z czekoladą
Smakowite, wilgotne muffiny, pełne bananów i czekolady sprawdzą się na każdym przyjęciu – będą smakować dzieciom i dorosłym!
Mega muffinki czekoladowe
Wielka babeczka dla wielkich łasuchów, którą upieczesz w kilka chwil. Prosty i pyszny deser o mocno czekoladowym smaku.
Muffiny z owocami lasu
Szukasz pomysłu na prosty i smaczny wypiek? Wypróbuj ten przepis! Babeczki z leśnymi owocami zasmakują każdemu.
Muffiny jabłkowe z karmelem
Masz ochotę na coś słodkiego? Wypróbuj połączenie jabłek i karmelu zamknięte w małych muffinach!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Cynamonowe naleśniki ze śliwkami
- Walentynkowe serduszka
- Faszerowane pomidorki koktajlowe
- Muffiny z cukinią, tuńczykiem i serem
- Ciasto gryczano-jogurtowe
- Tarta z wiśniami
- Muffiny jaglane na dwa sposoby
- Babeczki dyniowe
- Zupa kokosowo-imbirowa z esencją kolendrową
- Tarta z burakiem
- Miniserniczki bez laktozy
- Muffiny z czekoladą: klasyczne i wegańskie
- Indyk caprese
- Minifrittaty ze szpinakiem, pomidorami i kozim serem
- Wegańskie muffinki czekoladowe
- Sok z czarnego bzu – przepis, właściwości, zastosowanie
- Fasola z makrelą
- Dip z ciecierzycy
- Wigilijne pierogi buraczane na słodko
- Wigilijne pierogi buraczane na słono
- Gnocchi z kurczakiem i warzywami
- Sylwestrowe trufle kokosowe
- Mielony serek twarogowy z tortillą
- Kanapki sylwestrowe z pastą śledziową z awokado
- Pamuła – zupa owocowa z okrasą
- Kanapka z klopsikami w sosie pomidorowym z burratą
- Koktajl z krewetek z awokado i sosem chili
- Milopitakia
- Wegańskie minidonuty z kremem czekoladowym
- Kartoflanka z pieczonymi pulpetami z karpia
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (0)