zobacz film Jadalne prezenty: chlebek, gorąca czekolada i granola

Kinga Paruzel

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

CHLEBEK OWSIANY

POTRZEBUJEMY

CHLEBEK OWSIANY – PREZENT

Do słoika wsypujemy warstwowo: mąkę, płatki owsiane, cukier trzcinowy, cukier puder, sodę oczyszczoną, proszek do pieczenia, cynamon, sól. Na wierzchu układamy orzechy i pokruszoną czekoladę.

CHLEBEK OWSIANY – PIECZENIE

Zawartość słoika przekładamy do miski. Do drugiej miski wlewamy kefir lub maślankę, wbijamy jajka i dodajemy oliwę – mieszamy. Łączymy zawartość obu misek, mieszając. Ciasto przekładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temp. 180°C na ok. 40-45 minut. Czy chlebek jest już upieczony, sprawdzamy za pomocą patyczka – wbity w ciasto musi być suchy.

GORĄCA CZEKOLADA

POTRZEBUJEMY

GORĄCA CZEKOLADA – PREZENT

Do słoika wsypujemy cukier puder, gorzkie kakao, pokruszoną gorzką czekoladę i pianki.

GORĄCA CZEKOLADA – PRZYGOTOWANIE

Zagotowujemy w garnku mleko lub wodę. Zawartość słoika mieszamy. Do gotującego się płynu dodajemy połowę mieszanki. Mieszamy na małym ogniu przez 1 minutę. Przelewamy do kubka i dekorujemy piankami marshmallows.

ŚWIĄTECZNA GRANOLA

POTRZEBUJEMY

PRZYGOTOWANIE

Do dużej miski wrzucamy płatki owsiane, orzechy, wiórki kokosowe i siemię lniane. Doprawiamy przyprawą piernikową i solą. Dodajemy syrop klonowy, oliwę i mus jabłkowy. Całość dokładnie mieszamy. Wysypujemy granolę na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temp. 150°C. Pieczemy ok. 40-45 minut. Mieszamy co 10 minut, aby wszystkie składniki równomiernie się zarumieniły.

Do wystudzonej granoli dodajemy żurawiny, rodzynki i inne wybrane dodatki. Mieszamy i przekładamy do słoików.

Granolę podajemy z mlekiem lub jogurtem.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (9)

Avatar
  • Gość Gość
    1390 dni temu
    Do upieczenia chlebka można zastąpić czymś innym maślankę i kefir?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1385 dni temu
    Zamiast maślanki i kefiru można użyć jogurtu naturalnego.
  • Zuza Zuza
    1743 dni temu
    Hej, ile mleka wlać do tej czekolady? W sensie żeby już rozrobić ;)

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1741 dni temu
    Zuza, będziesz potrzebować 1 szklanki mleka. Tę informację znajdziesz na liście składników po lewej stronie w sekcji GORĄCA CZEKOLADA-DO PRZYGOTOWANIA.
  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1769 dni temu
    Drodzy Goście, etykiety można pobrać za pomocą linku umieszczonego pod filmem na Youtubie, albo bezpośrednio z przepisu - z sekcji POTRZEBUJEMY :)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1769 dni temu
    Super pomysł, właśnie czegoś takiego szukałam :) Do pełni szczęścia brakuje mi tylko linku do etyket, gdzie je można znaleźć?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1769 dni temu
    Link do etykiet znajdziesz w opisie pod filmem Kingi: https://www.youtube.com/watch?v=6XivMC2Quls Wystarczy, że klikniesz POKAŻ WIĘCEJ :) Czyli pełnia szczęścia tuż tuż-cieszymy się, że pomysły na jadalne prezenty przypadły Ci do gustu!
  • Gość Gość
    1771 dni temu
    Gdzie znajdę etykiety, o których się mówi w filmiku?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1770 dni temu
    W opisie filmu na YT, po kliknięciu w "pokaż więcej", znajdziesz link do pobrania naszych etykiet! :) Zachęcamy do ich wydrukowania i wykorzystania: https://www.youtube.com/watch?v=6XivMC2Quls

Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!