
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotwanie
Jabłka obieramy, pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w kostkę. Przekładamy do dużego garnka i wlewamy sok jabłkowy. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy, aż jabłka będą miękkie. Zbierającą się na powierzchni piankę usuwamy łyżką.
Zdejmujemy garnek z ognia i za pomocą tłuczka rozgniatamy jabłka na gładkie puree. Dodajemy cukier, przyprawy i sok z cytryny.
Garnek z powrotem stawiamy na małym ogniu i od czasu do czasu mieszając, gotujemy przez około godzinę.
Gotowy mus przekładamy do wyparzonych słoiczków.
Zobacz podobne
przepisy
Konfitura morelowo-miodowa
Pyszny pomysł dla wielbicieli słodkich śniadań: smak dojrzałych moreli uchwycony w towarzystwie miodowej nuty.

Dżem nektarynkowy z wanilią
Obowiązkowa pozycja w domowej spiżarni – dżem, który nie tylko nada się do naleśników, ale również przypomni lato.

Dżem bananowo-bazyliowy
Słodycz bananów połączona z aromatem bazylii oraz kwaśną nutą limonki, zamknięta szczelnie w tradycyjnych słoiczkach.

Mus gruszkowy z nutą pomarańczy
Słodki mus gruszkowy z dodatkiem soczystej pomarańczy to idealny dodatek do naleśników, gofrów lub innych deserów.

Komentarze (2)
3748 dni temu
Uwielbiam jabłka prażone ze słoika,ale taki mus chętnie przygotuję.
odpowiedz
3748 dni temu
Często kupuję w Lidlu gotowe jabłka prażone, w tym roku sama robię mus, przepis na pewno wypóbuję.
odpowiedz
zobacz wszystkie