Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotowanie
Gruszki obieramy, kroimy na ćwiartki i pozbawiamy gniazd nasiennych. Przekładamy do garnka i zalewamy wodą. Gotujemy na małym ogniu przez 40 minut, mieszając od czasu do czasu, aż owoce będą miękkie. Odlewamy nadmiar wody. Gruszki przecieramy przez sito i przekładamy z powrotem do garnka.
Z pomarańczy ścieramy skórkę i wyciskamy sok. Skórkę i sok dodajemy do gruszek. Wsypujemy cukier, mieszamy. Gotujemy na średnim ogniu przez około 15 minut.
Gotowy mus przekładamy do wyparzonych słoiczków.
Zobacz podobne
przepisy
Powidła śliwkowe z nutą pomarańczy i cynamonu
Sprawdź przepis na powidła, które zachwycą swoim orientalnym smakiem cynamonu i orzeźwiającą nutą pomarańczy. Pyszne!
Skórka pomarańczowa w syropie
Ten słodki dodatek do rozmaitych ciast i deserów, nie tylko na święta, to obowiązkowa pozycja w każdej domowej spiżarni.
Konfitury borówkowe z czerwonym winem
Pyszne wspomnienie lata nawet w najzimniejsze dni! Słodki smak borówek połączony z aromatycznym cynamonem.
Cytryny z miodem i rumem
Smakowity i rozgrzewający dodatek do herbaty umili długie jesienne wieczory w gronie najbliższych.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Mus czekoladowy
- Skórka pomarańczowa w syropie
- Marmolada z fig i wanilii
- Gruszki w syropie
- Herbaciana rolada z mlecznym kremem
- Zmiksowana konfitura z truskawek bez gotowania
- Dżem wiśniowy z imbirem i rumem
- Konfitura dyniowo-gruszkowa
- Marmolada z pomarańczy
- Pozytywnie zakręcone bananowe smoothie
- Mus jabłkowy z pomarańczami
- Masło żurawinowo-marcepanowe
- Dwuwarstwowa galaretka z mango i mleczka kokosowego
- Gofry brownie z konfiturą pomarańczową
- Cookie dough
- Sałatka z arbuza i granatu na carpaccio z gruszki
- Zupa krem z rabarbaru i truskawek
- Polędwica wołowa z zielonym pieprzem i sosem waniliowym
- Pieczona kaczka z cykorią
- Roladki z indyka z owocami i serem gorgonzola
- Konfitura borówkowa z limonką
- Grillowane brzoskwinie z bitą śmietaną i lodami
- Deser migdałowy z ciastkami amaretti
- Śniadaniowe gniazdka z cukinii
- Fantazja jabłkowo-winogronowa
- Lekkostrawne klopsiki na parze i solianka
- Ribollita: toskańska zupa fasolowa
- Lemoniada arbuzowa
- Pasztet z królika z suszonymi pomidorami i wątróbką
- Pascha wielkanocna
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (11)
3297 dni temu
Przepis jest świetny. Mus wychodzi rewelacyjny.
odpowiedz
3303 dni temu
Czy pomarańcza jest niezbędnym dodatkiem? Mam alergię, więc chciałabym wiedzieć, czy jeśli pominę pomarańczę, będzie jakaś bardzo duża ujma dla smaku? :)
odpowiedz
3303 dni temu
Drogi Gościu, możesz spokojnie pominąć pomarańczę :)
3357 dni temu
Oczywiście, ten sposób również będzie dobry :)
odpowiedz
3357 dni temu
Czy zamiast przecierania można gruszki zblendować po ugotowaniu?
odpowiedz
4024 dni temu
zrobiłam wersję testową -smakowało bardzo, więc dzisiaj robię jeszcze raz:)
odpowiedz
4077 dni temu
Uwielbiam mus z gruszki,jutro robię wg.tego przepisu.
odpowiedz
4085 dni temu
Z podanej ilości wychodzą około 2 średnie słoiczki musu.
odpowiedz
4085 dni temu
na ile słoiczków wychodzi tego musu?
odpowiedz
4090 dni temu
Gruszki gotowane w kawałkach zachowają więcej smaku i aromatu, niż zmielone przed gotowaniem.
odpowiedz
4090 dni temu
A nie można od razu na surowo gruszki po obraniu przemielić przez maszynkę i wtedy gotować??
odpowiedz
zobacz wszystkie