
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotowanie
Gruszki obieramy, kroimy na ćwiartki i pozbawiamy gniazd nasiennych. Przekładamy do garnka i zalewamy wodą. Gotujemy na małym ogniu przez 40 minut, mieszając od czasu do czasu, aż owoce będą miękkie. Odlewamy nadmiar wody. Gruszki przecieramy przez sito i przekładamy z powrotem do garnka.
Z pomarańczy ścieramy skórkę i wyciskamy sok. Skórkę i sok dodajemy do gruszek. Wsypujemy cukier, mieszamy. Gotujemy na średnim ogniu przez około 15 minut.
Gotowy mus przekładamy do wyparzonych słoiczków.
Zobacz podobne
przepisy
Powidła śliwkowe z nutą pomarańczy i cynamonu
Sprawdź przepis na powidła, które zachwycą swoim orientalnym smakiem cynamonu i orzeźwiającą nutą pomarańczy. Pyszne!

Skórka pomarańczowa w syropie
Ten słodki dodatek do rozmaitych ciast i deserów, nie tylko na święta, to obowiązkowa pozycja w każdej domowej spiżarni.

Konfitury borówkowe z czerwonym winem
Pyszne wspomnienie lata nawet w najzimniejsze dni! Słodki smak borówek połączony z aromatycznym cynamonem.

Cytryny z miodem i rumem
Smakowity i rozgrzewający dodatek do herbaty umili długie jesienne wieczory w gronie najbliższych.

Zobacz przepisy
na święta
- Warzywna terrina
- Mazurek z masłem orzechowym
- Jajka faszerowane awokado
- Babka na parze
- Pasztet z kaczki z suszonymi owocami
- Wegański tort wielkanocny z czekoladowym gniazdem
- Babeczki z kajmakiem
- Różowe jajka z kremem chrzanowym
- Zupa marchewkowa z pomarańczą
- Regionalny mazurek wielkanocny
- Sernik cytrynowy na zimno
- Babka ziemniaczana z boczkiem
- Babka cytrynowa wielkanocna
- Wielkanocna babka ponczowa
- Jajka w mięsie mielonym z sosem tatarskim
- Bresaola z grillowaną gruszką i chipsami serowymi
- Rolada makowa
- Domowy zakwas na żurek
- Sałatka z selera i jajek z ziołami
- Gofry szpinakowe z jajkiem sadzonym i wędzonym łososiem
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (12)
73 dni temu
Mus żeczywiscie dobry, ale dałam do niego tylko 30g cukru, a i tak musiałam dodać cytryny. A tak poza tym wychodzi go 2L, pierw gruszki trzeba gotować na dużym lub średnim ogniu a nie na małym bo się nie ugotuje, a ta woda w składnikach jest błędem bo sie nie przydała.
odpowiedz
3441 dni temu
Przepis jest świetny. Mus wychodzi rewelacyjny.
odpowiedz
3447 dni temu
Czy pomarańcza jest niezbędnym dodatkiem? Mam alergię, więc chciałabym wiedzieć, czy jeśli pominę pomarańczę, będzie jakaś bardzo duża ujma dla smaku? :)
odpowiedz
3447 dni temu
Drogi Gościu, możesz spokojnie pominąć pomarańczę :)
3500 dni temu
Oczywiście, ten sposób również będzie dobry :)
odpowiedz
3500 dni temu
Czy zamiast przecierania można gruszki zblendować po ugotowaniu?
odpowiedz
4168 dni temu
zrobiłam wersję testową -smakowało bardzo, więc dzisiaj robię jeszcze raz:)
odpowiedz
4221 dni temu
Uwielbiam mus z gruszki,jutro robię wg.tego przepisu.
odpowiedz
4228 dni temu
Z podanej ilości wychodzą około 2 średnie słoiczki musu.
odpowiedz
4229 dni temu
na ile słoiczków wychodzi tego musu?
odpowiedz
4233 dni temu
Gruszki gotowane w kawałkach zachowają więcej smaku i aromatu, niż zmielone przed gotowaniem.
odpowiedz
4234 dni temu
A nie można od razu na surowo gruszki po obraniu przemielić przez maszynkę i wtedy gotować??
odpowiedz
zobacz wszystkie