Mus gruszkowy z nutą pomarańczy
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotowanie

Gruszki obieramy, kroimy na ćwiartki i pozbawiamy gniazd nasiennych. Przekładamy do garnka i zalewamy wodą. Gotujemy na małym ogniu przez 40 minut, mieszając od czasu do czasu, aż owoce będą miękkie. Odlewamy nadmiar wody. Gruszki przecieramy przez sito i przekładamy z powrotem do garnka.

Z pomarańczy ścieramy skórkę i wyciskamy sok. Skórkę i sok dodajemy do gruszek. Wsypujemy cukier, mieszamy. Gotujemy na średnim ogniu przez około 15 minut.

Gotowy mus przekładamy do wyparzonych słoiczków.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (11)

Avatar
  • Ana Ana
    3297 dni temu
    Przepis jest świetny. Mus wychodzi rewelacyjny.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3303 dni temu
    Czy pomarańcza jest niezbędnym dodatkiem? Mam alergię, więc chciałabym wiedzieć, czy jeśli pominę pomarańczę, będzie jakaś bardzo duża ujma dla smaku? :)

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3303 dni temu
    Drogi Gościu, możesz spokojnie pominąć pomarańczę :)
  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3357 dni temu
    Oczywiście, ten sposób również będzie dobry :)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3357 dni temu
    Czy zamiast przecierania można gruszki zblendować po ugotowaniu?

    odpowiedz

  • Marta Marta
    4024 dni temu
    zrobiłam wersję testową -smakowało bardzo, więc dzisiaj robię jeszcze raz:)

    odpowiedz

  • Ola Ola
    4077 dni temu
    Uwielbiam mus z gruszki,jutro robię wg.tego przepisu.

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    4085 dni temu
    Z podanej ilości wychodzą około 2 średnie słoiczki musu.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    4085 dni temu
    na ile słoiczków wychodzi tego musu?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    4090 dni temu
    Gruszki gotowane w kawałkach zachowają więcej smaku i aromatu, niż zmielone przed gotowaniem.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    4090 dni temu
    A nie można od razu na surowo gruszki po obraniu przemielić przez maszynkę i wtedy gotować??

    odpowiedz

zobacz wszystkie


Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!