Mus gruszkowy z nutą pomarańczy

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotowanie

Gruszki obieramy, kroimy na ćwiartki i pozbawiamy gniazd nasiennych. Przekładamy do garnka i zalewamy wodą. Gotujemy na małym ogniu przez 40 minut, mieszając od czasu do czasu, aż owoce będą miękkie. Odlewamy nadmiar wody. Gruszki przecieramy przez sito i przekładamy z powrotem do garnka.

Z pomarańczy ścieramy skórkę i wyciskamy sok. Skórkę i sok dodajemy do gruszek. Wsypujemy cukier, mieszamy. Gotujemy na średnim ogniu przez około 15 minut.

Gotowy mus przekładamy do wyparzonych słoiczków.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Zobacz podobne
przepisy

Lidl

Skórka pomarańczowa w syropie

Ten słodki dodatek do rozmaitych ciast i deserów, nie tylko na święta, to obowiązkowa pozycja w każdej domowej spiżarni.

Skórka pomarańczowa w syropie

poziom trudności: średni czas przygotowania: 0:45 liczba porcji: 12 ten przepis jest wegetariański

Lidl

Konfitury borówkowe z czerwonym winem

Pyszne wspomnienie lata nawet w najzimniejsze dni! Słodki smak borówek połączony z aromatycznym cynamonem.

Konfitury borówkowe z czerwonym winem

poziom trudności: łatwy czas przygotowania: 0:45 liczba porcji: 16 ten przepis jest wegetariański

Lidl

Cytryny z miodem i rumem

Smakowity i rozgrzewający dodatek do herbaty umili długie jesienne wieczory w gronie najbliższych.

Cytryny z miodem i rumem

poziom trudności: łatwy czas przygotowania: 0:15 liczba porcji: 10 ten przepis jest wegetariański


zobacz więcej

Komentarze (12)

Avatar
  • jane jane
    164 dni temu
    Mus żeczywiscie dobry, ale dałam do niego tylko 30g cukru, a i tak musiałam dodać cytryny. A tak poza tym wychodzi go 2L, pierw gruszki trzeba gotować na dużym lub średnim ogniu a nie na małym bo się nie ugotuje, a ta woda w składnikach jest błędem bo sie nie przydała.

    odpowiedz

  • Ana Ana
    3531 dni temu
    Przepis jest świetny. Mus wychodzi rewelacyjny.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3537 dni temu
    Czy pomarańcza jest niezbędnym dodatkiem? Mam alergię, więc chciałabym wiedzieć, czy jeśli pominę pomarańczę, będzie jakaś bardzo duża ujma dla smaku? :)

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3537 dni temu
    Drogi Gościu, możesz spokojnie pominąć pomarańczę :)
  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3591 dni temu
    Oczywiście, ten sposób również będzie dobry :)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3591 dni temu
    Czy zamiast przecierania można gruszki zblendować po ugotowaniu?

    odpowiedz

  • Marta Marta
    4258 dni temu
    zrobiłam wersję testową -smakowało bardzo, więc dzisiaj robię jeszcze raz:)

    odpowiedz

  • Ola Ola
    4311 dni temu
    Uwielbiam mus z gruszki,jutro robię wg.tego przepisu.

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    4319 dni temu
    Z podanej ilości wychodzą około 2 średnie słoiczki musu.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    4319 dni temu
    na ile słoiczków wychodzi tego musu?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    4324 dni temu
    Gruszki gotowane w kawałkach zachowają więcej smaku i aromatu, niż zmielone przed gotowaniem.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    4324 dni temu
    A nie można od razu na surowo gruszki po obraniu przemielić przez maszynkę i wtedy gotować??

    odpowiedz

zobacz wszystkie


Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!